Tuesday, May 31, 2011

bercuti ke serawak part 2


mamadidil sangat rajin nak update..sebenarnye tgh tensen dhr beberapa org...so untuk melupakan perkara yang ditensenkan..mari kita menaip..kikiki...bukan ape kadang2 geram pada org yg susah nak bg kerjasama ni....kang aku balas dendam pasni aku x nak tolong hape dah...ok la layan version 2 plak


 ini adalah gaya peace kegemaran cek didil..mase ni baru siap nak turun..kat serawak mmg time die lg awal la dr semenanjung...perbezaan longitud yang menyebabkan matahari akan muncul dulu kat sane.tu sebab azan subuh die kul 5.30 am..6.30 pagi tu dh syuruk....kami plak ikut waktu semenanjung gak...g breakfast kul 9am.tp makanan kat hotel tu biasa2 je...en asben macam biase mane la mkn mknn hotel ni..so die mkn la buah2 an saje bersama en didil....makan bihun goreng die..waa terasa macam bihun dewan makan kat smka kuala selangor plak
 pastu kami menyusuri sepanjang sungai depan hotel tu....aidil yang luka mase kat selangor tu nak baik dh berdarah balik sbb asyik berlari dan jatuh...mamat ni ade ciri nak jadi atlet kot...asyik lari je......
 Ini plak en asben yg sudah chubby...kakakka...ader satu hari tu die kate selame 25 taun dok ngan mak die yg masak sedap ( kan mak kiah tukang masak) kurus je...ni baru 3 taun kawin badan naik mendadak...adakah bini cek masak lg sedap dr mak cek....ni perli ke puji...apa kate survey?????
 Cek didil yg suke buat hidung cam tu....
 Ni aktiviti petang plak...kami turun kul 2pm..konon nak cr kedai makan...tp kebanyakkan area tu kedai cina...so kami ingt nak menyebrang sungai untuk cr kedai makan area seberang la...pastu leh trus g kedai kek lapis....dah naik bot tu
pakcik bot   : nak pusing sungai tak
mamadidil    :bape pakcik?
pakcik bot   : RM 15 saja
mamadidil    :okeh
 sepanjang puusing sungai tu
 Pakcik bot  : ini anaknya baru satu ka
 mamadidil   : haah
pakcik bot   :pakcik anaknya sebelas..tapi no 1 , 2 dan 3 syudah mati...
 mamadidil   :erkk...umur pakcik berape?
pakcik bot   : pakcik baru 48..tapi kawen awal
 Bot nelayan laut dalam..bak kate pakcik bot kalau nelayan laut dlm...kalau g tangkap ikan lame 2 minggu baru balik...and kat penghujung sg ni ada penghadang untu mengelakkan air laut masin masuk dlm sungai...macam nak tgk je besar mane la penghadang tu kan
Ni kat depan kedai kek lapis dayang salhah..yg paling glemer la kat Kuching ni..tapi kalau menurut pakcik bot tu...org sarawak akan bli kek zaharah...tu lg sedap dr dayang salhah....
 ikan terubuk masin....gaambar sahaja..bli la beberapa ekor untuk kawan en asben...rasenye ikan masin gelama lg sedap dr ikan terubuk ni.....
 gambar ni mase naik bot.....muke ketakutan...sbb enjin bot yg kuat...en didil yg sgt penakut dgn bunyi yg kuat2...setelah dah menyebrang tu kami x jumpe popn kedai makan...so en asben kate..balik hotel mkn megi je la..sbb en asben nak g stadium dah..game die start kul 4.45 pm...so kami jalan2 2 jam lebih je la..sampai hotel balik dlm kul 5 cek didil terus tido....
Ini aktiviti malam..Kat serawak ni kul 8pm sume kedai dah tutup...ni ader la gerai2 kecik sekitar sepanjang sungai...

ok la habis dah part 2 soknye nak balik plak kan..flight kul 12.30tgh hari...

Monday, May 30, 2011

Bercuti ke Serawak part 1


wah nak ade part 1 macam pn juli gak.....slalu kan kalau pn juli update g mane2 die akan ade part 1 la part 2 la kan...kikiki....sebenarnye ni bukan bercuti pon..tapi mamadidil nad cek didil menyelit menyertai rombongan USM FC yang ader game kat sane...perbelanjaan flight and hotel ditaja oleh diri sendiri oke...cume dr airport kuching ke hotel tu tumpang la naik bas UNIMAS bersama.....kikiki

 Cek didil yg sgt excited tgk byk aeroplane parking.......

 dah sampai airport kuching..pukul 7.30 malam...2 jam perjalanan..mase ni mamat ni baru bgun tido....

