Monday, December 20, 2010

mknn zaman perang jopun

last week aku telah post pasal nak mkn ubi rebus kat fb..ye la last week kat bumi penang asyik ujan jek....so pada hr jumaat Pn najmi bg la 3 tongkol ubu kayu...kakkakka..wat lawak tul la kak njmi ni....asben die amik dr kg...so die bg la aku sket...so hr ahad aku pon merebus la 2 tongkol saja...memikirkan aku sorang je yg mkn...yang 2 tomgkol tu bile potong kecik2 dapat la bertongkol-tongkol...pastu masak sambal tumis..perghh...nasib baik cek didil tido ptg smlm..ye la kami tggl dua branak jee smlm...pastu aku mmg dh plan nak masak kuih ketuk...so pg tu mase aku g pasar aku dh bli kelapa...so setelah memakan dua ttiga ketul yg kecik..aku pon memulakan operasi membuat kuih ketuk...x tau la aku salah resepi ke ape ke...first time cube...ubi ku tumbuk sehingga hancur tumbuk bersama kelapa n gula...bntukkan bulat2....sediakan salutan menggunakan tepung gandum dan tepung beras...dan gorengg...aku rase kuih itu terlalu lembut..ke kene tmbah tepung mase uli..ermm...en asben balik mlm die kate ok jek...plik....ermm ke die yg x pnh makan..wakakka..xpe la..cubaan kali pertama ye mama didil....lain kali leh cube lg...                  


Ini la kueh ketuk tu..tp yang aku wat x la secantik ni....
                                                                             ** skang tgh pk lagi setongkol tu nak watpe plak....haiihh

Thursday, December 16, 2010

perbezaan pasar malam kat png n selangor.........

kenape baru smlm aku perasan...ke aku yg x pnh g pasar malam lambat...setelah 3 tahun 2 bulan aku dok png..x campur la mase studnt dulu...malam tadi disebbkan hal yg x dapat dielakkan..aku g psar malm kul 8.30..selalunya kul 6.30 pas amik cik didil...plan dlm otak mmg nak mkn nasi lemak..sbb sgt lapa....setibanya kami sekeluarga di pasar mlm taman tun saadon..mula2 nak cr kek didil..uik dh kemas...x pe la..so sperti kebiasaan siggh kat nasi lemak pak hardi..habis gak...uikkk..so en asben kate x pe la mkn nasi ayam..okeh..so g kat nasi ayam..habis gak....camano nih...so menu emergency mkn kuew teow singapore je la...sbb mmg kompem ade...n menu utk cek didil ...putu mayong...tu pon cek didil habis sebungkus..mulut macam nak lg..bile buka lg satu bungkus yg papa die punye makan sesuap je...
kalau dicomparekan dgn pasar mlm kat umah aku aka serendah aka kat tman melor..haa detail lg..kul 8.30 adalah peak hour ok..sgt ramai...lgpon kul 6 br org nak setting bukak kedai...kalau kat png ni peak hour adalah kul 6 sbb time org balik keje..kul 5 kot diorg dh setting bukak kedai...xpe la...selamat la x makan nasi lemak mlm td kalau mak den tau mau die bising kate nnt gomuk....

Tuesday, December 14, 2010

azam 2010...dah settle kah????

hari ni 14 hb 12 wah..tggl lebih kurang stgh bulan nak masuk taun baru dah..aiyoooo...cepatnye mase berlalu...camano dgn azam taun ni ek...taun 2010 azam aku
1) nak ader umah sndiri.....InsyaAllah dlm proses...td br courier surat ke bank untuk release loan...tp proses ni haiyoo sgt lembap okeh.....Semoga tercapai la pada detik 31 hb 12 2010....ameeen
2) nak ade note book or netbook yg aku punye......rase macam ketinggalan zaman kan..org lain zaman study sume dh ader....aku br nak ade...tp smpai jam ini bayang pon x da...sbb aku rase nak cancel azam ni..sbb aku rase x mo la...sbb tgk cek didil main en papa die nye notebook habis terkuar bebrapa huruf keypad..die akan korek huruf tu samapi kuar...n aku rase kalau dok umah pon aku xde mase nak ngadap notebook pon..sibuk wat keje umh n layan cek didil ade la...xpe la...

so conclusion nye leh dianggap azam ku tercapai x??

skang kene pk plak azam taun depan..ape plak....

Monday, December 13, 2010

cek didil penakut blander.....

ape la yg mama didil mengarut pepagi ni..sbb takut terlupe..alkisah cek didil penakut blender..malam td mama die nak masak mee goreng...baru nak amik bekas blender nak isi cili n bawang..mamat tu konon rajin nak tolong dr depan g dapur skali nampak mama die pgang bekas blender terus menangis n patah balik dok kat sofa sambil nangis....tp mate pandang dapur....tu blum mama die start on lg...start on je..same kuat bunyi blender ngan die nangis...apa daa cek didil....alamt mama die kene tumbuk la...x leh pakai blender dah

Wednesday, December 1, 2010

Baiti Jannati............

Bile la nak settle pasal umah aku ni...actually aku sudah pon membeli umah yg aku sewa skang...kalau ikut loan dah approve and dah sign S n P bulan 4.Disebbkan tuan umah tu membeli umah itu menggunakan loan gomen..so mengambil mase untuk mendapat dokumen semula kerana sume berada di jabatn perbendaharaan Putrajaya...Lawyer tu aka en zaki ada bgtau kalau loan gomen mmg lambat kalau proses jual semula..paling cepat 6 bulan paling lambat setahun..mak aihh.....so tetiap bulan la aku call law firm tu tnye...and finally on Nov sume dokumen sampai ke lawyer n hntar ke pemaju..and skang 1st of Dec still pending kat bank plak sbb bank mintak cukai pintu setgh taun ke 2 plak kat tuan umah...adui laaa..nape la sume sgt lemb**.

