Thursday, June 30, 2011

cek didil perut berasid

aidil : mama encem x.....

last weekend..weeknd yg x best sungguh...hari sabtu mamadidil diserang demam...bukan demam beria pon..cume badan rase x sedap...rase nak melepek je.....pagi sabtu cam biasa g pasar...sbb weeknd kan so kene la masak..pg tu still okeh lg...konon dah plan nak masak ikan bawal sweet sour...tp sampai2 umah terus melepek...aidil main la sorg2...bile mamadidil terpejam mate..die dtg puk mama die suh tgk die main ape.....mase tu en asben x de umah..so msg en asben suh balik main ngan aidil..kikiki n mintak mahap le sbb x larat nak masak......
Disebabkan mamadidil x masak so hr tu aidil mkn roti je la...en asben mkn nasi suap die ..die x mo....keesokkan harinya..hari ahad....aidil muntah2..macam perut ade angin...so mama die rase sbb die x mkn kot smlm....so bg la sket2 biskut ke roti ke..die x mo....ptg..bg susu muntah lg...muntah macam nak kuar angin tu....sampai la mlm ape yg die mkn muntah....
hari isnin mamadidil bawak la g klinik...sbb die macam dh lembik x makan...macam org pose plak dah...minum susu pon muntah.....so Dr kate..perut aidil berasid....walaupun mama die keje kimia..x pnh bawak balik bahan kimia tau bg anak mkn....kikiki...so en asben kate..maybe sbb aidil mkn banyak sgt durian....nak wat camane dah en papa die hantu durian..kat umah tu stiap hr ader durian....puas dh gtau jgn mkn banyak sgt....sampai mak kiah kate sorok duit jgn bg die bli la...kalau sorok pon...sume tokei durian ni member kamcing die...leh bg free je....
so mamadidil pon sound utk kali terakhir kat en papa ..jgn bawak balik durian lg....sehingga hr ini 4 hr sudah umah ku tiada durian....kikiki..aidil pon dh ok dah..dh x muntah dah..mkn pon dah banyak dh..cume macam cirit birit sket...tp badan die dh susut banyak....rase ringan je ble dukung....

mode: penantian sudah hingga ke penghujung...kikiki

Friday, June 17, 2011

Selamat Hari Bapa........


Ahad ni hari bapa..tapi x nampak macam meriah mase hari ibu kan...ke aku yang ter advance ni.....So selamat Hari bapa kepada abah tersayang..En Kushiar Bin Saian...jasamu sangat tidak dapat di hitung dengan apa pun.... 
 Bila dok cari2 dalam dokumen gambar...baru perasan..xde pon amik gambar abah sorg2 ke...mase tgh dok posing ke....abah mane pnh posing kan.....ada banyak dlm gmbar ramai2..kalau raya......pasni nak amik gmbr abh la..n gambar emak...senang nak post.....hhihi.....abah..you are the great father in the world.....
abah seorg yang.....
1)  senyap ...x banyak cakap..tapi kalau marah..mau tau la...tp skang abh x pnh marah dah.....dulu kecik2 pnh kene libas ngan tali pinggang tau.....sebab abah tegas anakmu berjaya kini..
2) Seorg yang mengutamakan perkara berjemaah.....kalau makn lunch ke dinner ke...mesti makan ramai2....skang dah ade 10 anak 3 menantu 2 cucu kene makan ramai2 gak..so sbb ramai skang kene makan kat ruang tamu...3 hidang....kerana amalan ini..kami adik beradik sgt kuat ikatannya.....teringt dulu mase kecik2...kalau cuti skolah..kalau time lunch..pas hidang tu..kene tggu abah balik lunch ..baru leh mkn..sbb kene makan sama2....
3) Seorg yang sgt mengutamakan pendidikan....kalau sape je yang masuk asrama..die kan check every dokumen....surat beranak la...surat tawaran la....sume mesti siap sebelum mendaftar...hari pendaftran die akan pastikan anak die jadi org pertama yang mendaftar....kalau waktu mendaftar pukul 8...pukul 7 dah sampai....kalau skolah buat mesyuarat PIBG ke..bacaan yassin sempena peperiksaan ke...tandatgn report kad ke...walaupun jauh...abah tetap pergi...macam aku....kat MRSM MUAR..abah dtg...Nye kat SOKSEK , Png ..abah datang...uli kat SM Sains Sultan Ahmad Shah , Kuantan..abah dtg....kerana ini..kami berjaya.....
4) Multitasking...hehe leh la kan...kalau kete rosak..abah akan btulkan sendiri...kalau ada papan n kayu ...abah buat almari ke rak sndiri...rumah kami..abah buat sndiri...skit2 abah buat...sampai pnh terketuk jari sndiri...Terima Kasih Abah....
Terlalu banyak jasa abah...sekarang abah dah leh rest...lagi 2 taun je nak pencen..steady en kusyer...maintain muda kan....

