Wednesday, November 30, 2011

Peristiwa weeknd lepas.....

sementara menunggu panggilan en bos ni..so mamadidil update secara pukal la....

1) Salam Maal Hijrah kepada semua umat Islam..semoga tahun hijrah yang baru ini menjadi lebih baik dari tahun yang lalu.....same2 meningkatkan amalan kerana usis kita pon semakin bertambahhhh....

2) Cek didil yg masih selsema , batuk n badan yg on off panas....so dah hampir seminggu kalau x sdap bdn die akan merengekk je laaa....pastu dah la x mo kat mama die..sket2 abah...kalau tinggal berdua leh pecah itu rumah.......Semoga cepat baik ye...x best la kalau cek didil x ceria...walaupun kalau die sihat lg pning nak layan plus ngan menyepah kan umah lg.....ini bermakna sepahkan la umah ye aidil.....

3) acu cek didil selamat menjadi puan umi kalsum.....wah cam x sangka je...semoga menjadi isteri yg solehah ok....

4) Kepada en asben dan mamadidil cepat2 baik batuk nii....aduhhh sesungguhnye sesiapa yang diturunkan Allah kesakitan kepadanye , bermakna Allah mengingatinya.....hhuhuhu...

Tuesday, November 22, 2011

Cek didil budak sgt rajin....


Last week , kami balik kg secara tidak dirancang..sbb mak asyik kate buah durian n rambutan kat umah makcho sudah sgt banyak.....so en asben sgt la excited utk balik ke kg.....kami balik Serendah dulu hari Jumaat and hari sabtu pg bertolak ke Kg Gajah ,Perak...sampai je trus ptik rambutan yang rendah2....PakCho suh kerat mane2 dahan yang dok atas bumbung umah....dah alang2 tgh ramai belia2 kat umah tu kan..

Ini cek didil....yang sampai2 trus nak bersihkan durian...disebabkan sebelum bertolak asyik main je..so x mkn ape..dlm kete mase nak sampai mmg muntah angin la ini mamat....turun kete nak bg mkn x mo sbb dah nampak ader keje menanti

 Cikgu aine dok ajar macam mane nak ptik buah rambutan dr tangkai...mane2 dahan yang dh dikerat..keje beliawati plak kene ptik rambutan tu....
Apala yang dok cek didil bebel kak aunty syam die tu....ni first time aunty syam balik kg Perak rupenye....

abg aidil n adik harith yang masing-masing buat rajin....

Last touchup...x nak bagi buah2 buah jatuh

Lihat la betapa berpeluhnya mamat tecit ni..sampai kene bukak bj..pastu kene gigit nyamuk...biasala dok kg kan..nyamuk mmg banyak la...ni pon 2 kali mandi sepanjg dok umah mak cho tu...

kesimpulan buah mmg banyak gile sampai x termakan...bawak balik satu bonet + satu guni ( maklang bg) + yang dah kopek siap ltak dlm tupperware...buah bacang satu guni....adeh lerr 

Buah bacang mmg best la..mmg dpt melayan sambal belacan bacang ...my feveret ni...tp org pnang x mkn sgt ek...x pe laa yg penting saya ade bawak stok di umah..kikiki....

Tuesday, November 15, 2011

First time menjawab tag

Disebabkan hari otak dah overlaoded ngan segala ilmu mak nenek pasal instrument yg baru install.so aku merehatkan otak dengan menjawab soklan dari cik angah.......

1- Blog siapa yang wajib anda check it out setiap hari?


xde pon....ikut mood n mase nak check in blog sesape......

2- Study or working yg anda prefer?

WORKING!!!!!! sbb dapat duit..kikiki....bukan ape sbb maybe aku nye workplace persekitaran mmg student study n bidang nye KIMIA yang mmg aku hamek..so aku rase kimia ni sgt la susah...kikiki...jobscope pon ade 50% menggunakan ilmu kimia yang penuh di dada ni...( penuh ke) tp kadg membuatkan aku rase malas nak pk sume chemical formulation and reaction tu..cukup la zaman study......

3- Kalau anda date ngn bf/gf, tempat mana yg wajib dituju?

Heheh...malu la nak jawab.....tett....tempat yg wajib menjadi lokasi date ialah tepi pantai....sbb bekas bf aka en asben adalah org laut/nelayan....(suke hati panggil nelayan)...dulu pantai gelugor tu...skang dah tambak untuk wat kondo..kalau citer kat cek didil  bile besar ni la tempat mama dating dulu..kompem die jawab ade pantai ke ni..bukan ade umah org ka....kikikiki...so kiranye sume pantai area penang mmg jadi tempat date la untuk kutip siput..teman en bf menjala udang..( ada ka time dating pakwe menjala gf dok melangut tggu tepi pantai ..x romantik langsung)

4- Siapa yg bayar makan? U or bf/gf? Atau cabut tanpa bayar?

Mmg bf i la yang bayar..walaupun mula2 kenal die x keje lagi....apa2 pon mesti die bayar..termasuk tambang bas hijau yg pendek sebnyak 80 sen tu.....

5- Kalau rasa stress, what will u do? pi lempang mereka di jalanan atau beristighfar sepanjang jalan ke masjid?

buat bodo je...free kan otak dr memikirkan sebarang bnda.....n pk kan cek didil yang omei2 jeeee

6- Anda setuju kalau orang kata muka anda iras Lisa Surihani?

Ape kes muka lisa surihani ni...xde langsung saya adalah saya...kikikik

7- Time karaoke, anda rasa suara anda sama dgn artis mana?

Ermm sore sape ek....ntah la..dah la x karok

8- Time SPM dulu, subjek apa yg paling anda feveret sampai tak sanggup ponteng kelas? Ke anda tak pernah amek SPM?

Sabjek feveret adalah Kimia n Add Math n Fizik..perghh sume killer paper ni..
Kimia - sebb cikgu Noraini yg ajar tu cantik..pastu kalau ngantuk die suke bg gule2.....so dlm beg die mmg ade sebalang gule2
Add Math : Cikgu Arshad yg sgt garang..bile masuk kelas trus tulis kat papan itam pastu abis kelas trus kate..sila siapkan latihan mukasurat 10 ( die bukan tgk pon kat mukasurat tu ade bape soklan kalau ade 2 ok la kalau ade 10 mau ready la)...kalau x siap atau die susupect menitu die koyak dpan2 tu jugak n campak luar kelas.....so aku rase die ni best
Fizik : cikgu marzuki yang pelik...suke gelak sorg2 mase ngajar..n slalu bawak bekal sbb kalau die bawak tempe goreng cicah sambal kicap kompem die akan panggil aku mkn skali....( ada scandal nihh)

9- Apa pendapat anda tentang pemuda pemudi skrg yg suka pakai contact lense besarkan mata? Look more cute? Gorgeous? Korean look?