Hopefully umah itu akan menjadi nama aku before 1st of Jan 2011....AMIN

Thursday, November 25, 2010

aircond oh aircond

sudaah hampir seminggu bilik aku kat opis ni aircond rosak..sudah direpot pagi isnin...
petang isnin : teknisyen datang die kate kalau rosak balik , puan off and on semula....
selepas 5 minit die blah terus off secara automatik..uikk jd balik
selasa  repot balik
Teknisyen lain plak dtg...ooo puan nye remote ni rosak..tp kami dh betulkan...
rabu..jd balik....dengan penuh kesabaran call direct jabatan itu....n kate ape nii...kate ok tp rosak balik...teknisyen x datang pon hr ini ..nasib baik aku ade meeting..x de la dok bilik kan...
kamis: teknisyen lain plak dtg..ala puan ade gas leaking la puan...kami dh btulkan....ok you all duk sini utk saya kompemkan x rosak lg...setelah hmpir stg jam mereka melangut...aku pon kate ok dah...( kejam ke) kakka...jangan la rosak lg.......

Tuesday, November 23, 2010

Penyakit~mengantuk bangat

saya telah mengidap penyakit mengantuk setiap hr..menyerang setiap hr bermula jam 2 petang....igtkan menyerang bile kala tgh mlm cek didil ajak main ka...rupenye kalau cek didil tido pon mama die akan diserang penyakit itu.....camno nih....kene amik supplement nih...tp skang dh mkn spirule elken...aduila.....

Monday, November 22, 2010

Main masak-masak

Hari jumaat
En aben: sok mama nak g market ke...nak masak ape
mamadidil:erm ntah la...ayam dh ader nak wat nasik ayam la
En asben:ermm mama wat laksa la ...
mamadidil:aiyak

Hari sabtu ( kat market)
mamadidil:papa blikan ikan okeh
en asben: ok
tgh hari..operasi memasak laksa...mamadidil berhempaspulas memasak seorg diri sbb en asben kene g opis..nasib baik en didil memberi kerjasam dengan baik
bile en asben balik
sekali suap...senyap
dua kali suap...senyap
tiga kali suap...ok mama lulus ...pasni masak je ..x yah bli
waaaa
cume aku sbg tukang masak la rase..kuah agak pekat...( tp en asben kate ok la tuh)...maybe bayk sgt ikan dan aku x de la periuk yg besar gabak..n kami berdua makan laksa 2 hari berturut....hr ni pon ade lg sket...tp x larat la nak mkn 3 hr berturut...itu pon en asben bli sekati ikan curut...pasni bli 5 ekor je la..kakkaka....ok cuba lg ye mama didil..usaha tangga kejayaan

* maaf la ye tiada gambar...nnt kalau wat lg br upload.....kakkaka.....

Tuesday, November 16, 2010

15 Nov.....

wahaa..apesal topic ni...tarikh ni sebenarnya aku akan celebrate anniversary untuk tahun ke 3 aku bekerja di USM...wahh sudah 3 tahun aku sebagai kakitgn awam...so nak imbas balik la ape yg aku face sejak keje kat sini

sebelum...

mase g interview..mula2 mase staff usm call aku kene g interview macam blur jek...pastu mak aku kate g la try..mane nak tau dapat keje gomen...aku g la ke pulau pinang pada 20hb 9 2007..igt lg mase tu bulan puasa..g png naik ketapi..ngan ua....mase interview..macam sgt x konfident pastu mase masuk pon macam borak je..pendaftar siap tnye nak balik png ka..rindu nak mkn nasik kandaq ka...pastu pendaftar siap cakap x kisah ke keje gomen..bonus kadang x dapat ( aku sengih ja..sbb tmpat keje lame bonus sgt masyuk)

pabila berjaya.

bersalah pada Riverstone n bos lame...rase x sampai ht nak tingglkan riverstone tu..tp ramai yg suh aku blah..termasuklah mak abah aku..sbb x sanggup tgk anak die pulun keje sampai mlm..+ weekend lg..tgh malam pon org production dok call lg...bile nak tgglkan riverstone bos aka pn sabariah bg 2 bulan utk aku balik kalau x best tempat baru...(wahhh)

minggu2 awal di usm...

sape yg prnah menjadi warga baru mungkin pnh menghadapinye...smpai pnh decide nak balik riverstone la....mungkin si 'dia ' penguat semangat...thanks ye si 'dia '

genap 3 taun di USM

wahhh tidak sanggup..overloaded sudah...tp sgt best...mase terbahagi dgn baiknye..berusaha menjadi kakitgn awam yg berdedikasi...berusaha menjadi isteri yg baik...dan mama yg penyayang..wahahha

Sempena Hari Raya Korban...mungkin ape yg terkorban sebelum ini ada hikmahnya sekarang...Kepada Riverstone Resources sdn Bhd...terima kasih memberi peluang dan pengalaman dan kepada USM akan kucurahkan bakti sepenuhnya....

Wednesday, November 10, 2010

balik kg ver 2

version 2 nak citer g nilai untuk beli barang kawen en nye aka en khairul faizal plak...die ni adik aku no 3...plan nak kawen raya cina taun depan..nak bertunang bulan depan barang kawen dh start bli dh...xpe la disebabkan en nye ni agak kaya..so pn mak hnya tunjuk2 je die bayar saje..mahal ke murah x kisah...haaih...bgus la...perbelnjaan ke ganu...ditanggung ye nye...kuikui...

Ini big bos yg berkuasa veto memberi komen..untuk doorgift kepada tetamu...agak cerewet ye,,nampak sampai dh cekak pinggang..TQ to my PA aka ayen yg tolong pgang beg serawak

ni anak beranak yg malas nak layan mama die shopping...en asben bli buah dokong..pastu diorg berdua pon picnic...aidil sgt suke buah yg spesis macam ni..cth dokong,langsat,duku..sbb die akan main macam guli...tiap kali sapu umah jumpela bawah almari , bawah sofa....nak wat camane anak bapak

aidil yang merayau...cr barang nak kawen ke didil oiii

aidil:cek mai org nak jalan la..x mau la dukung.....



mesyuarat ibu dan anak
mak:nak letak telur puyuh ke telur ayam dlm bekas ni
kaklong:mak ape kate telur asin...besar sket


Location : Nilai 1 ...first time g..kain lg cantik n banyak yg jual bj siap


ketua rombongan yang keletihan

dua orang yang amat kusayangi....mmmmmuaah





Tuesday, November 9, 2010

balik kg ver 1....