Selamat Hari Bapa gak untuk suami tersayang.....tapi x leh nak celebrate la kan...dah en asben ade kursus weekend ni....xpe postpone oke.....

Thursday, June 16, 2011

Round island mencari durian....


musim durian kembali...ke Pulau Pinang....hati en asben berbunga riang..kerana dia adalah seorg hantu durian...kalau nmpak durian...x leh nak kate no dah....dan die akan pilih buah yg berkualiti tinggi..tp bukan la durian yang ader name macam lipan merah ke...musang king ke...die pilih buah kg je..tp mmg x dinafikan hidung en asben ni ader sensor yg sgt bgus..sbb kalau die pilih buah InsyaAllah terbaik dr ladang.....so en asben ajak round island nak bawak aidil..so kami mulakan perjalanan dari batu feringghi...perghhh org ramai ya amat..and almost 90% no plat luar..so kami pon no plat luar kan....mmg kalau nak berenti kat tepi pantai tu xde parking la...tp x benti pon sbb baru nak naik kat bt feringgi en didil dah tido.......
Perjalanan diteruskan ke Balik Pulau yg melalui Batu Maung..mmg akan lalu dusun durian la....terinagt zaman bercinta..walaaa..pusing naik moto tu.....skang ni x leh la...nnt kene osteoperosis...kikiki
 Mmg x dinafikan..buah durian taun ni superb banyak...org penang mau ready la....bile time buah banyak nnt kompem murah........
 Sampai ader buah yg tuan die ikat kat pokok....maybe buah kelas A

 Berenti jap kat Titi Kerawang.....aidil tgk je la ek.....
dah sampai Balik Pulau ..and nak mendaki semula untuk balik umah.....

mmg taun ni en asben kekembungan mkn durian..ni pon dok ader sebijik lg kat umah....dalam kete mmg ader perfume durian je la..baru nak hilaung bau...dah bli lagi..bau balik...kikiki.....teringt mase pegnant cek didil...mase tu musim durian...dulu en asben ader seorg pakcik yg dah arwah pon...die ader dusun durian kat sg ara...buah durian perghh mmg sedap..sebb arwah mengamalkan petua tabur garam kat pokok durian..die kate nnt buah jd sedap....x tau la kesahihan nye dr segi saintifik....tp malangnye anak2 arwh ni sume x suke durian....so buah yg melambak2 tu die akan hantar umah keluarga mertuaku kerana die tau ade hantu durian kat situ....sehari je leh kate 3 bonet kete...pastu en asben pon tolong la jual kan...selonggok 10 hinggit...pastu mane yang lame2 tu tok kiah n wan karim buat lempuk bg kat org..mmg taun tu x termkn la durian..mamadidil x leh nak mkn banyak..tok kiah x bg..sehari 3 ulas saja....kalau balik serendah kompem pnuh satu bonet....mase tu 2x balik...so dua bonet la kan....
Mungkin sbb mase pegnntkan aidil... makan durian..so mamat tecit tu sgt la suke makan durian..die leh pgang seulas mkn sorg...pastu kalau en asben bli die akan tergedik2 suh bukak....

so semua org kg....tggu bulan dpan balik kg...satu bonet pnuh...tp ni bli la kan..sbb xde dusun sndiri....



