Saturday, July 28, 2012

NurAisyatul Humaira

mase br 2 jam lahir

Memperkenalkan cik merah.....nama penuh Nur Aisyatul Humaira..yang lahir pada 4 Mei 2012...dah hampir 3 bulan anak mama cik eyah2 ni.....apa daa mama caye ni....Alhamdulillah dah ade sepasang cahaya mata..masa scan mmg dr kate pompuan..tapi mama cik eyah takut nak over confident sbb tkut jd macam aunty syam n en bro..sbb dr kate pompuan pastu dh bli brg pompuan sume n dh bg nama pon skali kuar laki....so opah yah..sgt bg warning jngan bli bj ke brg ke yg ala2 baby gurl.....so bj sume kaler putih le..n x bli bnyk pon sbb amik balik bj cek didil rendam nk basuh balik.....Bile balik selangor dapat banyak la bj gegurl..ye la kalau ikut sume sedara mara anak laki so diorg plak excited nak bli bj gegurl..n cik merah pon cucu pompuan first....smpai saat ini mama cik merah x pnh g bli bj cik merah wlupun kadang geram tgk bj budak pompuan yg sgt2 la cantik...tp abah cik merah dh bg warning x bg bli baju yng sleeveless nampak tiak sume....
Alhamdulillah cik merah ni x banyak la sgt karenah nye..org pnh kate kalau mula dpt anak laki..pastu anak pompuan akan rase senangnyee jaga anak pompuan...mungkin kot..tp mak saya kate sbb cik merah full bf mase first month....tp mama die ajar gak  minum air masak bg die biasa ngan puting..bulan kedua ajar sekali minum susu formula...bg die biasa..ni sume opah cik merah la suh...sbb opah cik merah dh banyak jaga anak org..dh pnh rase org yg hntr anak x ajar puting....haiyooo melalak je....ade skali kwn aine hntr anak die..x ajar puting gak..die hntr 5 jnis puting suh opah yah cube....haiyooo sgt susah oooo..die balik nak amik anak die..mmg kene basuh la ngan opah yah ni......
Semoga anak mama sorang ni membesar menjadi anak yang solehah....InsyaAllah

Friday, July 27, 2012

7 Ramadhan...

Alhamdulillah sekejap je masa berlalu..dh seminggu semua umat Islam berpuasa....sekejap je masa berjalankan..citer ngan kak njmi...die kate sbb dok umah rs masa berjalan cepat la...cube dok kat opis rase macam merangkak setiap saat...kikiki
Sehingga semalam...untuk berbuka...2 hr pertama berbuka kat umah tok kiah..dan 4 hr kat umah sendiri n mamadidil masak le....walupun sejenis lauk...pastu abah bli sejenis kuih,,cukup sudahhh....sonot masak sndiri sbnrnye....kadang tu takut gak tawar la..masin la...ye la kan x leh rasa.....tp Alhamdulillah sehingga smlm ok la....ye la ni smntara x keje..dok umah...leh g pasar tiap2 pg....leh termenung dpan abag jual ikan...pastu nnt die cakap..pk2 nak masak pa...kikiki.....cube abg tu bg idea skali...kan senang.....btul la hampir sebulan dok umah sbgai suri umah ni....mmg pening woo pk nak masak ape...camane la mak aku yg mmg suriumah tu....xpe la skang anak2 dh besar leh request nak mkn ape...ni mamadidil nak kene pk nak masak ape...ape yg abh didil ni mkn...sbb en asben ni mane layan lauk2 kg ni....so kene pk la ayam..ayam..ayam.....
minggu depan dah keje..tp masuk hr kamis so ade 3 hr nk g soping bj raya....opah dh volunteer nak jait baju kurung kat cik merah....semangat sbb ada mesin jait br....hr tu suh ukur sume tingkap kat umah mamadidil..die nak jaitkan langsir...keje sng tu mamadidil x buat2...sbb kang kene cr kain plak...sbb nak suh en asben tukar kaler umah ni dulu...waaa....bayangkan hampir 4 taun dok umah ni 4 taun x pnh tukar langsir....ye la kalau raya x pnh dok umah sndirikan..so xde feeling nak berlangsir br....kikiki


Selamat meningkatkan amalan di Bulan Ramadhan.....