Saya seorg pemakai contact lense..tp bukan utk besarkan mata..utk lebih selesa.....kalau mamat tecit nampak aku pakai cermin mata kompem dh kene tarik.....
10- Berapa ramai anak yg anda idamkan bila berkahwin nanti?

Macam nak 4 - biar ramai sket dia kan aku dalam kubur nanti..kikiki InsyaAllah
11- Anda fikir senang ke nak buat 11 soklan nih seikhlas hati? Jawabbb...

Hanya mengisi masa lapang jewww


Yeayy akhirnya dapat gak pengalaman menajwab soklan dr org..so pasni leh la...kikikik

Friday, November 4, 2011

Boleh tinggal sudah..Alhamdulillah

Dulu mamadidil penh citer..cek didil ni amat la susah nak tinggal kalau mama n abh die nak g keje..die akan bergayut la kat kaki..sambil nangis..kene la tok pujuk bawak tgk bird kat blakang umah..cepat2 mama n abah aidil lari g keje....sbb die pas x nmpak tu ok je...kalau nmpak yg dok ngengada...
dalam 2-3 minggu ni mamadidil prasan yang cek didil senang nak tinggal dah...xde nangis2..xde gayut2 wlupun tok x ajak tgk bird ke..or kakak die xde lagi....
samapi umah tok bukak sliper...pastu amin mama n abah..sayang mama n abah trus masuk.....gud boi...semoga berterusan la ye cek didil...cek didil kan big boi dah......

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA....saya beraya di Penang tanpa soto or Lontong...waaaaaa

Friday, October 28, 2011

abah aidil ku sayang......

mood oh mood keje dtg la dikau.pnh x dgr ade stgh org..lg banyak keje die...lagi malas die.....kikikiki..aku la tu....tp sume keje tu aku buat la...cume mengambil waktu sket....sbb aku bukan seorg yg leh kate no biler kene dapat tugasan baru..walaupun keje sedia ado ni ni pon x terbuat......mungkin tande protes aku x nak buat tugasan baru kot.....sbb kadang aku rase tu bukan keje aku....tu yg buat aku lagi baloq nak wat.....
dalam keadaan yg sangt x menijinkan ini seb baik la en asben tersayang sgt memahami...antaranya
1) rase nye dh nak 2 bulan umah aku x berasap.....mmg mkn beli je la...xleh nak masak...sbb bile berdiri lame rase macam terhuyung hayang..n lagi x leh nak bau tumis2 ni..aduii laa....
2) balik keje secara automatik en aben akan masak air ...buh dlm flask utk buat susu aidil malm nnt..mula2 dulu kadg die masak air x buh dlm flask..kang kul 3 pagi ade la nak kene masak air plak....skang dh tau dah..sbb kalau dulu balik keje terus die terbungkang..mamadidil ni la tunggang langgang masak air, masuk bj dlm mesin basuh.....skang abah aidil yg buat sume tu...cume kalau dh masuk bj dlm mesin basuh tu..nnt die kate..mama bj sume dh dlm mesin..nnt ltakkan sabun ye..( die suh basuh la tu..xpe la atleast xde la keje aku nak pusing umah cr bj dahh)
3) mandikan aidil,basuh uk uk......sume tu skang die yg buat...cek didil pon kalau nak mandi trus g kat abah die..kalau tnye nak mandi ngan abah ke mama..die kate abah...kalau abah die dok tido..die leh kjut tarik tgn abah die ajak mandi.....dah abis mandi tu tugas mamadidil la pakai kan bj sume.....
4) layan cek didil main....cek didil mmg x mo dah la ngan mama die skang..main nak abah..tido nak abah....ade satu hari tu mamat tecit tu konon main masak2 la..abis sume periuk blange mama die dh bawak keluar main.....pastu tarik tgn abah die..suh abah angkat sebelh periuk aidil angkat sebelah periuk..konon panas la periuk tu...alih tmpat lain..pastu kibas2 tgn konon periuk tu kotor la..cet...mmg terbukti cucu tukang masak sungguh.....
5) satu je yg cek didil nak mama die buat..buat susu tgh malam....waaa...die akan seboleh2 kjut mama die gak buat susu...cuma kalau kul 12.30 abah die x tido lg...en abah la buat kan......

apa2 pon...saya mmg sayang kedua2 boipren saya .....n Alhamdullillah...skang macam dah ok sket....chaiyokk mamadidil

Thursday, October 27, 2011

konvo cek uli.....


last week akhirnya misi konvo taun 2011 tamat...kikiki...ni kira taun kedua ade 2 org konvo dlm satu taun dlm family aku....first dulu taun 2005 aku ngan en bro....tp mase tu mmg aku x g la konvo en bro tu...taun ni ua n uli plakk...
 kalau dikira ini konvo kali ke 7 UTEM...tp ni taun kedua diorg konvo kat induk means btul2 dewan universiti la..coz slame ni diorg akan gune dewan ape ntah kat town air keroh tu....so pesta konvo die x la se gah mm USM nun....gerai pon leh kira ade bp..siap fakulti leh bukak booth lg utk promo diorg nye course......
tp kira yg best sbb byk parking available...x nmpk la sesak..
 otw nk g dewan plak....cek didil suke ht dpt ben 10..rasenye ni kali ke 10 kot belon die.....
 actually ni tmpt sembhyg...tp kkitorg tgk ramai family dh dok berkelah tggu graduan kuar...siap ade yg bukak bekal lg....abh aidil n ceek nye selamt melandingkan diri....
 inilah en graduannn...cek li....
ni gmbr sumerrrr

Monday, October 17, 2011

mamadidil yang hanginnn

x tau la..dua tiga menjak ni..asyik nak marah je...pastu mmg sifat kesabarn xde langsung la.....
1) sampaikan kalau bawak kete..kalau depan ade moto yg bawak superb lembap rase macam nak langgar je...
2) lalu depan org renovate umh....ade ke bancuh simen tgh jalan.....rase cam nak maki je.. xde tempat lain nak bancuh ke
3) cam nak marah kat sorg staf ni..sket2 nak ngadu ni la tu la...buat sendiri leh....malas nak layan.....slalu wat muka je la
4) tensen ...hari ni dapat lantikan baru aka keje baru la..aduii laaa.....x sanggup dah ni..keje sedia ada dah menimbun..x sabar nak cuti...biar org lupe keje aku ape..leh x......