Wednesday, June 15, 2011

Suma nak naik harga...

wahh lari dari topik cek didil kan....yang ni mamadidil perasan last week mase bli roti gardenia yg 60 sen kegemaran en didil.....tauke kedai tu gtau siap2 ...roti ni dah 70 sen tau.....
next day bli roti gardenia yang biasa tu...dulu RM 2.30..skang....Rm2.40.....
pastu semalam..mula2 mood nak masak mee goreng for dinner..skali balik en asben kate...x yah la...buat pnt je..kikiki...baik sungguh....so jom mkn nasi kandar....kami g kayu nasi kandar la kat vistana tu....so amik nasi lauk ayam..pastu kuah campur...total nye tau bape........RM 14.00 hameeekkkk...dulu makn 10 hinggit je dgn lauk yg same......mmg la kayu nasi kandar ni mahal sket dr the rest nasi kandar..tp kalau stakat sepinggan 7 hinggit tu.....baik cek ni balik masak mee.....so moral of the story past ni kalau lauk ayam...kite kongsi je la ye en asben..mamadidil ni bukan mkn banyak sgt...kikiki
pastu pasni x yah kesian2 dah...biar mamadidil masak je...puas hati....

Tuesday, June 14, 2011

sayang cek didil......

cuti skolah baru2 ni attend satu kenduri kat bagan serai....kami sampai pon dalm kul 3.30 cam tu sbb tok kiah ader masak kenduri hr tu..tp nak g gak bagan serai sebb kire beradik2 wan karim la kan.....sampai pon mmg dh xde org..tinggal sedare mare je....so layankannn je gmbar model2 inii
 Ini kat blakang umah je tau....best kan..blakang umah ade sawah padi.....rase tenang..damai......
 Ni mamadidil nak ajar cara possing kat cek didil
 Aidil        :  mama x mo la....
mamadidil: panas la sayang....

 sayang die.....
 mamadidil buat muka gapo tuhh
mamadidil dok feeling bestnye kalau dapat umah camni....umah kg..kelililng penuh ngan pokok bunga...blakang ade sawah padi....kikiki....

Monday, June 13, 2011

teringin......

sbb ternampak makanan kat fb pn julaidah.....so aku rase nak balik kg...huhuhu..sbb nak mkn

1) pengat pisang....teringt pengat pisang cik yah nun
Go to fullsize image
2) cekodok jagung.....walaupun jagung senang nak dapat....
3) pecal...kat png ni ade pecel lele..kikiki...tp nak mkn pecak mak gak..yang ade bihun....nape ade bihun ye mak
View Image
4) asam pedas ala melaka...wah rindunye....mak masak...pnh bli kat station bas tangkak mase ayen matrix tangkak..superb.....

5) som som....klaka x...yang ni gune tepung beras..kacau2 sampai jd likat..pastu bg sejuk....pastu makan ngan gule merah en bro sgt suke....dah lame mak x buat..huhuhu

ok la tu je laaa..macam la x leh masak kan..mmg la buleh..tp kalau stakat aku mkn sorg je...nnt membazir je kan....so stiap kali nak masak kene la pk apa yang mamadidil n en asben mkn....sbb en asben ni x mkn banyak bnda..so mamadidil pendam je la...huhuhu....nampak nye leh join kelab isteri taat la kot..hhuhuhu..mak i miss you so much laaaaa