Inilah kg opah saya....ini umah opah..tapi dah jadi umah tggl..hampir 10 taun dh xde org dok sini..sejak opah dok kat umah ku..(umah ku itu abah saya tmbh tepi..wat bilik air..siapkan dapur untuk opah saya)Opah mmg x mau duk skali ngan anak2 die..(means satu umah la) tp macam skang sbelah2 yg mmg kompem akan dgr kalau kami gelak ke bising ke...sbb opah kate biar die rase ader org kat keliling die...macam skang die leh suke ht nak wat ape..nak masak ke nak ngaji ke..nak tido ke...
Berbalik pada kampung ku ini...hari tu balik sbb mak kate ader org nak bli tanah ni..n nak robohkan umah pusaka ni...bila aku shout kat fasebuk ramai la sepupu sepapat yg mengimbau nostalgia umah ni...mmg best..mase aku kecik2...depan umah ni terbentang sg perak..dulu kalau nak mandi nak qadha hajat ke..sume kene g sungai...so kalau ptg je berbondong2 la kami ke sungai...nak balik kg ke kene naik bot..mase mak kawen pon abah naik sampan pakai bj pengantin...kuikui..
akhirnya umah ini tggl kenangn..tp dapat bawak didil ngan en asben g melawat wlupun x dapat tido situ..(huuih sape nak tido kat situ lg).En asben sgt sedih umah ni x digunakan sbb keliling umah pnuh ngan pokon buah..ada pokok langsat,cempedak.maggis..durian...nak wat camane kan...

Wednesday, November 3, 2010

Heppi Diwali untuk jiran depan umah

setelah sebulan x update..sbb sgt bz melayan tender ni...sampai la dok wat report nye...last post wish selamat hari raya....skang heppi diwali plak..khas untukkk

1) jiran depan umah yang dh pasang lampu lip lap...yang membuatkan cik didil sgt suke.sbb kuar2 lift die akan menuju kerah lampu lip lap org tuh..haihh...
2) Pn Gomathy Malar aka tuan umah aku (eh bekas tuan umah kot ) sbb aku dh sign snp umah....yg sgt besh....
3) kepada staf kimia...yang akan cuti depavali bersama aku...

so sempena dipavali ni aku akan pulang ke kg halamn setelah mencatat rekod sbulan x balik..sbb aku mmg balik tetiap bulan atas faktor sgt bz tu la...

Tuesday, September 7, 2010

SalaM Lebaran........

Saya dengan ini mengisytiharkan.....walaaaah...erm lagi 2 hr insyaAllah nak raya dh....raya taun ini meng igtkan kenangan raya taun lepas....wahhhh...taun lepas di kala ini saya telah diadmit kan ke dalam wad kerana bukaan sudah 3cm..waaaa...mase tu mmg dr kate kalau bersalin malm ni leh la raya..kalau x raya kat hospital la jawabnyee....akhirnya Muhamad Aidil Haziq dilahirkan pada mase org merendang dan menegetupat...mmg taun lepas x de bj raya..ade la bli jubah..x pakai pong bg kat mak je..

so baju raya taun ini

mama didil : taun ni pon bli jubah gak..tp jubah moden la yg dapat menunjukan kerampingan ku..ramping ke...tapi satu je la..sbb x rase nak bj bebanyak sbb tiap2 bulan aku tempah bj kurung ala sepasang dua..konon nak lawan ngan cikgu aine..so nak mood nak bli bj br ni x terasa sgt la...

papa didil : en asben pon bli bj melayu je utk die..bli nak bli tshirt ke n jeans ke..dia x mau...sbb almari bj die sudah sgt la pnuh dgn bj usm fc..tu pon bj mase liga fam telah kulelongkan...pastu jeans die dok elok lg..sbb die ni jnis jarang pakai jeans..suka pakai tracksuit..itu pon ader cop usm fc..dan en asben ini seorg yg sgt bangga pakai bj usm fc...g knduri pakai , ni raya pon pakai...itu next nye musim kompem dpat lg...so aku akan bersedia membuat lelongan bj die utk musim ini...kakakak...tp satu la yg aku sgt respect kat en asben..mase awal2 musim dulu...kan usm fc asyik kalah je...die ttp bangga gak pakai bj usm fc...kalau aku...x tau la...pas musim dh nak abis slalu menangkan , ramai plak dok tnye bj usm fc...

cek didil : bj melayu ade dua , satu warna meroon ,tu aunty inas bg...pastu utk tema family ijau pucuk pisang...pastu suar slack/jeans x bli pon sbb die mg dh ade x pakai pon sbb bsr lg ,skang dh leh kot..kemeja pon dh ader ade dh didil jarang pakai ,n yang br cek ain bg aunty inas bg...so pesan papa aidil biar aidil dlm kesderhanaan...kakka sian aidil...sbb bj melayu tu kompem skali je pakai...kemeja tu pakai 5 minit sbb panas..xpe taun depan dh besar kita bli besh2...

So sempena nak raya ni..saya sekeluarga mengucapkan Selamat Hari Raya..berhati2 mase di jalan raya....InsyaAllah kami akan memandu dibawah 110km/j yer....

Wednesday, August 25, 2010

Luahan Hati....