Image Detail

sabar2...slalu luahkan kat kak njmi je..die slalu kate sabar2...sampai bila kah aku sanggup bersabar........

Friday, October 14, 2011

sangat tertekan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


minggu ni mamadidil sgt la tensen..sbb keje yg sgt banyak.....pastu kene arrange NMR workshop selama 4 hr plak tu...dalam mase 4 hari tu ade satu pg tu mmg macam menggeletar semacam..samapi ade yg tgur muka sangat pucat....pastu  dah la mamadidil arrange caterer baik punya...malangnya..mamadidil x leh nak mkn ape pon...tgk je org makan....dalam kene arrange 4 hr tu sempat lg mamadidil MC smlm....tu pon sbb rase nak pitam mase nak punch in pg tu..pastu dlm opis rase sejuk semcam jee.....
Terus g klinik...dah takut kene masuk air..sbb mamadidil kan x makan langsung....berat pon dah turun banyak..sampai aunty cleaner pon tgur nape makin kurus......
Alhamdulillah la x kene masuk air.....cume Dr bg ubat sgt la banyak.....macam2 vitamin da......n ubat tahn muntah.....

notakaki: chaiyok2 mamadidil....x lama lg seleramu kembali...huhuhu

Monday, October 3, 2011

Perasaan ntah pape ntah....

Mode melepek di opis....kepada pn mash...aku x dapat nak reply msg die kat last post....nape ntah...yg penting ko due dulu la ek.....

smlm di hari ahad yg hening...opah aidil pon balik dr png....kedatangn opah didil adalh utk membawa pulang cik atus..huhu sedey laaaa...rase sebak je ble abah balik tu..macam terdengar cik atus jerit....x nak balik kg....xpe la cik atus nnt kami balik serendah kita jumpe kan......sepanjng weeknd opah didil ade kat png..sgt la best...opah didil masak..tolong lipat bj..patutnye org dtg umah tuan umah la layan kan...ni tetamu plak yg wat sumenye.....

perasaan yg ntah pape ntah tu ialah malam td la....mamadidil sgt la x selesa sbb en asben x buang sampah...rase sampah itu sgt la bususk yg amat....mmg cam nak maki sume org la...pehtu abah didil plak xde.. ade penyampaian hadiah pertandingan bola sepak FAP.ni la satu yg mamadidil amat tidak suke sbb abah didil ni sgt la suke menagguh kerja..sume esok la..nnt la...bile la nak berubah x tau la...disbbkan sgt x selesa dgn bau sampah tu mamadidil sampai menangis suh abah aidil balik skang jugak g buang sampah.....sbb umah kami tu nak buang sampah mmg kene turun bawah la kan...telepon banyak kali suh balik jugak2.....

akhirnye abah aidil pon balik n terpaksa meninggalkan majlis penyampaian hadiah hanyaa kerana sampah tu....sampai terlepas la cabutan bertuah....pas abah aidil buang sampah trus mamadidil leh tido dgn nyenyak....abah didil ingt macam busuk sgt la..die kate die balik x bau ape pon...eiiiiii geram tau....
pagi ni feeling macam bersalah la paksa die balik dr function malam td but moral of the story untuk abah aidil jgn suke tangguh kerja ok.......

Thursday, September 29, 2011

Benda yang saya alergic skang.........


1) perfume Dashing Edge abah didil.....dulu mamadidil la yg beli konon bau ala2 macho gitewww.....skang abah didil nak g keje x leh pakai la perfume..nak muntah mak oiii...( macam pnh ingt ade sorg member pon x leh bau perfume sape ntah...)
2) Gosok gigi.....walaupun alergic kene gak la gosok kan...tp mmg kene bersedia la..akan muntah dgn sgt teruk sampai kuar la jus gaster perut tu......
3) tgh malam kul 1 kompem terbangun n x leh tido....so kene bgun g baring kat sofa depan sambil mate terkedip2...last tido gak....n akan terjaga dlm kul 4 camtu sbb aidil nak susu.....so aktiviti tgh malam setiap hr tido di sofa depan....

ini lah dugaan nama nye..semoga semunye berakhir dengan cepat dan selera mkn kembali.....huhu berat semakin menurun menurun dan menurun sbb x leh nak mkn ape langsung n kalau mkn pon kompem akan kuar balik.....

Ya Allah berikan kekuatan kepada hambaMu ini..InsyaAllah

Thursday, September 22, 2011

percutian di pulau pinang.......

ada eh org penang bercuti di penang gak?? sebenarnye percutian bg adik2 mamadidil aka acik2 didil ke penang sempena raya....lambat post..sbb skang br ade mood nak citer....disebbkan didil beraya kejap je kat serendah sume acik2 didil ni ikut la dtg png.....so cek didil sgt excited sbb umah die full house....antara aktiviti pelancong2 yg melawat png ni

padang kota...bukan makan pasemboq pon saja nak main kat situ..sbnrnye dh lama x bawak aidil dtg sni sbb mama n abah aidil pnh bawak...pastu mamat tu x mo balik...so tobat la nak bwak die dtg cini ...tp sbb acik2 die dtg so kami pon dtg sini...so berjaya menghabiskan duit membelei permainn merapu yg org jual ni....tp yg main ialah abah aidil , cek mai sik aiez n cik iki je...aidil sibuk lari kejar bola yg mmg dh bawak dr umah

