Tuesday, December 29, 2009

Arissa Nabila....


Sape arissa nabila ni????????????inilah cucu kesayangan wan die..anak buah kesayangan en asben dan kakak sepupu didil yang sgt la byk cakap sampai x terlayan..umur baru 2 taun 5 bulan...tapi cakap sungguh la lancar...ngan kawan2 wan die sume die leh layan borak...mula didil tok die jaga...arissa ni..agak jeles sampai tok ngan wan die nak pegang didil pon x kasik...skang ni...die je nak jaga didil kalau didil nangis nnt die kata .."ni kakak mai..


Arissa tgh tido kan didil sambil nyanyi lagu tepuk amai-amai belalang kupu2..tepuk bagi pandai mama dia upah ayaq susu....adakah anak ku akan menyebut ayaq..ka air kaa...ka water kaaa...



Tgk sgtla suke bile amik gambar..kalau org tanya

A : sape nama papa edil

Arissa : idekk

A:Sape name mama edil

Arissa : kak ita


Dan die mmg panggil aku kakak pon...leh gitewww..panggil en asben andak...yang penting sume anak buah en asben panggil aku..kak ita...waaahaaa


Thursday, December 24, 2009

kene cucuk





Sebelum nak citer didil kene cucuk ini kisah didil berjalan2 di Sunshine weekend lepas..tujuan didil berjalan2 adalah untuk (awat ayat skema) didil nak cr baju nak pakai mase knduri pak cho..penat la mama dan papa die pusing sinshine tu sbb xde pon bj untuk size didil sume besar2...pastu byk baju utk baby girl je (diskriminasi sungguh utk baby boy) kekekke..last skali papa didil dapat sambaq satu untuk didil..

En Asben: mama amik la bj ni ok la ni (sambil en asben tgk harga RM XX.XX)

mama: ok

pas bayar

mama: papa tgk x hrga bj td

En asben : tgk..nape

mama : harga (RM YY.YY means > dari RM XX.XX) mesti papa x tgk harga kat suar

en asben: wahh didil pakai baju lebih mahal dari papa yeeee....

kakakkak nasib baik en asben x bawak didil g Al Ikhsan lg


Didil : papa didil leh bawak kete dah ni...tapi x gerak pon...(prasan cam dah besar la konon)


Ok skang citer pasal didil dicucuk plak smalam...cucuk utk 3 bulan...


Pagi sebelum g klinik...muka cam risau dan dapat rase sesuatu akan berlaku..ye la mane x nye en saben asyik cakap sian anak papa nak kene inject hr ni...(konon ni didil paham la die kene cucuk kan)


Cik nurse yang cucuk didil..mase ni didil tgh melontarkan suara dengan pitching yang sungguh bagus x flat langsung)

Thursday, December 17, 2009

Salam Maal Hijrah


Salam Maal Hijrah dari Kami Sekeluarga ( En Asben,MaMa Didil dan DidiL)

Salam Maal Hirah dari Keluarga En Kushiar ( dari kiri : Cek Yen,MaMa DiDiL,En Asben,ULi,Ua,Pak Cho aka en Bro,Cek Nye,To' Ki,Cikgu.Dari Depan paez , Pn mak , Didil , En Abah dan Pak su mai)
Sekejap mase berlalu , petang ini sekali lagi doa penutup tahun dan awal tahun berkumandang di masjid-masjid di sekitar tempat tinggal kita.Sedarkah semakin bertambah usia kita dan semakin sket masa yang tinggal untuk kita terus mengabdikan diri sebagai khalifah di muka bumi Allah ini.Apa yang di harap semoga tahun baru ini akan menjadi lebih baik dari tahun yang lepas dan semoga dipanjangkan umur , di murahkan rezeki dan semakin berbahagia disampai keluarga tersayang

