Monday, August 22, 2011

22 Ramadhan.....

Alhamdulillah dh 22 hari kita melayari bulan Ramadhan ni.....so sehingga hari ini je byk aktiviti n perkara yg dh terjadi....kira lumpsum la,,,,,
1)17 Ramadhan....balik kg,,,,check in kul 10.30 kat serendah n kul 12 trus cabut g shah alam....shopping time yeayy.....nak g plaza alam sentral..x dapat dikesan...so nak SACC shah alam..haiyooo x dapat parking....last2 g OLE2 Shah Alam..shopping mall ole2 xde hape pon...tp kat luar ade bazar n yg pnting da pasaraya hari2...sb en asben mmg dh kate nk bli bj kat hari2..murah...stakat pakai 2 jam je.....aidil pon pki setaun 2 kali.so x yah mahal...percaya atau tidak dapat set bj melayu 50 ringit untuk dewasa n 25 untuk kanak2...mmg berbaloi untuk 2 jam di pg hari raya.....
bj kurung pon byk..yg best sbb skang mamadidil tgh addict ngan cotton....sepasang leh dpt 50 je..tp disebbkn bj yg ditemph utk keje last month dh siap so mamadidil butakan mata utk bli bj2 itu...waaaaaa
2) 20 ramadhn...kalin pertama berbuka diumah sndiri..sbb tok kiah ada majlis berbuka puasa di bt lanchang....disbbkkan tiada sbrg stok diumah..jd kami bli je laa....(biasala kalau balik kg..mmg mamadidil x g pasar taman saadon utk stok)
3) 21 Ramadhan..aidil diserang cirit birit yg melampau...muntah xda....rase ade la 10 keping pampers habis..sbb mamat tu x suke ade bndasing kat pampers die..kalau x cirit birit pon,,die cepat je suh basuh.....tp mlm tu dh x pakai pampers ....sbb punggung cek didil dh kemerahan..die menangis kalau dukung...nak baring pon angkat punggung....kalau nak basuh tu mmg sampai duduk la..dbb die x bg air kene....so taubat nasuhaaaa,,,,x mo bli mknn kat bazar ramadhan lagi.....huhuhu...(InsyaAllah)
4) 22 Ramadhan ..mamadidil terpaksa EL..takut aidil meragam umah tok....n opis mamadidil wat bubur lambuk..sorry guys x dapat joinnn...

Sunday, August 14, 2011

Osteoperosis.......

Sejak satu Ramadhan yang lepas...mamadidil diserang penyakit sakit blakng..sakit ya amat....nak tunduk amik barang pon x leh......kalau nak tido..kalau nak pusing ke kiri ke ke kanan ke kene wat slow2...kalau sembahyang tu nak rukuk pon kene wat slow...mmg la sgt sakit.....
so mamadidil terpaksa berjumpe Dr....and Dr kate mamadidil ni angkat brg berat dgn posture yg salah....kalau nk ikut dulu mase keje Riverstone...mmg slalu la angkat berat.....kalau tolong operator angkat lot 12 kg InsyaAllah mamadidil leh tolong...dulu la kan...
And then mamadidil call la ibunda tercinta...sbb mamadidil teringt kat makcik nab...tukang urut terbest di serendah yg mengurut mamadidil dalam pantang hr tu...tp bulan2 pose ni xkan cik nab nak mengurut kan....so ibunda tercinta suh la minum anelene.dulu mamadidil mmg minum..tp sbb x suke minum kan...so di biarkan je la susu tu..mase tu x rase sakit ape pon
Alhamdulillah..sudah Ramadhan ke 15 mamadidil dh leh smbahyang seperti biasa....setelah minum air susu setiap mlm....

notakaki:
 1) mamadidil dh sakit osteoperosis ka......
2) nnt dh raye nak g gak umah cik nab nak servis badan ni.... ( cik nab pnh kate kalau dah slalu mengurut ni nnt ketagih.....so far belum lg la..kalau x..tiap2 kali balik aku mamadidil check in kat umah cik nab mengurut)

Wednesday, August 10, 2011

Nightmare pada Ramadhan ke 10........