 ahli rombongan ke pdang kota
 keesokkan harinya kami g naik bukit bendera plak...so mmg gerak awal pagi la...x mo lmbt2 nnt ramai org
 aidil n abah..mase ni mama die kene bli tiket..mmg kene tunujk ic kalau x tunujk kene RM 30 kot per head..dah la 3 org acik2 aidil ni sume xde ic...bg mak simpan..seb baik muke mamadidil ni malysia asli..so org yg jual tiket tu bg la tiket dgn harga warganegara RM 8 untuk turun n naik..rase nye dulu RM 4.Maybe skang ketapi cantik kot..tu yg naik harga..
 posing bersama tiket dan ahli rombongan sebelum mendaki ke puncak
 dalam train....aidil dok tgk laluan ngan abah die
 berada di puncak..tapi disebbkan jerebu ke kabus ke..ntah la..so x nampak la pemandagn pulau pinang ni..yg best tu sampai je atas ni bateri kamera plak habis...pastu abah aidil g satu kedai ni g cas...leh plak....
 meriam bukit bendera
 bukit bendera
 ahli rombongan tecit tonet yg dh keletihannn
 next lokasi...taman botani pulau pinang..sbnrnye x mo pon bawak g sini sbb xde ape pon..tp disebbkan cik mas aka kwn baik mak pnh dtg sini n citer pasal taman botani ni kene la bawak gak..kang kate x lengkap melawat png plak kan....
 gmbar lain sume bunga2 je..so malas nak upload..so ni gmbar wajib la melompat walau mereka berada di mana jua
 aktiviti setrusnya pasar malam bt feringgi..sbb ape dtg sini..sbb en bro kalau dtg sini kompem akan pegi pasar malam ni..so die slalu la citer kan..so acik2 didil macam x puas ht la nape diorg dtg png x pnh dtg cini.....
senyuman dr tuan umah tecit tonet...cek didil

Monday, September 19, 2011

heppi besday aidil 2 taun......

Selamat hari jadi buat cek didil yang kedua taun....wahh sudah besar anak mama ni......tp xde celebrate ape2...konon plan hari ni pas balik keje nak g la secret resepi bli sepotong kek...sbb ape sepotong sbb abah aidil x mkn kek..nak hrp mama n aidil sepotong kek tu pon x tau la habis ke x..sbb mama didil xde selera nk mkn ape pon skang ni...kompom dh kurus......
tp sume tu x dapat dilaksanakan sbb sepupu abah aidil ..nama die al amin..anak lang..meninggal eksiden mlm td....kene langgar dgn bas rapid...so pas dpt brita tu abah aidil pon g la balik gelugor amik mak n acu balik umah tok kat sg ara..sbb umah lang ni satu lot ngan umah tok abah aidil...kul 2.30 pg br abh aidil balik..konon nak tggu jenazah balik dr hospital..tp x balik2 so abah aidil balik trus umah....so hari besday aidil ni mamadidil tepaksala emergency leave sbb xde org nak jaga aidil....so spjg hr dok umah bersama besday boi la.....plan pg nak g melawat jenazah..aidil plak tido dr kul 10 sampai kul 1.30 tgh hr..so mmg x dapat g la....ptg kul 6 br g umah lang....
xpe la ye anak mama..nnt mama dh sihat kita g bli kek ye....Semoga panjang umur..murah rezeki..dan jd anak yg soleh yg sentiasa mendengr kate kedua ibu bapa nya dan menunaikan perintah Allah...InsyaAllah...
dan kepada keluarga Lang..pemergian Amin mungkin ada hikmahnye...semoga die berbahagia di sana....
P/s : semoga semua remaja kg sg ara yg selalu bawak motor laju2 ambil iktibar dr kejadian ini...berhati2 di jalan raya..lampu merah tanda berhenti......

Friday, September 2, 2011

Selamat Hari Raya n salam Merdeka!!!!!

Alhamdulillah hr ni dah Syawal yang keempat..sekejap je rasa macam bulan pose...kalau ikut takwim hijriah..cek didil dah 2 taun...ye la 1 syawal kan......tapi kalau ikut takwim masihi masih 1 tahun 11 bulan..kejap je anak bujang tu membesar.....sempena syawal kali ini
1) kami beraya kat selangor....kikiki..tp sekejap je la...hari raya pertama ja.....so x sempat nak baraan ....berkonvoi ziarah sepupu kat KL kat tg karang.....raya kedua balik png tp otw balik singgah kg kat pasir salak...
2) kenapa raya sehari je kat selangor???sbb acu aidil nak bertunang....raya ketiga....so wajibulghunah la dh ada kat png kan....sbb kalau ikut cabutan undi..taun ni raya png...pastu br balik selangor.....so acu aidil pon telah selamat menjadi tunangan org setelah rombongan 2 bas dari Jelutong ( 85 org)...rasenye macam lebih la....so acu..gud luck ok.....
3) lepas beraya kat perak....satu kenderaan tmbahan iaitu en WUS ikut balik png..kalau ikut hari Jumaat br nak dtg..tp dh alang2 balik perak dh naik utara ..jalan terus la.....kan jumaat nak naik lg kan...so cek didil dh bawak diorg sume g naik bukit bendera...naik tren baru...laju woooo....g botanical garden...( wlupun xde pape..tp sbb cek mas aka kwn mak g situ n citer pasal botanical garden ni ) so kene bawak gak.....
aidil sgt la excited sbb ramai org kat umah die....mula la bwk kuar sgala bagai mainan die...aduii..seb baik pakcik2 die pandai layan.....die cr mama n abah die time nak susu n nak tido je...sebelum tu..jgn harap......

SElamat Hari Raya Aidilfitri....Maaf Zahir dan batin jikalau terdaoat segala kesalahan kepada sume kawan2 oke....