Luahan 1...

saye telah mendapat jiran baru...dihadapan umah saya...adalah dari kaum ha ya nun da wau...erm hari ahad lapas wat majlis pembukaan rumah...cek bgun sahur dah dgr bunyi loceng and die nye org bace ape ntah...sampai la kul 6....disebabkan puasa kitorg dok je la dlm umah utk aktiviti berhibernasi...kul 4 pm nak kuar tgk mmg ader kenduri la dgn bayk meja die bukak depan tu n depan lift ( sbb umah kami ni mmg tepi lift la)...balik mlm tu knduri x abis lagi...haiih sakan no...

pagi tadi nak g keje tgk ader org bukak ampaian yg portable ( eceh x tau nak sbut ape) depan lift tu...haiih dgn bj besar n 'baju kecik'...ish x pnh la dibuat dek org aras aku sidai bj kat open area..ada tu mmg la ade tp org umah ujung2 yg mmg bukan laluan utama..ni dah la main area..tmpat org tggu lift..kita tgk sampai bila

Luahan 2

x sabar nak balik kg nak buka ngan familyku tersayang..best sbb macam2 juadah berbuka ader,,,passtu dapat mkn mknn yg mak masak..asam peds ka...pecal ka...hehhe..sonot bace blog kengkawan yg buke kat luar...aku teringin gak tp ape kan daya...nak mintak mesti x dapat nye...pastu teringin jadi macam org lain balik masak..x dapat gak..ape kan daya..banyak bnda yg nak mkn macam dulu dh x dapat mkn dah..apa kan daya....kadang bila pk sedey gakk..apa kan daya..nak suh org tu try..banayk kali dh tp mesti x nak .... nak wat camane...

huhuhu

mode sedih di hari 15 Ramadhan

Monday, August 23, 2010

mood yg sangat mengantuk...

sangat mengantuk tahap maksimum...sampai balik td bg la tok cek didil tido...mama die jage la die main kereta..main bola ngan kakak aimi...bg makan ubat...sampai mama die tersengguk2....pas aidil tido br la mama die masuk keje balik...so kene zzzz dlm bilik ni ka......

br tahu seorg ibu kene berkorban..mesti mak hampir 20 taun x lena tido kan...membesarkan 10 org anak..walaupun kaklong dh besar kene jaga imai plak.....luv u mak....(mood nak balik kg buka kat umah..roti john nyum2)

Wednesday, August 18, 2010

cek didil x sihat secara tiba2

uik..leh plak camni ka....smlm ok je .. siap pukul mangkuk tok dia mase buka..mama die takut mangkuk tu pecah ja walaupun mangkuk plastik....mlm td dalm kul 1.30am spt biasa la mamat tu time minum susu...so pas minum susu die trus merengek..so en papa die angkat la dlm buai...die pon tido dalam merengek..camane tuh....mama die bangun utk masak sahur tgk mate die bulat2...rase kpala x panas pon....so en papa jaga la kjap smentara mama die nak masak...en papa kate rase panas kat bdn je..mungkin itu sbb en didil tidak selesa dan merengek....so mama die ltak la cool fever kat prut...huiiih dalam gmbar org ltak kat dahi ja....ni kat porut....so pagi td seperti biasa kalau cek didil bdn panas maka tok kiah akan memastikan cek didil mandi daun...org slalu mandi bunga kan....ni la petua org tua2..amik daun pokok asam belimbing n ramas2 dalam air yg nak dimandi...pastikan air mandian itu suam ye tuan2 dan puan2...kacau sehingga rata..biarkan je dedaunan itu berada didalam tab mandi itu..gosok2 sket badan....insyaAllah...so disebabkan itu selepas mandi tetap la membawa mamat ceconet itu ke klinik syifa , gelugor...so this morning giliran Dr Daniel...biler cek didil masuk je bilik dr die terus menjerit dgn sekuat ht...sampai en papa yg berada diluar masuk la...kuikui....otw nak balik minum susu n sampai umah terus mkn ubat..n tido dgn lenanya....waktu break tgh hari mama die balik tgk still tido ..semoga ptg ini cek didil kembali ceriaaaaaaaaa..ok cayang amaaa

Tuesday, August 17, 2010

Alhamdulillah sudah 7 hari.....

Alhamdulillah sudah 7 hari umat islam menunaikan ibadah puasa dibulan mulia ini...hari ni adalah hari yg ketujuh ramadhan..cepatnye masa berlalu...di harap ramadhan kali ini lebih terisi dengan amal ibadat dari ramadhan yg lepas...walaupun kali aku x berkesempatan untuk sembahyan terawih...ye la sape nak jage anak bujang sorg tu walaupun seperti biasa kul 9 dh tido...erm...ramdhan kali ni sgt la seronot dengan en didil ituh...setelah 7 hari berpuasa cek didil telah bangun sahur sebanyak 3 kali termasuk subuh tadi..untuk mengelakkan en didil menganggu mama n papa die sahur..papa beliau telah membuka astro oasis yang zikir2 tu....cek didil sangat suka tgk oasis bagi zikir2 tu..die akan duduk tegak dan mate akan fokus ke tv...tu sbb slalu before masuk waktu kami bukak oasis...
time buka lak...so far family en sdek ni mmg la buka di gelugor aka umah mak en sidek...disebabkan umah mak die hanya ader mak kiah,pak karim n acu umi sahaja..jd kehadiran kami bertiga menambahkan keramaian ahli berbuka...ditambah lg dengan cek didl yg akan sebok2 gak dok ngadap makann berbuka..n kalau bosan sgt akan panjat la mama die...untuk cube mencapai apa sahaja yg boleh dimkn..haaih...nasib baikla en sidek ni jenis mkn cepat..so leh la jaga en didil.....

thanks mak kiah yg slalu masak besh....apanya menantu la asyik mak mertua je masak kan....haaih

Thursday, August 12, 2010

jom sahorrr

Selamat Ramdhan..dah masuk hari kedua kita berpose ek...Semoga puasa kali ini lebih baik dari tahun lepas InsyaAllah...azam pose tahun nak khatam Al Quran..InsyaAllah..so far dh 2 hr ni ok la...
Teringt plak kngn pose tahun lepas..first day aku mmg la sgt melepek..mase dah sarat ngandungkan en didil....pas buke pose..terus muntah dgn tahap maksima...Alhamdulillah sume yg tuang pose last year telah diganti....
Tahun ni bepuase la bersama cek didil...ank bujang kesygn yg dah pandai nak main...pandai nak 'ngemas'umah....first day sahor pas siap masak nak kjut en papa makn en didil pon sibuk nak bangun..terpkase la mama die mkn kat bawah teman die main...sibuka nak mkn gak siap panjat mama die n nak tarik pinggan..aduilaaa habis org mkn..mama die nak iron bj keje die pon mule la gosok mate nak tido...pandai plak...tau kene tido balik..haiih
2nd day sahur en didil x kacau dah..pas mama die masak..mama die nak kjut papa die pon slow2 takut mamat kecik tu terjaga gak..Alhamdulillah dapat sahur n en didil tido dgn sgt nyenyak sampai mama die nak g keje pon x bangun2 plak...
Semoga sepanjang pose ni en didil gud boi 2 je dok umah tok die sbb wan die kene masak bubur lambuk kat masjid..kul 4 br wan die balik...

