Monday, December 20, 2010

mknn zaman perang jopun

last week aku telah post pasal nak mkn ubi rebus kat fb..ye la last week kat bumi penang asyik ujan jek....so pada hr jumaat Pn najmi bg la 3 tongkol ubu kayu...kakkakka..wat lawak tul la kak njmi ni....asben die amik dr kg...so die bg la aku sket...so hr ahad aku pon merebus la 2 tongkol saja...memikirkan aku sorang je yg mkn...yang 2 tomgkol tu bile potong kecik2 dapat la bertongkol-tongkol...pastu masak sambal tumis..perghh...nasib baik cek didil tido ptg smlm..ye la kami tggl dua branak jee smlm...pastu aku mmg dh plan nak masak kuih ketuk...so pg tu mase aku g pasar aku dh bli kelapa...so setelah memakan dua ttiga ketul yg kecik..aku pon memulakan operasi membuat kuih ketuk...x tau la aku salah resepi ke ape ke...first time cube...ubi ku tumbuk sehingga hancur tumbuk bersama kelapa n gula...bntukkan bulat2....sediakan salutan menggunakan tepung gandum dan tepung beras...dan gorengg...aku rase kuih itu terlalu lembut..ke kene tmbah tepung mase uli..ermm...en asben balik mlm die kate ok jek...plik....ermm ke die yg x pnh makan..wakakka..xpe la..cubaan kali pertama ye mama didil....lain kali leh cube lg...                  


Ini la kueh ketuk tu..tp yang aku wat x la secantik ni....
                                                                             ** skang tgh pk lagi setongkol tu nak watpe plak....haiihh

Thursday, December 16, 2010

perbezaan pasar malam kat png n selangor.........

kenape baru smlm aku perasan...ke aku yg x pnh g pasar malam lambat...setelah 3 tahun 2 bulan aku dok png..x campur la mase studnt dulu...malam tadi disebbkan hal yg x dapat dielakkan..aku g psar malm kul 8.30..selalunya kul 6.30 pas amik cik didil...plan dlm otak mmg nak mkn nasi lemak..sbb sgt lapa....setibanya kami sekeluarga di pasar mlm taman tun saadon..mula2 nak cr kek didil..uik dh kemas...x pe la..so sperti kebiasaan siggh kat nasi lemak pak hardi..habis gak...uikkk..so en asben kate x pe la mkn nasi ayam..okeh..so g kat nasi ayam..habis gak....camano nih...so menu emergency mkn kuew teow singapore je la...sbb mmg kompem ade...n menu utk cek didil ...putu mayong...tu pon cek didil habis sebungkus..mulut macam nak lg..bile buka lg satu bungkus yg papa die punye makan sesuap je...
kalau dicomparekan dgn pasar mlm kat umah aku aka serendah aka kat tman melor..haa detail lg..kul 8.30 adalah peak hour ok..sgt ramai...lgpon kul 6 br org nak setting bukak kedai...kalau kat png ni peak hour adalah kul 6 sbb time org balik keje..kul 5 kot diorg dh setting bukak kedai...xpe la...selamat la x makan nasi lemak mlm td kalau mak den tau mau die bising kate nnt gomuk....

Tuesday, December 14, 2010

azam 2010...dah settle kah????

hari ni 14 hb 12 wah..tggl lebih kurang stgh bulan nak masuk taun baru dah..aiyoooo...cepatnye mase berlalu...camano dgn azam taun ni ek...taun 2010 azam aku
1) nak ader umah sndiri.....InsyaAllah dlm proses...td br courier surat ke bank untuk release loan...tp proses ni haiyoo sgt lembap okeh.....Semoga tercapai la pada detik 31 hb 12 2010....ameeen
2) nak ade note book or netbook yg aku punye......rase macam ketinggalan zaman kan..org lain zaman study sume dh ader....aku br nak ade...tp smpai jam ini bayang pon x da...sbb aku rase nak cancel azam ni..sbb aku rase x mo la...sbb tgk cek didil main en papa die nye notebook habis terkuar bebrapa huruf keypad..die akan korek huruf tu samapi kuar...n aku rase kalau dok umah pon aku xde mase nak ngadap notebook pon..sibuk wat keje umh n layan cek didil ade la...xpe la...

so conclusion nye leh dianggap azam ku tercapai x??

skang kene pk plak azam taun depan..ape plak....

Monday, December 13, 2010

cek didil penakut blander.....

ape la yg mama didil mengarut pepagi ni..sbb takut terlupe..alkisah cek didil penakut blender..malam td mama die nak masak mee goreng...baru nak amik bekas blender nak isi cili n bawang..mamat tu konon rajin nak tolong dr depan g dapur skali nampak mama die pgang bekas blender terus menangis n patah balik dok kat sofa sambil nangis....tp mate pandang dapur....tu blum mama die start on lg...start on je..same kuat bunyi blender ngan die nangis...apa daa cek didil....alamt mama die kene tumbuk la...x leh pakai blender dah

Wednesday, December 1, 2010

Baiti Jannati............

Bile la nak settle pasal umah aku ni...actually aku sudah pon membeli umah yg aku sewa skang...kalau ikut loan dah approve and dah sign S n P bulan 4.Disebbkan tuan umah tu membeli umah itu menggunakan loan gomen..so mengambil mase untuk mendapat dokumen semula kerana sume berada di jabatn perbendaharaan Putrajaya...Lawyer tu aka en zaki ada bgtau kalau loan gomen mmg lambat kalau proses jual semula..paling cepat 6 bulan paling lambat setahun..mak aihh.....so tetiap bulan la aku call law firm tu tnye...and finally on Nov sume dokumen sampai ke lawyer n hntar ke pemaju..and skang 1st of Dec still pending kat bank plak sbb bank mintak cukai pintu setgh taun ke 2 plak kat tuan umah...adui laaa..nape la sume sgt lemb**.

Hopefully umah itu akan menjadi nama aku before 1st of Jan 2011....AMIN