Tuesday, December 15, 2009

Alkisah percutian Didil ke Nilai

Cuti-cuti malaysia aidil yang pertama ke Nilai( nak shopping barang pak cho didil aka en bro yang nak kawen ) ..sungguh letih skali didil melihat mamanye yg shopping kain gile2 smpai leh jd benggali jual kain la mama caye tu....kata mama dah setaun die x wat bj kurung so die semakin jeles tahap gaban bile melihat almari cikgu tu yang semakin penuh ngan bj kurung huhuhuh...( en asben kepeningan kepale melihat mama didil beli kain je ble ntah nak tempah) kakkaka



lelong2...harga tu display je...laeh kautim lagi la amoi...ni en asben nak tunjuk bukti betapa mama didil ni shopping...tapi tgk sape yang dah pegang plastik...cikgu gakkk..ayen bersama menyibukkan diri nak tambah koleksi kain...

masa ni rombongan tengah rest dari membeli belah...sekali kene kejar dinasour la plak...kakakka..en bro dan imai yg sgt poyo melarikan diri...


Bukti aidil yang sangat keletihan...dah la xde bj didil kan papa..sume barang pompuan je..

rombongan didepan kedai yang x bukak lagi..selamat duit den...




Monday, December 14, 2009

Cerita 2 hari bersama didil ( sbb en asben g Grik)

Bermula alkisah seorg ibu dan anaknye yg berdua je kat umah...( tensen sebnarnye sbb en asben x de)...bukan senang rupenye jadi seorg ibu ni...so..terima kasih mak
sebenarnye ader satu citer yang sungguh la lawaknye ( leh masuk lawaking....kakakak)hari ahad ari tu aka semalam la kan aku ngan mak kiah ( mak mertua aku le) and pak karim ( ayah mertua aku le) and didil tersayang g la kenduri kat sungai petani..kitorng bertolak le kul 10.30 so kul 11 tu sampai la kat Dewan Balai Polis Kuala Muda ( kat town Sungai Petani b4 tesco tu)sampai je tgk org catering nak setting ..wahhhh aku telah menjadi tetamu pertama tiba even tuan umah pon xde lagi ...kakakka..sebelum tu mase mencari dewan balai polis tu...aku nak la mengekol kak ti ( kakak ipar aku aka tuan umah kenduri tu bagi pihak le konon)..dalam hp aku mmg ade name k.tie so berlaku la borak camni

aku: salam..kak ti ita ni...mane dewan balai polisnye
k'tie : balai polis mane
aku: la balai polis yang kenduri tu la
k'tie:kenduri ape
aku: (laa wat knduri tnye aku balik plak)..la knduri kawen tu la..mak x jumpe kad
k'tie: kenduri apenye
aku : ( uikkk suara macam lain je..tgk no asal no line kl ni)k'tie...anda terkene panggilan hangittttttt...tuuuuuut ( aku terus ltak tepon)

kkakakakkak sebenarnye aku pemanggil hangitttt..salah kak ti daaa..itu no kak tie mase keje riverstone laaa( wahaa rindu kat sume Riverstonerian esp Pn sabariah...sori puan no hp hilang hr tu hp rosak....)
pastu aku suh la umi forward no the real kak tie...

Friday, December 11, 2009

Mas kahwin selangor RM 300

SHAH ALAM - Setiap pasangan yang bercadang untuk melangsungkan perkahwinan mereka di Selangor mulai tahun 2010 bakal dikenakan bayaran mas kahwin sebanyak RM300.




Masa ni mas kahwen selnagor RM 80 jeee....(malam td en asben~nasib baik den dah kawen dulu)..ada kaa kuikui...


Wednesday, December 9, 2009

aksi2 aidil

Aidil ngan cek nye tgh tgk tv ( aidil mmg pandai sungguh tgk tv)..lg kalau benda dlm tv tu gerak2Biler la didil dapat jalan ni...

mama , mama (intonasi hagemaru)
aidil yang sangat gembira dipagi hari




tensen!!!


huhu nasib baik bile tgk muka didil ni sejuk je hati...didil dah pandai layan org borak..and ade gaye akan menjadi seorg yang sungguh cakap banyak( ikut en asben kot)tapi kalau iku adik beradik aku sume jenis yang sonyap joo...xpe2 kite tgk arr nnt ye didil...
sebenarnye aku tgh bengang ni bile nak cr org , org yang dicari tu x de...cutiiiiiii..ye la kan akhir taunn kan sume pakat nak abis cuti la..lagi la mase ni cuti skolah(ye la anak ku belum skolah lagi)...mane tau nnt si cek didil tu dah skolah ke nnt cuti skolah hantar balik selangor ke...(leh ke en asben)kekeke...