phewwww

update secara pukal
1) congrat kepada cek yen yg berjaya menjadi mahasiswa usm..usm mane....esm penang  le..cos ape...cos math..saje je pilih cos building sebelah kimia nih tau...so jangan nak menempel di opis kaklong okeh...kalau nak mai..kene tolong kemas bilik kaklong okeh.....
2) keje yang banyak..x larat nak buat dah..keje kat opis la..kat umah lg....nak sedapkan hati..kene cakap suami saya..perangai macam seth tan....leh x..walaupun tau totally differnt...tp bayangkan je la kan..kikiki..en asben kalau kate ..cube tgk seth tu....die mesti buat muke punye...ye la bak kate opismate saya..xde laki melayu la perangai camtu.....kakkakak....
3) tidak dilupe untuk update pasal cek didil...makin susah nak tinggal la.....macam pg td...dah la x mau turun pastu siap kepit kaki die kat kaki mama die jgn bg tanggal kot.....pastu kalau g umah tok die..die x mo masuk umah...sebbb..die akan amik pencakar..dan akan mencakar sampah ke daun ke di halaman umah tok die....cube la tarik pencakar tu..akan menjerit la sekuat hatinya......haiyooo rajin sgt pon susah gak.....inila bukti anak yang dibesarkan diumah atas kayangan.....konon sgt  nak hntar la ini mamat g nursery biar die x mengada2 sgt..tp baru bace blog someone yg anak die kene cakar kat nursery..haiyoo takut la plak....pastu ader baca blog org lain yg anak die kene pukul ngan bibik plak....dan tibe teringat pesanan kak zai...tokei kantin kat fajar bakti...die kate nak hntar anak g nursery biar die dh pandai ngadu..contoh..mama td cikgu kat skolah cubit....so tggu la ye mamadidil....

Mode: teruskan penantian anda yang tinggal berapa hari sahja...kikiki

Thursday, June 2, 2011

Semoga die kuat semangat

tadi baru melawat kak sara..member tempat mamadidil keje...die disahkan mengidap limfonia cancer..(yeke camni sebutannye) dah setaun dah die cuti.mula2 after Dr sahkan die kene wat kimo..pastu radioterapi plak....pastu macam dah mengecil la sel cancer tu...pastu die ade dtg keje..sbb die kate die busan dok umah ...tp dlm mase yg same die kene g hosp utk check up...pastu Dr suh masuk balik sbb sel2 barah die kembali aktif.....dlm proses ni banyak la process yg die kene lalui kimoterapi lagi,radioterapi again and transplant...transplant ni macam Dr kuarkan drh die bersihkan and masukkan semula,,tp bukan la keluarkan darah sampai dalm badan xde darah langsung...( ayat sungguh tidak bercirikan medicalkan..patut la fail jd Dr)....after tranplant hr tu ader la g melawat die kat umah...die kate badan die lemah..macam x larat nak wat keje.menyapu sket pon kene rest jap..tp masih nampak kekuatan dlm diri die..dan yg paling mamadidil kagum ialah kekuatan dalaman mak die...sungguh hebat...sanggup amik cuti separuh gaji dan bersara awal untuk jaga die...and then everything yg masuk dlm mulut kak sarah terjaga rapi...x leh makanan kedai kerana dikhuatiri tahap kebersihan...makann sejuk beku tidak boleh sama sekali..even roti pon..kalau dh amik dr plastik means yg the rest tu x leh mkn dah..sebb dikhuatiri telah tercemar dgn bakteria..tp atas nasihat Dr ,,dibolehkan asalkan roti itu hendaklah di 'taost' terlebih dahulu..semuanya di bantu oleh mak nye....mase transplant tu mak die yang dok same dlm bilik tu...and mak die citer bilik tersangat la sejuk......mak die kalau citer ape2 mesti dalam keadaan senyum je..sungguh tabah hati die kan....
Hr ni g lagi melawat..sbb dengar kabar die masuk wad sebb penat.( kate org utara ni la)..tp yg setau cek ni..sesak nafas la...td tgk pon die macam susah nak bernafas..ade masuk tiub oksigen kat leher untuk memudahkan pernafasan....and sekali lg mak die sebagai peneman....menerima org yg menziarah dgn syuman....Semoga Kak Sarah cepat sembuh...kuat semangat untuk sembuh seperti sediakala...sentiasa berfikiran positif dan igt ramai org yang sayangkan kak sarah sentiasa berada disisi mu....