Tuesday, July 24, 2012

Alhamdulillah 4 hr sudaahhhh

Alhamdulillah dah 4 hr umat Islam mengerjakan ibadah puasa.....sekjap je dh 4 hr....mamadidil masih dirumah menghabiskan sisa2 cuti maternity leave yg tggal seminggu....minggu depan dah keje  balikk....pastu 2 minggu pastu cuti seminggu utk raya plak....smlm baru dapat memo nursery cek merah..yg akan ditutup seminggu...xpe la mmg mama die amik cuti seminggu pon....
Br 4 hr mamadidil dh xde idea nak masak sahur apa...seb baik kalau buka tu ada pilihan nak bli..tp br smlm la mamadidil ni masak kan..slame ni buke kat umah mak mertua tersayang..tp bile beranak kecik , baby2 ni malas la nak angkut ke hulu hilir...pastu pas buka nak rushing balik plak..sbb en abah nak smbahayng terawih plak...tp tgk la sampai bile mamadidil ni nak masak..kang dh keje kembali berbuka kat umah mak mertua ke...kikiki....
Semoga Ramdhan kali ini dapat melipatkali gandakan amalan..InsyaAllah...

Thursday, July 19, 2012

Permata hatikuuu


Alangkah bahagianye kalau saya seorg surirumah.....melihat anak2 membesar depan mata...didik anak dgn air tgn sendiri.....huhuhu....tp bile memikirkan penat blajar....komitment utang2....impian kekal impian je la.....cuti 3 bulan ni puas menghabiskan masa ngan abang aidil yg banyak cakap....membelek cik merah.....erm pasni mlm n weknd je la nak melayan anak2 pon....abg aidil hr ni dh kene hntr umah tok balik..die dh besar so dh pandai x mo..nak balik nak balik....tp mama die kene tggl kan die jugak...mmg la mama cuti lg n kompem bosan kat umah x dgr mamat tu cot cet.....tp nnt dh keje susah woo....sorry ye abg aidil.....
cik merah Alhamdulilah dah 2 minggu kat nursery..mula2 halfday je....pastu dah full day dh....mula2 babysitter kate die muntah bile minum susu...ye la slame ngan mama die mmg bf je kan...sehr sekali je mama die ajar minum fm...tu pon muka die terkulat2...nak buat camane mama die bukan jenis nak pump simpn susu sume....tu la smgt x kuat nk full bf..tp sjk hntr nursery bile balik cik merah mmg full bf la...kat nursery je minum susu tepung..n baby sitter kate cik merah pon dh ok minum susu x muntah dh...sorry ye cik merah....

kepada anak2 mama....mama terpaksa hntr abg dok umah tok n adik kat skul sbb mama keje balik kene tggl gak.....kejap je ye..ptg mama amik balik kan....luv both of so muchhhhhhh

Wednesday, July 4, 2012

cek didil yg big boi dah.....


Alhamdulillah kami dh blik png dah.....Almari tu bli kat selangor tau...mcm la kt png ni xde kan....sbb jumpe upin ipin pastu mamat tu dh jerit nk sesangt....cume mase bli tu x siap psg la..bli abh hntr kami blik png.die psgkan le....
skang cek didil 2 taun 10 bulan....bukan ape cume nk share peristiwa yg berlaku smlm....mamadidil n cek didil g la klinik syifa...utk cek mama....smpi turn mama....mmat tu x mo msuk plak bilik dr....pastu mamadie pon ckpla...aidil dok diam2...jgn g mane2...tp dlm bilik dr tu...ht mama die mmg x senang la..tkut die kuar....hbis je jumpe dr..trus mama cr die kt luar...mmg die dok je atas krusi mcm ptung...x toleh kiri knn...n ade la family india dok tggu turn..die kate mmg ank you dok diam sj...punye la lega......tp dlm ht mcm sebak...wah ank aku dh besar rupenye....luv you so much la abg aidil......