Tuesday, August 3, 2010

Honda Jazzz...yiee haaa

smlm mama saye mimpi ape tau....mimpi papa hadiah kan die kete honda Jazz siap kaler hitam lg...kekekke..bgun pagi terus mama citer kat papa...trus papa pengsan.....dalam ht papa kate nasib baik mimpi....

Monday, August 2, 2010

weekend yg x sihat

smlam caye x sihat la..x sedap bdn la...bangun je bile nmpak mama saya nak suh dukung gak...x mau duk bawah dah...papa saye pon demam gak..asyik berselubung dlm bilik je...sian mama saya kene kejap masuk bilik kejap dukng saye...luv u mama.....dalam kul 3 mama saye checj degree kepanasan kedemaman saya ..huii 40oC n mama pon ltak la cool fever plaster kat dahi saya..ape nihh..mama terus suh papa bgun bawak g klinik...huhuhu mama... saya x sedap bdn la...bile kuar je umah..biler nampak je kete..terus saya nak pgang stereng..heheh.cam biasa la mama...pastu bile dah jalan saya nk panjat dashboard depan tu nak main tisu la...mama ni x bg plak....mama kate uik mane bdak demam td yg merengek je...pastu papa kate x pe g umah tok jap..sampai je umah tok saya nampak motor..yeaaa papa jom pusing kg....trus tunduk2 kat motor...yea papa bawak saya pusing2 yea..yeaa...dapat tgk bebirddd....yea yea..ala dh sampai ke umah ke x mau turun...mama kate panas...uihhh terus x jd demam..badan saye peluh banyakkkk....pas pap basuh kete papa bawak pusing lg...yea yae..luv u papa....saya dudah kembali sihat.....papa pon kan sbb saye nmpak papa mkn durian..kehkeh

mama :moral of the story kalau la cek didil nak demam bawak g jalan la ubatnye
cek didil :ala mama saya batuk n ceceme je lg
papa :kalau papa demam bg mkn durian okeh....

Wednesday, July 28, 2010

umpama mimpi dalam mimpi

malam td mama saya mimpi...kalau saya bgun nak minum susu kene bg sejenis air berwarna hijau...cam ala2 air tebu....skali masa saya bgun mama pun trus amik botol susu (kaler hijau) nak cr la air yg dimimpikan tu....x jumpe..trus amik botol susu saya(kaler biru)yang sedia ada wat la susu...pada kul 3 lbih saya bgun lagi...mama saya dgn mamunnye check pampers n tukarla pampers saya...saya nangis sekuat ht sampai papa pon bgun..mama pun suh la en papa wat kan susu...skli mama tgk papa pakai botol hijau..mama pon mensoundla en papa..mane dapat botol susu ni..botol die warna biru la...pastu en papa pon kate la dh ader tepi tu n papa pon nmpak botol susu biru gak kat tepi tu..disebbkan kedua2 mamun malas la nk pk panjang..saya pon ngantuk dapat susu saya tido la....pagi ini bile mama bgun pg nak masak nasik utk saya die pon sambung pk camane botol hijau tu ader tpi tupperware simpan susu...AKHIRNYAAA die telah teringt akan mimpinya berkaitan dengan air hijau aka air tebu tu....kakkak...la rupenye aku yg ltak botol tu kat tepi tu ~ kate mama saya....ape la mama ni...mimpi pun sampai cr betul2......haiihh disebabkan kejadian itu saya telah bgun lmbt hr ni...time mama nak mandi..slalu kul 6.45 dah bgun nak tgk barneyyy....haiihhh

Tuesday, July 27, 2010

aktiviti lunch hour mama saye

apakah aktiviti lunch hour mama saya setiap hr work?....mama akan balik umah main ngan saya la.....main ciluuuuuuukkkkkkk caa a....main geletek2.....sbb mama saya nk bg tok n wan tido...lg sorg..papa tido.tp hari saya ball ngan mama ngan kakak aimi..mama ajar saya tgkap bola..hehehhe....lagi satu kalau tok x sempat bg mkn mama la yg suap saya mkn....kalau sya ngantuk mama la bg saya tido...slalu dh nak masuk ofis blik br mama bg tido sbb nak bg tok senang ajar ngaji...nnt saya dah besar saya join ngaji skali....ok la mama nak g keje dah ek....bye...muah i luv you mama.....n papa jugek

Friday, July 23, 2010

Time to sleep....

apa la mama saya tetiba bebel pasal tido time die work ni...haaiih lain la saye yg kat umah tok ni...td tgh hr waktu break mama dah tidokan saye bile mama nak g work saya pon wakeup..pastu nampak wan..leh main..yeayyy....

sebenarnye nak citer mama saya sakng asyik tido awal je malm2..time sleep saya kalau saya tido ptg pas tok mandikan..saya tido mlm kul 9.kalau saya x tido dr mandi ptg saya tido kul 8.30..tu la rutin malam2 saya..mama saya plak kalau saya dah tido die pon tido gak....tp malam td sian mama saya die pning kpale..saya nak minum susu kul 12 papa yg wat kan..tu pon sbb papa x tido lg..cube kalau papa dh tido...kompem mama gak yg kene bgun....tu sbb saya sgt sayang same mama saya

Thursday, July 22, 2010

Gigi saya dah tambah!!!!!!!!