Monday, August 22, 2011

22 Ramadhan.....

Alhamdulillah dh 22 hari kita melayari bulan Ramadhan ni.....so sehingga hari ini je byk aktiviti n perkara yg dh terjadi....kira lumpsum la,,,,,
1)17 Ramadhan....balik kg,,,,check in kul 10.30 kat serendah n kul 12 trus cabut g shah alam....shopping time yeayy.....nak g plaza alam sentral..x dapat dikesan...so nak SACC shah alam..haiyooo x dapat parking....last2 g OLE2 Shah Alam..shopping mall ole2 xde hape pon...tp kat luar ade bazar n yg pnting da pasaraya hari2...sb en asben mmg dh kate nk bli bj kat hari2..murah...stakat pakai 2 jam je.....aidil pon pki setaun 2 kali.so x yah mahal...percaya atau tidak dapat set bj melayu 50 ringit untuk dewasa n 25 untuk kanak2...mmg berbaloi untuk 2 jam di pg hari raya.....
bj kurung pon byk..yg best sbb skang mamadidil tgh addict ngan cotton....sepasang leh dpt 50 je..tp disebbkn bj yg ditemph utk keje last month dh siap so mamadidil butakan mata utk bli bj2 itu...waaaaaa
2) 20 ramadhn...kalin pertama berbuka diumah sndiri..sbb tok kiah ada majlis berbuka puasa di bt lanchang....disbbkkan tiada sbrg stok diumah..jd kami bli je laa....(biasala kalau balik kg..mmg mamadidil x g pasar taman saadon utk stok)
3) 21 Ramadhan..aidil diserang cirit birit yg melampau...muntah xda....rase ade la 10 keping pampers habis..sbb mamat tu x suke ade bndasing kat pampers die..kalau x cirit birit pon,,die cepat je suh basuh.....tp mlm tu dh x pakai pampers ....sbb punggung cek didil dh kemerahan..die menangis kalau dukung...nak baring pon angkat punggung....kalau nak basuh tu mmg sampai duduk la..dbb die x bg air kene....so taubat nasuhaaaa,,,,x mo bli mknn kat bazar ramadhan lagi.....huhuhu...(InsyaAllah)
4) 22 Ramadhan ..mamadidil terpaksa EL..takut aidil meragam umah tok....n opis mamadidil wat bubur lambuk..sorry guys x dapat joinnn...

Sunday, August 14, 2011

Osteoperosis.......

Sejak satu Ramadhan yang lepas...mamadidil diserang penyakit sakit blakng..sakit ya amat....nak tunduk amik barang pon x leh......kalau nak tido..kalau nak pusing ke kiri ke ke kanan ke kene wat slow2...kalau sembahyang tu nak rukuk pon kene wat slow...mmg la sgt sakit.....
so mamadidil terpaksa berjumpe Dr....and Dr kate mamadidil ni angkat brg berat dgn posture yg salah....kalau nk ikut dulu mase keje Riverstone...mmg slalu la angkat berat.....kalau tolong operator angkat lot 12 kg InsyaAllah mamadidil leh tolong...dulu la kan...
And then mamadidil call la ibunda tercinta...sbb mamadidil teringt kat makcik nab...tukang urut terbest di serendah yg mengurut mamadidil dalam pantang hr tu...tp bulan2 pose ni xkan cik nab nak mengurut kan....so ibunda tercinta suh la minum anelene.dulu mamadidil mmg minum..tp sbb x suke minum kan...so di biarkan je la susu tu..mase tu x rase sakit ape pon
Alhamdulillah..sudah Ramadhan ke 15 mamadidil dh leh smbahyang seperti biasa....setelah minum air susu setiap mlm....

notakaki:
 1) mamadidil dh sakit osteoperosis ka......
2) nnt dh raye nak g gak umah cik nab nak servis badan ni.... ( cik nab pnh kate kalau dah slalu mengurut ni nnt ketagih.....so far belum lg la..kalau x..tiap2 kali balik aku mamadidil check in kat umah cik nab mengurut)

Wednesday, August 10, 2011

Nightmare pada Ramadhan ke 10........

wallahhh...macam shout Pn Juli dlm fb..die nightmare sbb gas habis...aku nightmare sbb......................AIR XDA nak masak sahur...aduilaaaaaa....
mlm td mmg tertido awal gile la....kul 9.30 kot..memang melepek 3 beranak depan tv....pastu dlm kul 11 en asben kejut bgun masuk bilik sbb nak angkt itu cek didil masuk bilik.....pastu die x tido la
yang mamadidil n cek didil sambung tido la......
tepat jam 4.30 pg...jam di hp ku berbunyi suh bgun masak......bile bukak air nak masak air...uik x da air ke.....pastu try bukak kat toilet,pon x dak gak....adoiii laaaaa...
trus kejut en asben...die kate xde air lg ke????? means die dh x tau la xde air.....die kate die bgun kul 3..air mmg slow..die nak tahan trus air mati trus.......
untuk menu sahur...mak mertua ku dh bg sambal tumis udang dh....so tinggal nak panas je n masak nasi la.....mamadidil ni jenis basuh periuk nasi mase sahur....so means periuk x basuh lg......nak gune periuk lain..beras kene basuh..tp air kan xdok.......trus mamadidil terbaring di sofa kerana otak x dapat nak pk nak wat camane
so en asben kate die g bli nasi....mamadidil panas kan lauk n goreng telur.....
disebabkan perbincangan berkenaan air antara mamadidil n en asben agak bising terus cek didil bgun bg botol susu nak susu..
Selepas bersahur tu..trus mamadidil pack sume bj nak g keje, jom balik kg........di sg gelugor....sbb nak sembahyang kan....camno nak amik wudhuk...
parking kami depan surau....so ramai la dok amik air kat surau tu...ade budak2 yg mandi nak g skolah...so surau as syakirin tu agak meriah la pg td.....

notakaki:Semoga air ado la..hr ni sbb nak basuh pinggan yang dh bertimbun tu......

Thursday, August 4, 2011

4th day ramadhan

wah dh hari keempat dh kan..cepatnye.....Alhamdulillah hingga semalam x menjejakan kaki ke bazar ramadhan lagi....sebb en asben mmg mmg jenis buka light2 je..kuih je ke..bihun ke....so sume mmg sudah dimasak oleh mak mertua ku....en asben mkn nasi time sahur je..x pe kita tgk ...sampai biler bertahan...kiki

Tuesday, August 2, 2011

2nd day Ramadhan

Alhamdulillah sudah dua hari umat Islam berpuasa...nnt tulis 15 hari plak....tp sebagai peringatan biler dengar tazkirah pagi td..berdosa jika kite bersukaria untuk persiapan hariraya sedangkan bulan Ramdahan belum tiba kemuncaknya...
Ini adalah Ramdahan kali kedua cek didil....taun lepas tau duduk je...x de la nak kacau sgt...
So smlm seperti tahun2 yang lepas berbuka di umah tok kiah....cek didil buat la prangai
1) tarik tikar yang dibentang untuk ltak juadah berbuka..x bg kakak2 die duduk
2) bergaduh nak cawan kakak die....sbb nak minum air oren ( so mama die kene cr cawan yg same dan buat air oren lain sbb oren yg siap tu ade ais..cek didil dok batuk so x leh la minum ais)
3) menumpahkan air oren beliau.....haiyooo..pastu merajuk..dok sorg2 atas sofa..lega senang mama die nak mkn....
4) mase dok kemas sibuk makan murtabak......ade la belen2 murtabak yang dlm pinggan...leh mamat tecit ni kutip n makan..haiyoooo