Monday, December 7, 2009

Aidil...senyummmmmmmm


aidil yang dah pandai senyum..suke senyum pagi2 pas bagun tdo...kadang2 time tido pon leh senyum gak...tapi time ptg die akan jadi eorg yang sgt serius..geletek la camane die serius je...

Wednesday, December 2, 2009

Muhammad Aidil Haziq Bin Muhamad Sidek


Ok..akhirnya aku jumpa gak pendrive setelah mencari selama 48 jam..kuikui.(ingat tinggal kat umah selangor)
ok ar nak citer pasal boifren baru..Muhamammad Aidil Haziq..actually x plan pon nak letak aidil tu...disebabkan aidil telah lahir pada 6.17 petang pada petang 30 ramadhan..mase org sibuk2 bakar lemang,anyam ketupat...aku plak berperang dalam labour room dengan dengar sampaikan aidilfitri dr nurse2 kat hospital tu..

Tuesday, December 1, 2009

Selamat kembali memblog kan diri..

Kekeke...akhirnye aku kembali memblogkan diri...mesti ramai x tau aku ader blog dah...banyak benda nak citer selepas 2 bulan 10 hari menjadi ibu ni..tapi gambar didil dalam pendrive..mane ntah pen drive tu kene la cr..dah jumpe nnt aku upload gambr didil..so tggu je la

Wednesday, September 9, 2009

memperkenalkan en asben......


(hehehehe...inilah en asben..nampak x die senyum-pic ni mase konve aine kat ukm.mase ni kebosanan tgggu graduan kuar)

Tuesday, September 8, 2009

waaa kene saman!!!!!

hari ni yang paling tensen..dahla bgun pagi td mase nak masak sahur aku rasa cam nak marah je...x tau la pasal ape...pastu disebabkan ke bad moodan aku..kuikui..en asben pun dgn baik hati nak hantar g keje...yahuuu malas nak drive...pastu kul 12.15 aku kuar nak g amik roadtax kete aku yg akan ditamatkan perkhidmatanya pada 24/9/2009...baik aku settle sume sebelum aku bercuti selama 2 bulan ni...aku g masuk bank nak amik roadtax kebetulan en asben ni park depan kdai nasi kandar...skali pas aku settle everything..leh plak ader 3 org pompuan tgh queue nak pilih lauk...mase tu dlm kul 12.45...aiyakk...x kan dah bli lauk buka kak oii....kalau x pose pon cover2 la kan
Biler sampai umah dgr la suara upin dan ipin ( mssg tone aku)...'kaklong kene saman..RM 300-kate emak' uik biler plak ni...
'uik kene saman katne-kate kaklong'...
'bawak laju-18/6/2009-kate emak'....
aku trus rr call mak smbil pk 18/6 tu aku g mane
baru aku igt mase tu aku nak balik kg..mase tu bro nak bertunang..aku janji nak amik mak cho kat Bidor.Pas tol Ipoh je mak call kate mak Cho dh smpai Bidor..aku tukar ngan en asben utk bwk kete dan aku pon memecut sekuat hati..satu jam dh smpi Bidor...dan akhirnya akibat keformulaan one aku bawak..kan dh dapat hasilnye..speed trap...kakakakka...( moral : contohilah en asben membawa kerete..penuh berhemah dan sopan santun)

Thursday, September 3, 2009

Terima Kasih Mak....



Kawanku bercerita tentang.....
Tangan Yang Indah
Kepada sesiapa yang masih ada ibu...