Asyik masuk jari dalam mulut jew...mlm td mama saya cek gigi saya..uik sudah ader gigi baru kat atas plak..patut suke main lidah kat gusi atas...tp br kuar sket je..mama kate kalau dah kuar sume kene gosok gigi..kekke...biar putih bersih....Selasa lepas saya g klinik nak timbang berat bdn...naik 400gm je so total berat saya ialah 7.9kg pada umur 10 bulan..haaiihhh xpe slim jer..tp saya kene duduk atas penimbang tu...x leh baring dah..x muat...kat terjulur keluar...kekeek...misi kate saya sihat dan kuat...biler nak mula cakap..mama..n papa ni....asyik mmmmm....saya dh pandai cakap baru tau la mama n papa saya....ok la nnt kalau mama saya rajin die tulis lagi bg pihak saya okeh...

p/s : en papa..mama ajak balik serendah..kuikui

Wednesday, July 21, 2010

cek didil g meminang

Lamenye mama saya x mengemas belog beliau..xde idea n mood plus sgt la malas..slalu igt nak update kat umah tp bizi sebagai surirumatngga n mama didil plak.sbb didil sgt la lasak kerana sudah pandai tawaf umah sampai leh masuk dari satu bilik ke bilik lain ( explorace)...kene more pay attention kat mamat ni skang ni...haaih..

Sebenarnye nak citer aktiviti cek didil ahad lepas ialah g ke kulim untk meminang awek cik bab beliau.

Cek didil di pg hari sebelum mandi...sbb mlm td papa sy br sampai dr sarawak sy nak wat QA pass sebelum masuk umah nak check ape papa saya beli untuk saya...papa bli tshirt jew....

Ini adalah acik sepeupu cek didil yang inteprem..mase dah sampai punya la jauh...x la sejauh kg saya kat serendah..cume jauh pendalaman sket...

apa da mase bertunang tunjuk gamabr buah daa...kg tunang cik bab saya sgt byk buah ini..teka buah ape..buah dokong buah peveret papa saya..kalau kat psar malm 6 ringgt sekilo pon papa sy sanggup beli...kat cini tau bp 1.50 ke 2 sekilo..kalau buah byk 60sen saja sekilo...papa saya sgt mata dokong(gati mata duitan)...haiihhh..pastu siap tnye kalau nak bli bawak balik bape..pastu pakcik tu kate x yah beli die nak panjat amik kan...sekali dapat seguni....kembung perut papa saya mlm tu

TADA....... Inilah cik bab saya bersama tunang nye....

Apa kaitan buah tembikai ni ngan cik bab bertunang ni..haiiihh..sbenrnye otw nak balik tu jumpa sebangsal org jual tembikai....kalau tembikai merah 3biji RM 10 kalau tembikai kuning 5 biji RM 10..wan saya telah memborong RM50 utk diagih2 kan kepada ahli rombongan...sgt la manis..berbaloi2..lain kali sape nak wat knduri dtg sini je bli buah tembikai...

Monday, May 24, 2010

Kisah Hari Ibu.....

pada zaman dahulu ada seorg raja.....(kakaka aku yang melalut) sebenarnye aku nak citer kisah benar pada hari ibu yang lalu (ayat skema nih)
Aku mempunyai seorg kakak ipar yg sgt pandai buat kek or kuih raya..kalau buulan pose aku lah peminat utama tart nanas beliau dan short bread nye...alamak teringt la plak....Beliau juga sering menerima tempahan untuk kek dari kakitangan hospital png dan sebagainya...USM x pnh lg kot..sbb cde org promote..hehehe....pada hari ibu yang lalu....

anak2 jiran:acik2(ini kot diorg panggil) leh x buat kan kek hari ibu

kak biah: boleh je

anak2 jiran:brape ye.nnt kami bayar 2 ringgt tetiap hari sampai habis bayar.nak bagi kat mak sbb hari ibu

kak biah:ala x payah bayar..bg je kat mak


sekian sahaja perbualan mereka....aku dgr cam sebak je sbb niat anak2 nak menyelebrate mothers day tu....samapi nak bayar sket2 la.....

keesokan hr nya kak biah pon menceritakan kejadian itu kepada jirannye

jiran kak biah:pandai2 je bebudak ni

kalau aku jd die...aku terharu sgt.....waaaaaaa.....

sekian sahaja cerita kali ini....maafla terskema.......

( To my emak,Pn Rodziah,mak mertua ,mak kiah,kak tiee,kak biah,kak liza.kak inas....hepii belated mothers day)

Thursday, May 20, 2010

Unplanned nye holidayyy

tetiba skang ader mood nak update blog kaka..sbb bnyak citer nak citer...alkisah berlaku di hujung minggu yg lalu....kami hnya membantu pakcik en asben kerana anaknya konvo di dewan wawasan,jitra,,sbb beliau tiada transport kami pon hantarkan dan memasang niat utk ke Padang Besar la konon(bukan untuk menyoping hnye berjalan2..tgh bulan beb paham2 je la)...Sejurus makcik n pakcik en asben sampai kat dewan wawasan tu..cek didil pon mula memntahkan segala yg ader kat isi perut beliau..sapai kuar angin tu...sian tgk die....sampai lembik la ank mama ni...pastu en asben kate blik png la balik..kang ptg die dtg amik pakcik balik...tp pn mama didil kesian la kat en asben nak ulang alik..so mula2 ingt nak singgh la memane masjid nak bg cek didil berehat...skali ternampak HOSBA resort 3km..so en asben kate jom tgk tmpat ni camane

muka cek didil yg x sihat

Selepas masuk kat lobby aku pon tgk la brochure yg ada...ade pakej utk weekday....so aku pon terus la mengcheck in kan diri....Resort ini bertemakan kampung...mmg tenang sgt..x la jauh sgt dr jalan besar..tp xde la dgr bunyi kereta...dgr bunyi burung je...kalau kat kg , opah kate bunyi rian-riang.....en asben ingtkan ader la pokok buah2an skali hnya ada sbtg pokok durian sahaja....
and banyak sgt burung n tupai-tupai

Bilik die ader 3 jenis ,seruling bilik utk 3 org,rebana 5 org kot and gendang yang agak besar sket...brochure die tggl dalam kete la..x dapat nak bg info yg detail....

Ini cek didil lepas check in bg mkn and terus tidokan diri.....

Swimming pool pon ader..ader utk budak kecik gak..sbb kat kedah hr ahad kan hr keje..so mmg xde org la..x tau la kalau weeknd camane....So konklusinye best gak la resort ni...utk menenangkan pikiran and menjauhkan dr kesibukan kerje..cume yg x best tv xde liputan dapat pon chanel thailand saja...kkekek....xpe la yg penting cek didil dapat berehat....