So untuk puasa hari kedua ni..
lepas minum susu..lebih kurang kul 3 pg bgun kejut abah die...aidil kalau nak kjut org tido die geletek kat tapak kaki....so terpaksa la en abah bgun g depan....pastu abah die bukak sembahyang terawih kat Mekah tu...mamt tecit sibuk tertonggeng2 sembahyang....pastu jumpa wallet abh die kuar kan duit sume..ltak dlm periuk dan MASAK......
kul 4.30 am mama die nak masak sahur..die dgr mama die amik beras dlm bekas tu cepat2 die lari g dapur...die pon sibuk la bukak bekas beras...main beras plak dah...pastu nak dukung nak tengok ape yg kuar asap2 tu.....dah siap sume mama die masuk dlm buai ( ini terpaksa kalau harap nak tido sendiri sampai pagi die x mo tido) terus tertido......

 puasa tahun lepas....
puasa tahun ni...ini bukan la gambar mase bulan pose..

baru dua hari ni..so ptg ni kite tgk apa lg mamat tecit ni nak buat

Sunday, July 31, 2011

Ahlan wa sahlan ya Ramdhan

Alhamdulillah masih dipanjangkan umur untuk menyambut Ramadhan pada tahun ni....Tahun yang ketiga sebagai seorg ister dan tahun kedua sebagai ibu.....bermula la aktiviti mencari menu sahur untuk setiap hari....seb baik en asben seorg yg x cerewet...so kalau esok pose InsyaAllah menu sahur ialah sardin n ikan bilis goreng....ok la tuh.....
Semoga Ramdhan kali ini lebih baik dr tahun lepas...
Semoga dapat khatam al Quran tahun ni....

InsyaAllah.....

notakaki : sgt la ramai org g pasar pg td......

Wednesday, July 27, 2011

buah cempelak di luar pagar

cempedak ...
 ( google search)

skang tgh mengunyah cempelak goreng....sbb x lunch kan...konon..sebenrnye dh mkn nasi ayam..pastu nampak cempelak goreng...beli la...singgit...x cukup la plak..sedap lak die nye krak kruk.....
so ptg ni nak suh en asben bli sebiji cempedak n kita balik goreng......so leh mkn sepuasnya...yiieeha


Thursday, July 21, 2011

CYCLING THROUGH LIFE" @ "TREASURE HUNT BERBASIKAL

asal muka aku camtu.....

hari ni dalam sejarah..aku pon x tau camane leh terjebak dengan program ni...actually opis aku hntar 3 nama ..sume laki...tapi kene reject sbb kene 2 laki sorg pompuan..nak x nak aku terpaksa la menjadi bidan terjun.....

pagi 21/7 2011 yang hening...pas register tu nak g la tukar bj....tiba terdengar ade org jerit name aku..arlita..ade lab banjir!!!!org itu ialah Dekan...haiyo....nak x nak kene settle la dulu ini masalah....bile g check lab...rupenye kecuaian pelajar yang menjalankan analisis 24hr so tubing yg attched dgn alat die tu pecah...sbnrnye bukan pecah die nak bg panjang tubing tu...so die sambung la dengan tubing lain..pastu lilit pakai selotape..camtu je...pastu sambung tu macam pecah la..dan menyebabkan lab itu banjir...kalau masuk kasut leh tenggelam la..seb baik pg td pakai kasut sport......

pastu rushing g tmpat berlepas....so kelam kabut la nak amik basikal bagai..n then kami pon dilepaskan....

check point pertama : kene tngkap ikan kat tasik aman sebnyk 5 ekor dgn umpan roti....punye la igt susah..rupenye sgt la senang..kompem mmg kalau letak tu trus dapat la....nmpak sgt ikan2 ni kelaparan kot
check point kedua      : DTSP ( segulunh ijazah-tagline die ) - kene amik gula2 dr timbunan serbuk kopi....
check point ketiga      : eureka -kene mkn roti n budu...haiyo...sgt nak muntah ok...aku amik je roti tu dh rase nak muntah....blom mkn lagi..tp disebabkan kat checkpoint tu ader 2 group..so bile makcik yang jaga tu cam leka..aku buang roti tu...tinggal yg putih2 je......sbb die nak tgk dlm mulut...dh habis br bg minum..klakar team mate zamri..sorok dlm poket...kakkaka
checkpoint keempat : canselori-mase nak panjat ni mmg tolak la basikal..x larat nak kayuh..sbb dh sgt penat....kat sini xde task
checkpoint kelima: VC rock...xde task gak
checkpoint keenam : muzium ...xde task....
checkpoint 7 : pintu guard bt uban-xde task tapi nak naik balik tu ...Tuhan je yang tahu...kami bertiga tolak basikal....
otw nak g next checkpoint..jumpe en asben..waaa..die leh gelak je.....igt nak pgang moto die..sbb dh x larat nak kayuh.....tp die x bg..sgt jahat kan
checkpoint 8 : jabatan keselamatan - task kene asingkan sampah kertas dan botol...mase ni mmg x larat dah
checkpoint 9 : padang kawad -task kene mkn belimbing buluh.....seb baik cek wan leh mkn 2 skali..so aku x mkn la...
check point 10: balik ke garisan penamat..YEAYYYYYY

majlis penutup , kami dapat no 7 dari 14 team...ok la kan....dapat gak hadiah saguhati.....

