Monday, January 31, 2011

Fulltime housewife.......

weekend lepas mama cek didil bertukar profession dari seorg penjawat awam ke surirumah sepenuh masa.Ini adalah kerana papa en didil kene kerja sabtu dan ahad
day 1:
Pagi : wat brekfes utk asben tersayang g kje
          mandikan aidil
         main ngan aidil
         tidokan aidil
         basuh bj
         kemas umah
Tgh hari : disebbkan ada kenduri tahlil utk arwah tok...mama en didil x yah masak...mkn kenduri
Ptg : aidil tido ptg plak...
        mama die pon tido gak...
     

Day 2 : x yah wat brekfes untk en asben (  sbb opis die provide brekfes) kekek
            g pasar....
            lipat bj yang setinggi gunung everest
            masak lunch...
            en asben balik mkn lunch
            aktiviti tido bersama en didil
          

sekian sahaja diari mama didil sebagai surirumah...bayangkan..kalau mmg fulltime.....aiyoooo..baik jgn bayangkan
           

Monday, January 24, 2011

Belasungkawa Tok Saadiaah

Tanggal 21 hb 1 2011 jam 10/50 mlm ,perginya Tok Saadiah Bt Salam iaitu tok en asben....Perginya seperti sudah dijangka kerana sejak hari rabu sakit tok semakin kuat...Tok pergi pada umur 83 tahun kerana sakit tua...Tok mula sakit sehingga x boleh bangun sejak 25 Disember lepas...Tok kate badan die lenguh2...kalau aku datang mesti die suh urut..walaupun tok tidak larat bersuara tapi gerak tubuh nye seperti memberi arahan....kalau nampak aidil main wheel chair..die buat tgn suh bg aidil naik atas tu....kalau ade moi sup die lebih..die suh bg aidil mkn...sampaikan aidil mkn lg banyak dr nek dia....mungkin aku agak rapat dgn arwah..sebb every jumaat pas abis keje ,en asben mesti ajak g jumpa tok..pastu hr sabtu or ahad g lagi...kalau nak balik serendah kene jumpa die dulu bgtau..hujung minggu ni kami x dtg tau tok..balik kg...nnt die tnye..aidil x datang ke....so kene gtau siap2...kalau kg sg ara kene fogging..kami bawa tok round bayan lepas...tok x leh bau asap fogging nnt sesak nafas....tok seorg yg banyak ilmu perubtn kg...kalau aidil demam suh mandi air daun nona....kalau batuk bg daun ruku kot name die..suh ramas2..gosok kat dada....kalau selsema..bakar bawang putih..bg die hidu....dan banyak lg la....tp skang tok dah x de....
Tok kalau sakit ke demam ke die akan suh sume anak2 die balik...kalau sume dh berkumpul..terus cergas...sampai leh g mandi sndiri...tu mase tok larat.....tp skang tok dah xde...Walaupun tok hanya memerhati karenah cucu2 die yg macam2 ragam..di kerusi di tepi pintu dapur....tp ketiadaan penghuni kerusi itu sgt terasa....kalau dtg umah tok..trus serbu pintu dapur....tp smlm aidil dtg terus g tmpat tok slalu duduk tu...tp aidil tgk nenek xde...mungkin ini adalah pertama kali aku melihat jenazah...sebab mase arwah atok..atok meninggal kat mekah...pastu mase embah laki meninggal aku br je sampai usm ,mase tu studnt lg...so mak kate x yah balik...mase embah pompuan meninggl, aku dalam pantang,br 15 hari..mak x bg g gak...

Semoga Tok berbahagia disana dan tergolong dalam kalangan org2 yang beriman..InsyaAllah....
Al Fatihah....

Friday, January 14, 2011

Masih ada sinar harapan?????

Sebenarnye aku nak g register prog ni td..tu la x bace venue betul2.....huaaaaa....kul 12.15 mmg dh g pusat sejahtera lama...mula2 nampak Unit audit dalaman..x kan kat sini plak kan...lalu bawah plak pusat kokurikulum...ni tmpat student kan...so aku pon balik la.......pastu td masuk opis balik..cek balik tmpat..btul la yg aku g td  ..aduilaaa....dh email dah budak tu kate nak reg tp die x reply pong......semoga die mereplynye sbb aku nak menjoinkan diri.......help2.....

SETEM..................

Setem(poster).jpg

Ntah pape mama didil wat post pasal citer ni kan....sebenarnya setelah sekian lame..aku rase dah lame x tgk sesuatu cerita dr mula sampai habis..slalu tgk sekerat je..pastu kompem zzzzzz.....sbb mmg rutin skang...cek didil tido kul 9...pastu mase ni la mama die ade peluang nak lipat bj ke...nak basuh baju ke...nak sidai bj ke...sume yang berkaitan ngan bj...setelah selesai mama die plak zzzzz..slalunye flight mama die kul 10 pm la....so mlm td..ntah macam mane terlayan la movie SETEM ni....sampai habis plak tu..kul 11 pm....kire best la gak...ditambah dgn en asben xde nak sibuk2 bukak chanel 800 series tu...
Citer pasal SETEM ni teringat kakak didil..aimi natasya yg mempunyai hobi kumpul setem...umur beliau 6 tahun...hobi ini diperturunkan dr papa beliau...sampai sanggup suh mama die g beratur kat post office untuk bli setem....hr tu sibuk suh bli setem upin ipin...tapi  kalau dipikirkan..banyak lg ke orang post surat pakai setem ek....