Semoga satu hr nnt leh bawak mak n abah n adik2 ku dok kat sini....


Friday, May 7, 2010

Kisah boipren jr

Kisah boipren junior saya....hari ni cek didil da 7 bulan 2 minggu..wa sudah besar anak mama corg ni....kerana terlalu aktif sampai mama caye x sempat apdet belog dia...kakkaka..ye ke....selasa lepas baru g timbang naik 100gm ja...so total is 7.5kg la caye ni n ketinggian caye 69cm saja....BMI caye 15.5 still slim lagi...BMI papa caye...ermmm rahsia...kekekke

So ape yg cek didil dah leh wat skang ni.....

1) berlari didalam walker di umah tok nya dari depan pintu sampai dapur...cr periuk..ketuk2...nak jd chef ka...mane tau leh masak knduri cam tok kiah die

2) berpusing dan bergolek dgn jayanya...lepas mencelik kan mate setiap kali tido die terus akan meniarap untuk mengecheck org disekelilingnya...pastu baring balik

3)meniarap dan bergerak dgn lajunye kedepan kalau nmpak objek yg menarik contoh : getah , wayar , surat kabar dan segala bagai kertas...smue akan dibelek dalam mase seminit nak tgk ada unsur yg merbahaya x sebelum dimasukkan ke dalam mulut

4) dah start makan bubur nasik..mama caye tetiap hr masak nasi ngan ikan bilis ke ngan ayam ke campur kentang ke carrot ke pastu blender..hantar umah tok....pastu saye makan...

5) makn buah yg selalu disuap oleh papa caye cth epal, mempelam , betik ( wahh ada gaye mengikut jejak en asben yang fruiterian tu.....)

6) dah suke tgk tv channel 613 phdc tu cite pocoya ke...dibo ke... pooh ke...barney ke....

dan banyak lg yang x terlarat mama caye nak taip la

dan inilah saye yang berusaha mengetough diri seperti papa caye
ermm nnt la kalau ade mood menjawab rag dr Pn Juli and Pn Mash


Monday, May 3, 2010

I HATE FOOTBALL

I HATE FOOTBALL..sape la yg cipta permainan ni kan...itu sahaja..sekian terima kasih (tiru en juli what short post ja)

Tuesday, March 23, 2010

patutkah aku ade belog

Akhirnya dapat gak mase nak update belog...ni je la post untuk bulan mac ni....bulan yang agak sebok...mengalahkan fesebok....kakkaka...sampai x tau nak post ape...so ltak je gambar nak bujang cek yg sorg tu yang skang sgt laju bejalan di dalam walker...kat umah tok die..suke menghala ke pintu...nasib baik kat umah cek xde walker..biar je die guling kat atas tilam die yang besar cam padang bola tu...tapi yg musykilnye sejak 2 3 menjak ni...cek didil suka la sgt menyelit di bawah sofa..menempek kat situ...x de pic la amik kalau x bukti tu....hahhaha kan dh merapu bile xde mende nak tulih..apa yg penting mama cayang bangat kat cek didil ni

Thursday, February 25, 2010

Cuti cuti raya cina

Aidil yg buat mukaaaaaaa


Ntah ape yg die tgk sampai terngaga


Pengembaraan bermula..................


Di Taman Botanical Putrajaya

Mengedatekan diri

3 dara pujaan...kakkaka



mak budak yg x sedor diri...gi tgk game bola kat stadium selayang





Wednesday, February 10, 2010

Trime Kasih En Asben

waaa...mengupdate untuk minggu ni sebelum pulang bercuti raya ( rayakah ku ?? ) hehehhe...
sebab xde mende nak diupdate pagi2 ni teringt plak kat en asben yg membuat gotong royong seorg diri pada pukul 10 malam pada mlm isnin yang lepas....cian en asben..aku sudah lame la naik flight g Kashmir ngan didil...wah...g Kashmir lg tu sbb kalau tgk citer Hindustan kat Kashmir tu byk gunung ganang..kalau jerit melantun-lantun...wakakkaa..( ape yg aku melalut ni wakakka)..ok back to story en asben membuat gotong royong dgn jayanye dgn mengelap kipas syiling yg dah agak berhabuk....mengemas meja mkn yg bukan meja mkn dh , kat situ la wat keje.kat situ la ltk barang,kat situ la kalau nak menintenet...so meja tu dh jadi meja Doraemon pelbagai brg ada..en asben telah mengemas sehingga meja itu kelihatan kosong ( di manakah beliau menyorok sekelian barang itu????? ) , menyapu ruang tamu..mengemas dapur sehingga sangt la bersih sampai takut nak guna takut kotor balik....
Dikala aku terjaga kul 12 untuk membuat susu didil aku agak terkejut adakah aku berada dalam mimpi melihat umah ku sungguh la kemas...( konon cam ader pari2 la kemas kan) tp aku tgk en asben tgh tgk bola sambil merehatkan diri setelah menggotong royong kan diri seorg diri....
Kesan dari gotong royong itu semlam en asben telah dilanda sakit hidung yg sgt kritikal...asyik bersin dr pagi pastu amik off ptg ( sbb en asben sgt la degil orgnye yg x percaya dirinya ader resdung...geram aku)
So kepada bos en asben....kalau die slalu bersin tu konon die telah berperangai rajin pada hari sebelumnya tau...
and kepada en asben slalu la menggotong royong kan diri ye...jgn buat satu semester skali..wakakaka( tp nnt kesian sakit hidung).....

Saturday, February 6, 2010

Gulai versi Utara

waha.....akhirnye dapat gak aku masak gulai versi utara ni minggu lepas...hr tu camera kat umah so hri ni bersamaan ngan cuti dapat le aku menguplodkan nye...en asben bg 80% markah...kire A la kan....
Camane tercetusnye idea nak masak ni..aku masuk dalam forum Ratu hatiku..aku wat topic camane nak masak gulai versi utara..so ramai la org utara yg post diorg nye resepi...ngan macam2 petua nk bg sedaple....so aku tgk cam senang je...so aku try la mase weekend....ikan die aku x tau name...sbb en asben yg belikan...so pasni semangat untuk improvekan gulai aku ni...

