Friday, March 18, 2011

Setahun 6 bulan

Heppi besday my lovely little boipren...dah setaun 6 bulan dah.....minggu depan kene cucuk dah....harap2 dapat la melarikan diri untuk mencucuk kan mamat tecit...sgt takut tgk organizer for next week schedule..pnuh dgn meeting n meeting n meeting.....
ape aktiviti mamat tecit yang akan berumur setaun 6 bulan ni

panjat :- semua bnda yang boleh dipanjat akan di panjat...dulu sofa kat umah dkat ngan tingkap...masuk je  pintu akan trus panjat sofa..n pajnat lagi kat grill tingkap..naik satu satu...haiyooo...wahai en muhammad aidil haziq...umah kita tingkat 3 oke.seb baik grill tu x pnh bukak pon...cume kalau org bawah tgk akan terkejut la..ada budak dok panjat tingkap.......

lari :- Ni lagu satu aktiviti yang di luar kawalan....kalau bawak g padang....turun2 terus lari macam nak jerit yeayyyy bebas....pastu pejam mata sambil lari....sronok sgt la tu.....kalau mama die nak joging rasenye en didil joging lagi jauh dr mama die....sbb suke sgt lari sampai hr tu langgar tiang tepi pintu kat umah tok..menangis la..en asben pujuk bawak ronda naik moto...turun motor trus sambung lari lagii...x ingt kot kepale tu dh benjol

makan sendiri :- Sebb rase die sudah besar...tiada siapa yg leh suapkan die dah..mmg nak mkn sndiri...walaupun kat luaar pinggn lagi banyak dr masuk mulut.....g knduri kene la buat satu pinggan  utk die...kalau mkn roti canai pon kene koyak2 letak dlm pinggn buh kuah bg kate die...sgt perasan sudah besar.

berkata2 :- yang ni x berapa pandai lagi...dlm proses kot...sbb ape die cakap sume dlm bahasa german....yang paham ama ama..apa apa...aiyoo kadawale....kalau mlm time tido nak susu jerit makk makk....kalau blaja ngaji ngan tok..tok kate aa ba ta..cek didil aba aba ka ga.......

pandai masak :- yg ni sbb die adalh cucu tukang masak..bukan anak tukang masak...kalau kat umah die amik periuk mama die..satu ltak bawah satu ltak atas..pastu konon bukak api...pastu tunduk sket nak tgk api besar ke x...cr pen nak kacau gulai yg sedang di masak.....kalau nak masak lauk kenduri ( konon la tu ) kene pakai baldi...periuk mama die x muat....amik huruf abc..ltak satu-satu tau..x leh ltak sume....

cek didil mase berumur sehari

macam2 la mamat tecit ni.....semoga aidil membesar dengan sihat ye sayang...pastu leh masuk program adik adik ku InsyaAllah boleh.....kakkaka...

Friday, March 11, 2011

aktiviti weekend.....nak watpe niiiii

weekend kembali lagi....ermm nak wat pe ni...akan pening sbb kene pk nak masak ape.....n akan pulun melipat bj yg setinggi gunung everest menjadi gunung jerai...bak kate kak njmi.....sbb selalu lipat 2x seminggu...hari rabu n sabtu tp rabu lepas

mama aidil : baju dah letak dalm machine , nak lipat bj yg tinggi tu la
en asben : ala x yah la..wat je la mase cuti....hari keje rest je....
mama didil : x leh nnt makin tinggi la gunung tu

sebenrnya konon mengharap
*en asben: x pe bj yang nak lipat setinggi everest tu..papa buat...

tapi harapan je la.....

so aktivitinye ialah melipat baju...aiyooo....nak kumpul duit beli machine basuh yg lipat skali....

Tuesday, March 8, 2011

Prektis.......

aduila...skang mama didil berazam akan mengurang kan mase balik umah time lunch..kenapa????? ini adalah kerana ingin melatih cek didil supaya kurang sket manja......kihkih....skang ni amat la susah nak tinggal kan die waktu pg.....die akan tarik baju n kain n tudung segala bagai....kalau kene kat en asben..die akan nangis suh bawak ronda satu kg.....nak tgk keadaan kg gelugor di waktu pagi..adakah terdapat kekacauan berlaku? ( YB kecit tonet) baru la en asben leh g keje....tp yg bgus nye,cik didil  pas round leh tinggal die cam tu je..turun pastu x toleh blakang dah..so selamat la en asben g keje dgn jaya nya.......kalau ngan mama die sampai tok die suh lari je la....
tetapi....sume ni x kan terjadi kalau kakak arisa die dh sampai dulu....kalau die sampai..tgk kakak die dah ader...die akan buat x tau dh ngan mama die....macam pagi tadi ...sampai tgk kakak die xde..mase tu dh mau ready la..pastu trus nmpak kete paman die..perghh selamat (paman : papa arisa yg bernama kamal...tp adik beradik en asben panggil aman...anak buah panggil paman ).Yg en didil trus babai mama die..
Kalau tgh hari plak....
bile balik tu die buat x tau je......tp bile dah nak kul 2 tu....dalam leka2 dok ngan budak2 yg ngaji ngan tok dia....dgr bunyi pagar..tgk mama die nak g keje balik..trus kejarrrrrr....time ni wan die la pujuk....tgk burung kat blakang umah.....
Minggu depan start cuti skolah...aiyooo habis la......kompem kakak die x mai la umah tok..sian en didil...kakak2 die xde..abg alif xde...tinggal la die ngan tok dan wan sahaja...dan kepada mama dan papa didil...get ready laaa

Thursday, March 3, 2011

Kenduri versi selangor

tiada gambar..kihkih...nnt la...ade kot dalam kamera en asben.....Alhamdulillah settle sudah..perghh knduri kawen mmg sgt pnt....tp rase nye kali ni x la sepenat mase knduri en bro...sbb ptg habis knduri xde kene basuh pinggan yg sgt bnyak..sbb kami dah basuh sket2....kalau nmpak pinggn kat sinki terus basuh..yg mane katerer punye tu die basuh la kan....
so sepanjang knduri....terdapat 2 soklan yg sgt famous biler jumpe kaklong ni.....
1) kaklong....awat makin tembam n berisi.........haiya ini soklan yg sgt x mau jawab...mula2 dok kira bape org tegur..pastu terus x terkira.......
mak usu nye jawapan yg paling best...sayang mak usu....
mak usu:cantik la along camni...dulu kurus sgt....skang br ok.....
kee mak usu nak sedapkan ht aku....
2) dah ade isi ka....aidil bile nak dapat adik...haiya.....seb baik aidil ade adik segera..trus tunjuk harith..ni la adik aidil..kekekek paling x leh lupa..
yang: ita jom la join club..bersalin hujung taun ni..sempat lagi.....apakah??????
yang adalah sepupu ku...die n kak yong ( kakak ipar beliau) same pregnnt.....die ajak la skali kan....aku rase anak yg bongsu skang ni pon lg muda dr aidil....

kesimpulanya sume dh selamat..Pn Lia pas knduri pon balik ganu dah..sbb sok keje..senang je org zaman skang kan..