Tuesday, January 10, 2012

cek didil x g skul dahhhh

baru je mamadidil officially call tadika minden utk cancel nama cek didil...setelah akhirnye mendengr nasihat tok didil n opah cek didil...tok kiah mmg x bg hntar pon..dr mula lg...sbb die rasa cek didil kecik lg..before mamadidil hntar die dh habaq siap2 kalau ghiau ( nangis) amik bawak balik.....
Tapi mamadidil konon ht sgt keras la..nak hntar jugak2....bile 2nd day tu mmg aidil nangis truk tu..br mamadidil rase oo aidil ni kecik lagi la...kikiki

so smlm pas call opah didil kat sleangor pon die kate ..kalau smpai x nak turun kete..dh nangis dulu..x yah la anta..kalau nngis dlm kelas tu lehh bolayan gak..ni dr dlm kete nak jalan masuk pagar dh nangis...plus ngan guling2 lagi..mmg mamadidil x larat la dukung....

so pg ni officcially mamadidil pon dah gtau cikgu yang suh cancel nama aidil...x pela biar die teman tok n wan je kat umah...lgpon sume abg n kakak dh g skul...cume kalau pagi..ade kak ami n abg alif sbb diorg skul ptg...mase ptg ade kak aca....ok la tu...

ok la cek didil..x yah g skul dulu ye...mama lg senang ht tgk balik keje aidil gelak2 dr amik dr skul nangis tersedu2.....

Monday, January 9, 2012

Betul ke tidak tindakan ku ini....

x tau la tindakan yang mamadidil buat ni betul ke tidak....last week mamadidil dah hntar la cek didil g skul..Tadika Minden , USM yang menerima kanak2 berusia 3 tahun.Actually cek didil ni baru 2 taun 3 bulan je....tapi as long as pihak pengurusan kate asalkan lahir tahun 2009 leh..so mamadidil pon reg la...pada mulanya mmg la tok kiah n wan karim macam x bg..sbb diorg kate cek didil ni kecik lagi...

Hari pertama : masuk je kelas sgt la sronok sbb atas meja ade banyak lori , traktor dan sume mak nenek kenderaan kegemaran cek didil...so mmg leka dok main la..so mamadidil tinggal je la...
Time balik..sume kanak2 ni kene beratur...so bile cek didil nmpak mama die je trus nangis....cikgu kate die ok...cume dlm kul 11 lbih tu die nangis ngnatuk kot...iye cikgu sbb kul 11 adalah time cek didil tido..so mama die bawak balik umah tok n trus tido

Hari kedua - g skul ngan abah skali..wahh mula2 excited la,,dh masuk kelas..trus pgang mama die x bg keluar...pgalaman smlm kot...nmpak die leka mama die trus lari kuar...trus dgr mamat tecit tu nangis..sambil intai2 tu nmpak la die macam meraung2 walaupun cikgu die dukung.....mase tu mamadidil dh x sampai ht la...bile die macam reda sket tu nmpak macam die teresak2 dok atas kerusi bile cikgu die nak pujuk budak lain plak....alaa siannye anak mama....abah die kate jom masuk keje tinggalkan je....
time balik - abah die yg amik..laporan dr abah die dr jauh dah dgr cek didil nangis...pastu abah amik la..rupenye lapar..smpai cikgu bg 4 keping roti.....bile abah tnye cikgu die nangis ke spjg hr...cikgu kate x la..cume biler teringt tu die nangis la...

cuti skolah 2 hari.......

hari ketiga - hari ni excited nak kuar umah sbb abah blikan beg baru....sampai kat simpang nak masuk skul trus nangis...amau..amau..abah...abah..sambil pekap muka kat sit kete....berjejeran la air mata punya x mo...bile mamadidil bukak pintu kete...lg kuat die nangis..abahhhh...abahhhhh....trus mamadidil call bah die..abah kate..x yah la hantar...die kecik lg..nnt dh cukup 3 taun br kita cr skul die....so mamadiidl pon trus la hntar umah tok kiah...

Bile baca post beberapa ibu2 yg hntar anak2 g skul..bile dorg kate anak diorg nangis..ramai yg komen...kene hati kering..ltak pastu lari balik.....huhu tp mamadidil ht x kering la...sebak tgk die nangis meronta2..tunjuk tingkap nak balik....mungkin btul kate abah cek didil..die kecik lg....huhuhu

Tuesday, January 3, 2012

Selamat Tinggal 2011

Bye2 2011...lamenye x bukak blog mamadidil ni..sbb tersangt la malasnye.....Cepatnye masa berlalu....Tahun 2011 telah melabuhkan tirainye.....teringat kate mak kiah...semakin akhir zaman semakin cepat masa berlalu..sehinggakan antara asar dan magrib jaraknye hanya  membakar pelepah kelapa....maksudnye habis je pelepah kelapa tu terbakar trus magrib....semakin ramai yg maninggalkan solat semakin hampir la kiamat tu...kata beliau di hadapan sume anak menantu nye......semoga sume ambil iktibar ye.....

xde ape yg best nak citer pon..cume nak abadikan memori kenduri kahwin terakhir di umah mak mertua ku di Gelugor yang menyaksikan 3 pengantin sekaligus..phewww......maka tutup la kedai mak kiah dan pak karim setelah sume anak2 nye selamat mendirikan rumahtangga dan semoga semuanya berbahagia termasuklah...mamadidil dan en asben....( nak gak la feeling pengantin baru )

Sebenrnya kalau ikut adik en asben 2 org je la..Acik Bab ( Sobri akak oe ) dan Acu ummie....lg sorg adalah anak Lang..adik mak kiah...so kalau dah 3 pengantin bayangkan je la tetamunye..mak aiii....tok didil n opah didil dr Selangor pon dtg pon kate mak aii macam open house YB raya..kikiki...seb baik la family mertua ku ni mmg tukang masak catering..so dh jimat untuk bayar catering dah....smpikan leh tgh ramai2 org dtg tu masak 2nd round lg....maybe sbb kenduri last kot..so sume x melepaskan peluang...yang pastinye lauk kaenduri mmg superb la..sampaikan opah didil asyik dok kate sdapnye nasi die..sdapnye bubur die....kikiki..dah tokei katering nye kndurii mane x sedapkan....

Disebabkan keadaan mamadidil yg x leh nak tolong banyak..( nak buat camane sume kakak ipar kesygn x bg buat keje berat...kikiki..syg uollsss) dr hari memasak sampai knduri x bnyk la sumbgn dr mamadidil....lgpon hr kenduri pon disebbkan opah didil dok ade so mamadidil dok kejap je la..tgk org berduyun tiba..dah membuatkan mamadidil pening....

Inilah 3 pasangan pengantin ( bj putih : acu ummi n mamu shahid , Bj merah : muaz n farida -anak lang .Bj biru : acik bab n izat )

Akhir kata : Selamat Pengantin Baru dan Selamat Tahun Baru)