Hari ni aku x masak lunch pon..sbb
1)x g pasar untuk beli bahan masakan
2)aku dah masak cekodok kacang dal(en asben kate cucoq kacang parpu) untuk brekfes....so en asben kate x yh masak sbb kenyang lagi
3)aku pon xde idea nak masak ape hr ni
4)En asben kate bg cuti masak kat aku...wakakakka....

Thursday, February 4, 2010

Milestone didil...

erm..sedar x sedar dah 4 bulan setengah dah anak mama yang tomei2 ni....badan semakin kuat kalau x nak tu jgn la nak pakse2 cam baby dulu..patah riuk anak den ni kang...
milestone didil setakat pagi tadi...heheheh....skang dah meniarap dengan sgt la terror sampai kan tido pon leh pusing n kekadang tido pon meniarap.kalau mama die sedar kene pusingkan la balik...dah x leh nak baring atas tilam baby yang kecik..kompem akan tergolek dok..ke atas lantai n kalau terkena lantai pon akan pusing tanpa nangis nye..wahh my hero...skang dah dalam usaha mengangkat punggung n tolak badan...tp die akan menyembamkan muka ke atas tilam dan akan menjerit dengan geramnye( didil:asal la badan aku ni x gerak2)......pastu sgt la suke tgk org mkn..mulut pon akan ikut cup cap cup cap...pastu mesti org yg tgh mkn tu kate...sumbat kang nasik ni br tau....sbb skang didil dah minum susu campur nestum...(didil:bile nak makan nasik plak ni)....x pe la yg penting saya menjadi sihat dan kuatkan.....

Didil : countdown nextweek nak balik kg opah..yea yea...jumpe cik linda yg suke layan saye borak.pastu saya tidak akan berada dibawah kerana sentiasa di passing bak batton olek acik2 saye tu...pastu leh tido dalam buai..sbb kat png papa saya x kasik tido dlm buai...huhu..

Mama : skang pon mlm dah x kuar dah..so tiap kali balik kene prepare masak mlm plak..kalau didil gud boy je means letak atas tilam pastu main x nangis cepat je mama masak b4 papa die balik dh siap...kalau didil nak ajak borak ke ermm alamat kene tunggu papa die balik baru leh masak...( azam br ni..MASAK SELALU)






Wednesday, January 27, 2010

mengupdate

wahaaaaa dah lame rasenye x mengupdate en belog ni...alasan
1) xde mende nak citer byk keje nak buat
2) boipren jr saye tu dah mkin lasak so x leh la mama die nak berpoye depan pc kat umah even x ngandap komp pon dok sblh leh pn mama x perasan yang boipren jr dah tergolek dok di bawah sofa...yela asyik berpusing2 je
3)boipren jr sudah banyak citer lawak nak citer sampai terkekek n terbatuk2 bile bercerita...konon die nk citer pasal sang kancil dan sang buaya ( sbb mama die suke bercerita)

secara tuntasnya....kehidupan pn mama sgt la bz sebagai kakitgn awamnya...sebagai isteri nya and sebagai mama yg sangat berdedikasi ( puji diri sendiri ) sampaikan malam nak wat susu didil pon mate x leh nak bukak....waakakka....

Sekian saje coretan saya untuk sekian kalinye berjumpa di lain waktu

**skang tgh pk nak bg adiah ape kat en asben for his besday nextmonth..siap search dlm tenet lg ni...aduyai....byk yang dh dibagi

Sunday, January 17, 2010

Selamat Pengantn baru Bro


Akhirnya ada pon mood aku nak update si belog ni...xde moodsungguh spanjang minggu ni dgn byk keje nye pastu ngan didil x sihat nye ( batuk n selsema)..hr ni ader lagi batuk n selsema die..pn mak kate nak besar tuu biasa la...en asben lg nak tumbuh gigi tu..ada ka 4 bulan dh tumbuh gigi ka...ok la actually nak citer pasal wedding en bro..akhirnya selesai la dah sebelah umh aku..pnt gile..igt wat catering x pnt la sgt...ye la hr tu aku jd pgntin x rasa sgt la kepenatn melayn tetamu...ayg ni sbb pn mak n en abah berada didepan lyn org dtg..so sumer urusan kat dapur,hdang pgntin tnye aku...keputusan ditgn beta....nsib baik mase sbuk tu si didil tido je...senang sket nk bergerak...so apa2 pon congrat bro...selamat jd suami org...selamat jd ketua keluarge...nyg paling penting mak n abah still no 1...jgn jd AlQamah tau....

ni gambar mase kat umh aku...complete 15 org..sume ader..heppi family..so kpd pn syam welcome tu da group...kitorg ni havoc sket...kalau ader sumer kat umah bisa gempita umh en kusyer tu...


Ni gambar mase kat umah pompuan..siap ader tukar bj berpasang2..dah adat org melaka cam tu kan...nak wat camane....ok la pape pon good luck bro..

Wednesday, January 6, 2010

Selamat Taun Baru 2010

Selamat taun baru sume....walaupun hari ni dah 6hb kirenye dah 6 hr berlalu..so mestikah ada 10 azam untuk taun baru ni..yang pasti umur cek mmg dah bertambah...xpe umur je bertambah tp maintain vogue giteww...taun lepas hepi sbb dah ade family sendiri..taun ni sbb dah ader didil ( walaupun tika ini didil dkt serendah)
Apa yang penting taun ni..taun cek membina karier plak..eceh...fokus dalam kerjaya tetapi keluarga still no 1.


Asal la mama didil ni ltak gambar didil tido je kan...sebenarye ini ant pic2 mase knduri kawen pak cho didil tercayang..so skang didil dah ader makcho...kekkeke..cian bro melekat trus name pak cho tu kan...nnt mama caye citer next post pasal kenduri pakcho sbb knduri kat serendah blom lg kalau dh citer sket cam x besh jeee..ok la didil nak tido duluuuuu (ikut prangai sape ni tido dengan gaya bebas nihhh)
*** nape anak aku tido angkat tgn sbelah ni...adakah sdg bermimpi menyampaikan ceramah politik kah...bermimpi menjadi mamu png yg kalau borak angkat tgn..ooooo tidak...