wallahhh...macam shout Pn Juli dlm fb..die nightmare sbb gas habis...aku nightmare sbb......................AIR XDA nak masak sahur...aduilaaaaaa....
mlm td mmg tertido awal gile la....kul 9.30 kot..memang melepek 3 beranak depan tv....pastu dlm kul 11 en asben kejut bgun masuk bilik sbb nak angkt itu cek didil masuk bilik.....pastu die x tido la
yang mamadidil n cek didil sambung tido la......
tepat jam 4.30 pg...jam di hp ku berbunyi suh bgun masak......bile bukak air nak masak air...uik x da air ke.....pastu try bukak kat toilet,pon x dak gak....adoiii laaaaa...
trus kejut en asben...die kate xde air lg ke????? means die dh x tau la xde air.....die kate die bgun kul 3..air mmg slow..die nak tahan trus air mati trus.......
untuk menu sahur...mak mertua ku dh bg sambal tumis udang dh....so tinggal nak panas je n masak nasi la.....mamadidil ni jenis basuh periuk nasi mase sahur....so means periuk x basuh lg......nak gune periuk lain..beras kene basuh..tp air kan xdok.......trus mamadidil terbaring di sofa kerana otak x dapat nak pk nak wat camane
so en asben kate die g bli nasi....mamadidil panas kan lauk n goreng telur.....
disebabkan perbincangan berkenaan air antara mamadidil n en asben agak bising terus cek didil bgun bg botol susu nak susu..
Selepas bersahur tu..trus mamadidil pack sume bj nak g keje, jom balik kg........di sg gelugor....sbb nak sembahyang kan....camno nak amik wudhuk...
parking kami depan surau....so ramai la dok amik air kat surau tu...ade budak2 yg mandi nak g skolah...so surau as syakirin tu agak meriah la pg td.....

notakaki:Semoga air ado la..hr ni sbb nak basuh pinggan yang dh bertimbun tu......

Thursday, August 4, 2011

4th day ramadhan

wah dh hari keempat dh kan..cepatnye.....Alhamdulillah hingga semalam x menjejakan kaki ke bazar ramadhan lagi....sebb en asben mmg mmg jenis buka light2 je..kuih je ke..bihun ke....so sume mmg sudah dimasak oleh mak mertua ku....en asben mkn nasi time sahur je..x pe kita tgk ...sampai biler bertahan...kiki

Tuesday, August 2, 2011

2nd day Ramadhan

Alhamdulillah sudah dua hari umat Islam berpuasa...nnt tulis 15 hari plak....tp sebagai peringatan biler dengar tazkirah pagi td..berdosa jika kite bersukaria untuk persiapan hariraya sedangkan bulan Ramdahan belum tiba kemuncaknya...
Ini adalah Ramdahan kali kedua cek didil....taun lepas tau duduk je...x de la nak kacau sgt...
So smlm seperti tahun2 yang lepas berbuka di umah tok kiah....cek didil buat la prangai
1) tarik tikar yang dibentang untuk ltak juadah berbuka..x bg kakak2 die duduk
2) bergaduh nak cawan kakak die....sbb nak minum air oren ( so mama die kene cr cawan yg same dan buat air oren lain sbb oren yg siap tu ade ais..cek didil dok batuk so x leh la minum ais)
3) menumpahkan air oren beliau.....haiyooo..pastu merajuk..dok sorg2 atas sofa..lega senang mama die nak mkn....
4) mase dok kemas sibuk makan murtabak......ade la belen2 murtabak yang dlm pinggan...leh mamat tecit ni kutip n makan..haiyoooo

So untuk puasa hari kedua ni..
lepas minum susu..lebih kurang kul 3 pg bgun kejut abah die...aidil kalau nak kjut org tido die geletek kat tapak kaki....so terpaksa la en abah bgun g depan....pastu abah die bukak sembahyang terawih kat Mekah tu...mamt tecit sibuk tertonggeng2 sembahyang....pastu jumpa wallet abh die kuar kan duit sume..ltak dlm periuk dan MASAK......
kul 4.30 am mama die nak masak sahur..die dgr mama die amik beras dlm bekas tu cepat2 die lari g dapur...die pon sibuk la bukak bekas beras...main beras plak dah...pastu nak dukung nak tengok ape yg kuar asap2 tu.....dah siap sume mama die masuk dlm buai ( ini terpaksa kalau harap nak tido sendiri sampai pagi die x mo tido) terus tertido......

 puasa tahun lepas....
puasa tahun ni...ini bukan la gambar mase bulan pose..

baru dua hari ni..so ptg ni kite tgk apa lg mamat tecit ni nak buat