Ketika ibu saya berkunjung, ibu mengajak saya untuk shopping bersamanya kerana dia menginginkan sepasang kurung yg baru. Saya sebenarnya tidak suka pergi membeli belah bersama dengan orang lain, dan saya bukanlah orang yang sabar, tetapi walaupun demikian kami pergi juga ke pusatmembeli belah tersebut. Kami mengunjungi setiap butik yang menyediakan pakaian wanita, dan ibu saya mencuba sehelai demi sehelai pakaian dan mengembalikan semuanya. Seiring hari yang berlalu, saya mulai penat dan kelihatan jelas riak2 kecewa di wajah ibu.

Akhirnya pada butik terakhir yang kami kunjungi, ibu saya mencuba satu baju kurung yang cantik . Dan kerana ketidaksabaran saya, maka untuk kali
ini saya ikut masuk dan berdiri bersama ibu saya dalam fitting room, saya melihat bagaimana ibu mencuba pakaian tersebut, dan dengan susah mencuba untuk mengenakannya. Ternyata tangan-tangannya sudah mulai dilumpuhkan oleh penyakit radang sendi dan sebab itu dia tidak dapat melakukannya,seketika ketidaksabaran saya digantikan oleh suatu rasa kasihan yang dalam kepadanya. Saya berbalik pergi dan cuba menyembunyikan air mata yang keluar tanpa saya sedari. Setelah saya mendapatkan ketenangan lagi, saya kembali masuk ke fitting room untuk membantu ibu mengenakan pakaiannya.

Pakaian ini begitu indah, dan ibu membe linya. Shopping kami telah berakhir, tetapi kejadian tersebut terukir dan tidak dapat dilupakan dari ingatan ..

Sepanjang sisa hari itu, fikiran saya tetap saja kembali pada saat berada di dalam fitting room tersebut dan terbayang tangan ibu saya yang sedang berusaha mengenakan pakaiannya. Kedua tangan yang penuh dengan kasih, yang pernah menyuapi, memandikan saya, memakaikan baju, membelai dan memeluk saya, dan terlebih dari semuanya, berdoa untuk saya, sekarang tangan itu telah menyentuh hati saya dengan cara yang paling berbekas dalam hatisaya. Kemudian pada malam harinya saya pergi ke kamar ibu saya mengambil tangannya, lantas menciumnya ... dan yang membuatnya terkejut, saya memberitahunya bahwa bagi saya kedua tangan tersebut adalah tangan yang paling indah di dunia ini. Saya sangat bersyukur bahwa Tuhan telah membuat saya dapat melihat dengan sejelasnya, betapa bernilai dan berrharganya kasih sayang yang penuh pengorbanan dari seorang ibu.

Saya hanya dapat berdoa bahwa suatu hari kelak tangan saya dan hati saya akan memiliki keindahannya tersendiri. Dunia ini memiliki banyak keajaiban, segala ciptaan Tuhan yang begitu agung, tetapi tak satu pun yang dapat menandingi keindahan tangan Ibu...

Tuesday, September 1, 2009

countdown my baby

Gatal tapak tangan kanan....kuikui

nie kire post ku yang kedua la..disebabkan aku semakin x larat nak ke hulu n ke hilir skang ni..so aku banyak la dok kat bilik aku je..so arahan di beri melalui telepon...nasib baik ramai yang memahami yang kesian tgk aku yang nampak mcm x larat ni...walaupun aku slalu nak jd cam iron women yang konon leh wat la konon...pastu dah wat...kesemputan...huhuhu....xpe2 last week aku baru bace dar majalah pa & ma , pahala bagi pompuan yang mengandung ni banyak pahalanye...
oooo sebenarnye aku nak citer pasal gatal tapak tgn kanan ni...org kate bile gatal tapak tgn nak dapat duit...aku pk2 duit ape la yg aku nak dapat ek...rupenye nak dapat duit yang aku claim dahulu kala....dapat la RM 80.00..ok aper...mungkin terkebetulan gatal tapak tgn tu nak dapat duit..so jgn la obses plak..

( countdown ' lagi 23 hari lagi baby mama mnak tgk dunia' )

Wednesday, August 26, 2009

Selamat mem 'blog' kan diri

ok angah aku dah memblogkan diri...x tau la ader mase ke x nak update slalu...disebabbkan ini first entry aku pon x der idea nak citer ape...nnt aku update laen ek