Kesimpulanye, mamadidil ni dh xde stamina...sgt lembik ok....haiyo kalau budak MRSM Mura tau ni mau kene gelak...Olahragawati maktab pancit....x pe la..dh lame x exercise...last masuk lari pon mase 2nd year USM taun 2003...so skang dh 2011 leh dimaafkan la......so pasni banyakkan bersenam ye Pn arlita



Wednesday, July 13, 2011

Akhirnye mase nye tiba seperti yang telah ditetapkan oleh Allah

Aku pernah cite pasal kak sara di sini .....kita hanya merancang dan berusaha..segalanya telah ditentukan oleh Allah...pada pukul 1.00 pagi malam td akhirnya Kak Sara menghembuskan nafas terakhir di hospital Pulau Pinang..Malangnye aku x dapat nak melawat die smlm...Kak Zali call tgh hari ajak g melawat kat hosp sbb kak sara masuk wad..aku x dapat nak g sbb tok kiah and Wan Karim demam..so lunch aku kene balik la..tgk kalau tok kiah nak ape2 ke n nak jaga mamat tecit tu....so pagi tadi terima msg dr kak zali informed that Kak sarah dah meninggal..and dari makluman die pon smlm pon Kak Sarah dah nazak..
Semoga Kak Sarah berada di sisi org2 yang beriman..dan semoga segala kesalahan yang pernah aku lakukan die dah maafkan....
Pagi td aku teringat
- kami masuk keje lebih kurang sama..aku masuk nov 2007 kak sarah jan 2008...so slalu dok same2
- kami kursus induksi sama-sama....satu group lagi....so mmg sgt rapat la
- aku blajar masak gulai kari utara ni dr kak sarah....so far dh agak terror la kot...kikiki..thanks kak sara
- kami interview pengesahan jawatan  same2....siap wat discussion nnt kuar soklan ape lg.....tapi pas interview kak sara kene admit masuk wad......

Al Fatihah

Thursday, June 30, 2011

cek didil perut berasid

aidil : mama encem x.....

last weekend..weeknd yg x best sungguh...hari sabtu mamadidil diserang demam...bukan demam beria pon..cume badan rase x sedap...rase nak melepek je.....pagi sabtu cam biasa g pasar...sbb weeknd kan so kene la masak..pg tu still okeh lg...konon dah plan nak masak ikan bawal sweet sour...tp sampai2 umah terus melepek...aidil main la sorg2...bile mamadidil terpejam mate..die dtg puk mama die suh tgk die main ape.....mase tu en asben x de umah..so msg en asben suh balik main ngan aidil..kikiki n mintak mahap le sbb x larat nak masak......
Disebabkan mamadidil x masak so hr tu aidil mkn roti je la...en asben mkn nasi suap die ..die x mo....keesokkan harinya..hari ahad....aidil muntah2..macam perut ade angin...so mama die rase sbb die x mkn kot smlm....so bg la sket2 biskut ke roti ke..die x mo....ptg..bg susu muntah lg...muntah macam nak kuar angin tu....sampai la mlm ape yg die mkn muntah....
hari isnin mamadidil bawak la g klinik...sbb die macam dh lembik x makan...macam org pose plak dah...minum susu pon muntah.....so Dr kate..perut aidil berasid....walaupun mama die keje kimia..x pnh bawak balik bahan kimia tau bg anak mkn....kikiki...so en asben kate..maybe sbb aidil mkn banyak sgt durian....nak wat camane dah en papa die hantu durian..kat umah tu stiap hr ader durian....puas dh gtau jgn mkn banyak sgt....sampai mak kiah kate sorok duit jgn bg die bli la...kalau sorok pon...sume tokei durian ni member kamcing die...leh bg free je....
so mamadidil pon sound utk kali terakhir kat en papa ..jgn bawak balik durian lg....sehingga hr ini 4 hr sudah umah ku tiada durian....kikiki..aidil pon dh ok dah..dh x muntah dah..mkn pon dah banyak dh..cume macam cirit birit sket...tp badan die dh susut banyak....rase ringan je ble dukung....

mode: penantian sudah hingga ke penghujung...kikiki

Friday, June 17, 2011

Selamat Hari Bapa........


Ahad ni hari bapa..tapi x nampak macam meriah mase hari ibu kan...ke aku yang ter advance ni.....So selamat Hari bapa kepada abah tersayang..En Kushiar Bin Saian...jasamu sangat tidak dapat di hitung dengan apa pun.... 
 Bila dok cari2 dalam dokumen gambar...baru perasan..xde pon amik gambar abah sorg2 ke...mase tgh dok posing ke....abah mane pnh posing kan.....ada banyak dlm gmbar ramai2..kalau raya......pasni nak amik gmbr abh la..n gambar emak...senang nak post.....hhihi.....abah..you are the great father in the world.....
abah seorg yang.....
1)  senyap ...x banyak cakap..tapi kalau marah..mau tau la...tp skang abh x pnh marah dah.....dulu kecik2 pnh kene libas ngan tali pinggang tau.....sebab abah tegas anakmu berjaya kini..
2) Seorg yang mengutamakan perkara berjemaah.....kalau makn lunch ke dinner ke...mesti makan ramai2....skang dah ade 10 anak 3 menantu 2 cucu kene makan ramai2 gak..so sbb ramai skang kene makan kat ruang tamu...3 hidang....kerana amalan ini..kami adik beradik sgt kuat ikatannya.....teringt dulu mase kecik2...kalau cuti skolah..kalau time lunch..pas hidang tu..kene tggu abah balik lunch ..baru leh mkn..sbb kene makan sama2....
3) Seorg yang sgt mengutamakan pendidikan....kalau sape je yang masuk asrama..die kan check every dokumen....surat beranak la...surat tawaran la....sume mesti siap sebelum mendaftar...hari pendaftran die akan pastikan anak die jadi org pertama yang mendaftar....kalau waktu mendaftar pukul 8...pukul 7 dah sampai....kalau skolah buat mesyuarat PIBG ke..bacaan yassin sempena peperiksaan ke...tandatgn report kad ke...walaupun jauh...abah tetap pergi...macam aku....kat MRSM MUAR..abah dtg...Nye kat SOKSEK , Png ..abah datang...uli kat SM Sains Sultan Ahmad Shah , Kuantan..abah dtg....kerana ini..kami berjaya.....
4) Multitasking...hehe leh la kan...kalau kete rosak..abah akan btulkan sendiri...kalau ada papan n kayu ...abah buat almari ke rak sndiri...rumah kami..abah buat sndiri...skit2 abah buat...sampai pnh terketuk jari sndiri...Terima Kasih Abah....
Terlalu banyak jasa abah...sekarang abah dah leh rest...lagi 2 taun je nak pencen..steady en kusyer...maintain muda kan....

Selamat Hari Bapa gak untuk suami tersayang.....tapi x leh nak celebrate la kan...dah en asben ade kursus weekend ni....xpe postpone oke.....