Tuesday, January 11, 2011

Harimau Malaya Junior

Ada gaya Ronaldinho x...kuikui...ni cek didil training bola buat kali keempat..last week dh mmg main dh..tp x bawak kamera...kali ni mmg plan nak amik gambar,tu yg siap pakai kan jersi MU kegemaran en asben tu...walaupun besar..pakai gak......



 nak baling bola......
 Kasut mmg x memenuhi tema la....ade kasut maklong die bg...kasut abg Aqif die..tp besar lg...kasut ni mama die bli mase mama die ade kursus kat bukit merah....mase tu aidil baru 6 bulan...mmg kompem la x muat..pastu x pakai pon...ni bile nak bg pakai..alamak hampir ketat....mama didil ni suka blikan kasut untuk die....macam2 ader..tapi mamat ni suke pakai yg mama die bli kat giant yg murah tu yang tapak nipis...kalau bg tebal sket nnt die berdiri tegak tengok kasut x nak jalan...tu yg opah die bising..kate bg je pakai..lama2 die biasa la
 ni gaya kiss ball plak
 aidil mmg x fokus ptg ni....sbb ade game kat padang..so die sibuk dok tgk orang jerit la..org lari la..tu papa die kate pasni bawak pg..macam minggu lepas..die lari banyak sket
 Day 2 : @ Botanical garden plak...masuk je trus mintak bola...pastu main..x sabar2
 Ini adalah idea en papa...konon nak main air je..mamat ni bukan leh nampak air...bg je rendam trus x bg papa die pgang die...dah la x bawak bj...kebetulan ader pampers standby dalam beg..tu saja
Finally...aidil balik tanpa pakai bj..mesti org pelik...pakai pampers je ka.....

Pasni training lain untuk polish skill yg ader...wallaaa....actually nak ucap thanks kat en asben yang spend mase weekend sepenuhnye ngan family konon hadiah besday mama la...walau pun x 100% ....sbb malam sabtu en asben ader game bola...tp kira ok la....so mama aidil dah 28 taun dah...wahhh besarnye nombor...smoga makin matang okeh....

Friday, January 7, 2011

Saje........

disebabkan mood menunggu org yang kate nak jumpe aku ptg ni yg x datang lg

1) Sgt tensen ngan law firm yang uruskan pasal umah aku nih...mula2 lawyer yang arrange tu tukar tmpat,ganti dengan staf lain untuk follow up...pastu puan ni plak cuti bersalin...ganti ngan puan lain plak....skang nak tukar building plak....adui la...tggl final stage je ni...sanagt lamb..kan ader aku saman die plak kang...

2) Cek didil yang x sihat sepanjang minggu ni...rabu lepas terpaksa meng EL kan diri sbb mlm sebelumnya badan die sgt panas...dh lame gak mamat tecit ni x demam...elok mama die dok umah..sgt la cargas...panjat sofa pastu jatuh tergolek dok...bukak kipas n masuk kan jari dlm tu...nasib baik xde ape...skang sentiasa memastikan plug kipas di tutup....sampai saat ini..cek didil masih batuk2..demam dah ok..tp die xde mood sgt....cepat la baik anak bujang mama sorg nihhh

3) Al kisah melayankan karenah sorg staf baru yang bukan la baru kira 8 bulan dh keje...membuat problem iaitu sukar untuk dihubungi...pas wat meeting brainwash...die ini sgt andai tukar belit citer..pastu biler tnye kalau cari x dapat..die kate die adalah seorg yang sgt bz..siap tunjuk msg student cr die,,,amboiii....bile kiter tnye A die lencong kat B..last org yang tnye pening....dah membebel banyak...last skali die leh kate sbnrnye saya nak letak jawatan..saya dapat keje dgn gred lg bagus...dlm hati ku...bgus...g blah...buat pening kpale aku ja....hr ni br dapat tau die dapat keje sbg staf kontrak kat satu jab ni...yg die rase lbih baik kot dari staf tetap kat sini...mmg sgt bgus....LEGAAAA......

Sekian luahan pada hari jumaat ini...kekekek

Monday, January 3, 2011

Selamat Tahun Baru 2011

Ermm rase mmg sudah lambat 3 hari untuk post ucapan selamat tahun baru nih....kalau cuti, kat umah mmg tiada masa untuk mngadap lappy en asben nak tulis blog....
So apa yang diharapkan pada tahun 2011 ni....

1) Kehidupan lebih baik dari tahun 2010.....
2) dapat menmbahkan kebesaran en didil yg agak mencabar taun ni.....
3) Kurang sket sifat amarah....( azam every year nih)
4) DIET....wakakka..azam yg baru dikenalpasti pg td....

so CHAIYOK2!!!!!!!!!!!!!!!!