Thursday, June 16, 2011

Round island mencari durian....


musim durian kembali...ke Pulau Pinang....hati en asben berbunga riang..kerana dia adalah seorg hantu durian...kalau nmpak durian...x leh nak kate no dah....dan die akan pilih buah yg berkualiti tinggi..tp bukan la durian yang ader name macam lipan merah ke...musang king ke...die pilih buah kg je..tp mmg x dinafikan hidung en asben ni ader sensor yg sgt bgus..sbb kalau die pilih buah InsyaAllah terbaik dr ladang.....so en asben ajak round island nak bawak aidil..so kami mulakan perjalanan dari batu feringghi...perghhh org ramai ya amat..and almost 90% no plat luar..so kami pon no plat luar kan....mmg kalau nak berenti kat tepi pantai tu xde parking la...tp x benti pon sbb baru nak naik kat bt feringgi en didil dah tido.......
Perjalanan diteruskan ke Balik Pulau yg melalui Batu Maung..mmg akan lalu dusun durian la....terinagt zaman bercinta..walaaa..pusing naik moto tu.....skang ni x leh la...nnt kene osteoperosis...kikiki
 Mmg x dinafikan..buah durian taun ni superb banyak...org penang mau ready la....bile time buah banyak nnt kompem murah........
 Sampai ader buah yg tuan die ikat kat pokok....maybe buah kelas A

 Berenti jap kat Titi Kerawang.....aidil tgk je la ek.....
dah sampai Balik Pulau ..and nak mendaki semula untuk balik umah.....

mmg taun ni en asben kekembungan mkn durian..ni pon dok ader sebijik lg kat umah....dalam kete mmg ader perfume durian je la..baru nak hilaung bau...dah bli lagi..bau balik...kikiki.....teringt mase pegnant cek didil...mase tu musim durian...dulu en asben ader seorg pakcik yg dah arwah pon...die ader dusun durian kat sg ara...buah durian perghh mmg sedap..sebb arwah mengamalkan petua tabur garam kat pokok durian..die kate nnt buah jd sedap....x tau la kesahihan nye dr segi saintifik....tp malangnye anak2 arwh ni sume x suke durian....so buah yg melambak2 tu die akan hantar umah keluarga mertuaku kerana die tau ade hantu durian kat situ....sehari je leh kate 3 bonet kete...pastu en asben pon tolong la jual kan...selonggok 10 hinggit...pastu mane yang lame2 tu tok kiah n wan karim buat lempuk bg kat org..mmg taun tu x termkn la durian..mamadidil x leh nak mkn banyak..tok kiah x bg..sehari 3 ulas saja....kalau balik serendah kompem pnuh satu bonet....mase tu 2x balik...so dua bonet la kan....
Mungkin sbb mase pegnntkan aidil... makan durian..so mamat tecit tu sgt la suke makan durian..die leh pgang seulas mkn sorg...pastu kalau en asben bli die akan tergedik2 suh bukak....

so semua org kg....tggu bulan dpan balik kg...satu bonet pnuh...tp ni bli la kan..sbb xde dusun sndiri....



Wednesday, June 15, 2011

Suma nak naik harga...

wahh lari dari topik cek didil kan....yang ni mamadidil perasan last week mase bli roti gardenia yg 60 sen kegemaran en didil.....tauke kedai tu gtau siap2 ...roti ni dah 70 sen tau.....
next day bli roti gardenia yang biasa tu...dulu RM 2.30..skang....Rm2.40.....
pastu semalam..mula2 mood nak masak mee goreng for dinner..skali balik en asben kate...x yah la...buat pnt je..kikiki...baik sungguh....so jom mkn nasi kandar....kami g kayu nasi kandar la kat vistana tu....so amik nasi lauk ayam..pastu kuah campur...total nye tau bape........RM 14.00 hameeekkkk...dulu makn 10 hinggit je dgn lauk yg same......mmg la kayu nasi kandar ni mahal sket dr the rest nasi kandar..tp kalau stakat sepinggan 7 hinggit tu.....baik cek ni balik masak mee.....so moral of the story past ni kalau lauk ayam...kite kongsi je la ye en asben..mamadidil ni bukan mkn banyak sgt...kikiki
pastu pasni x yah kesian2 dah...biar mamadidil masak je...puas hati....

Tuesday, June 14, 2011

sayang cek didil......

cuti skolah baru2 ni attend satu kenduri kat bagan serai....kami sampai pon dalm kul 3.30 cam tu sbb tok kiah ader masak kenduri hr tu..tp nak g gak bagan serai sebb kire beradik2 wan karim la kan.....sampai pon mmg dh xde org..tinggal sedare mare je....so layankannn je gmbar model2 inii
 Ini kat blakang umah je tau....best kan..blakang umah ade sawah padi.....rase tenang..damai......
 Ni mamadidil nak ajar cara possing kat cek didil
 Aidil        :  mama x mo la....
mamadidil: panas la sayang....

 sayang die.....
 mamadidil buat muka gapo tuhh
mamadidil dok feeling bestnye kalau dapat umah camni....umah kg..kelililng penuh ngan pokok bunga...blakang ade sawah padi....kikiki....

Monday, June 13, 2011

teringin......

sbb ternampak makanan kat fb pn julaidah.....so aku rase nak balik kg...huhuhu..sbb nak mkn

1) pengat pisang....teringt pengat pisang cik yah nun
Go to fullsize image
2) cekodok jagung.....walaupun jagung senang nak dapat....
3) pecal...kat png ni ade pecel lele..kikiki...tp nak mkn pecak mak gak..yang ade bihun....nape ade bihun ye mak
View Image
4) asam pedas ala melaka...wah rindunye....mak masak...pnh bli kat station bas tangkak mase ayen matrix tangkak..superb.....

5) som som....klaka x...yang ni gune tepung beras..kacau2 sampai jd likat..pastu bg sejuk....pastu makan ngan gule merah en bro sgt suke....dah lame mak x buat..huhuhu

ok la tu je laaa..macam la x leh masak kan..mmg la buleh..tp kalau stakat aku mkn sorg je...nnt membazir je kan....so stiap kali nak masak kene la pk apa yang mamadidil n en asben mkn....sbb en asben ni x mkn banyak bnda..so mamadidil pendam je la...huhuhu....nampak nye leh join kelab isteri taat la kot..hhuhuhu..mak i miss you so much laaaaa