 Team USM FC yang nak g register masuk serawak...sume macam dok kejar aidil la..sbb aidil sorg je budak kecik...and mamadidil yg sorg je pompuan...sume bahasakan diri abg...x sedar diri yang masing2 dah ader anak....
 Posing jap
 pemandu pelancong aka driver bas UNIMAS bawak makan kat  sini...mule2 macam konfius ...ni kat kelantan terengganu ke kat serawak....dan majoriti mkn nasi kerabu..tgk macam sdap gak.....tp mamadidil and en asben makan nasi lemak je la...konfident....

 mase nak check in kat hotel....mase ni dh kul 10pm..mamat tecit dah kepenatan.....
dah masuk bilik....sanagt la suke sbb ade telefon.....asyik angkat main picit2 je mamat tecit ni...so mamadidil cabut wayar telefon haaa hamekkk...bawak la pusing satu bilik hang pon cek didil tu.....

pastu kami pon berehat...sebelum g tu 2 perkara yang mamadidil sgt la risau...
1) cek didil nangis dlm flight....sbb dgr citer Pn juli and cek nye mmg ade budak nangis sepanjang perjalann....so mlm sebelum tu g la bli buku and mainan yg muat nak masuk beg die....pastu flight kul 5.30 and 3.30 kami dh g airport bayan lepas tu..mmg aidil dah miss la tido ptg die....so naik je flight mule mmg la nangis pastu kuarkan buku tranport die trus leka....pastu terus tido...kapal terbang x sempat naik lg pon....lega.......dah nak sampai br die bgun....
2) time tido...kenapa time tido...cek didil ni jnis tido berbuai...mmg ramai org kate nyusahkan..tapi kami adik beradik 10 org sume tido buai....sbb kalau tido buai ni lame la die tido....slalu kalau cuti g mane2...opah die akan bawak kan buai..spring ngan besi tu je..slalu kalau kat homestay ade la tmpat nak gantung buai...ni kalau kat hotel??? so mlm tu cubaan menidokan aidl tanpa buai...tepuk2 tutup lampu..BERJAYA!!!!!.....esoknye nye pon same..cek didil tido tnpa buai...cume time tido die dh lari laa.....sampai la ke tika ini..cek didil dh tido x pakai buai dah..terima kasih serawak......kikikik

sambungan di post lain kalau rajin......

Thursday, May 26, 2011

Poo Poo Training....

kembali setelah bercutii...nnt la wat post pasal cutikan..sbb gambar masih di dalam cik non...en asben malas nak transfer lg...tp die janji nak upload hari ni..kite tggu...sbb en asben tersayang ni die suke tangguh keje tau....tu salah satu faktor menyebabkan kemarahan mamadidil.......i hate org yg suke tangguh keje okeee

ok pasal poo poo training..mamadidil bace umur 18 bulan means 1 tahun 6 bulan dh leh ajar g toilet...pastu balik kg mase cek ua konvo pon opah die dh suh ajar cek didil g toilet..setiap jam kene bawak untuk kencing...biar die tau kalau nak kencing kene g toilet..kate opah didil

pastu balik dr kg..mamadidil pon semangat la nak mengajar cek didil g toilet..sbb cek didil kalau die poo poo die akan ade tanda..die akan berdiri tegak...senyap je macam kusyuk buat sesuatu..pastu muke die macam meneran sket..pastu ade bunyi meneran sket...kikiki..apo daaa...pehtu cek didil nye time poo poo mmg regular la..kadang 2 minggu tu pagi je..mase org sibuk nak siap g keje mase tu la poo poo...kadang tu balik keje pas maghrib....semnggu akan ikut time tu...mmg die nak poo poo ngan mama die je kot..tu sbb tok slalu kate aidil ni x berak ke..sebb tok x pnh basuh...tok x tau la cek didil ni berak setiap hr tapi ngan mama die je...papa die????? harapan la nak basuh berak anak sndiri....

so skang kalau mamadidil nampak cek didil berdiri macam nak wat projek tu trus angkat g toilet...2 -3 kali die cam menangis la gak sbb x pnh dok kat toilet bowl tu kan...apa la mama ni...keinginan terencat..kakakka...pastu skang sementara die nak poo poo mama die bg la main botol syampu ka...paip air ka...skang dh x nangis...so usaha dah 40% berjaya...teruskan usaha anda ye mamadidil...chaiyokkk

Friday, May 20, 2011

Sabar itu sebahagian dari iman

mmg hari jumaat ni menguji kesabaran...sabar..sabar.....
1) bersabar dengan perangai manusia......sabar2
2) Bersabar dengan satu penantian.....pasti harinya akan tibaaa...

Selalu hr jumaat mood jiwang la.....

sekian...

Thursday, May 19, 2011

cek didil bersenam pada hari ibu....

Selamat hari ibu mamadidil...apa daaa..org lain dok standby nak celebrate hari bapa daaaa.....skang misi mama  and papa aidil nak bersenam..tp tercapai sebulan skali jaa...camno ni..tp skang papa aidil sgt berazam kuat sbb dah 2 hr dok jogging pas balik keje..so kite tgk sampai bile kan....
 aidil kalau kat playground..pantang nampak slider...tp kalau buaian hampehhh..mula2 dok tarik tudung mama die....

pastuuu wat muka camni la tanda protes x nak naik buai....eh org png panggil endoi gitu
 pastu sibuk nak naik ikut mama die...alahai cek didil..bile naik skali beban bertambah le..sakit kakiku.....
 muka sangat gembira bile berjalan-jalan..mama die gak risau takut jatuh longkang
 akhirnye ade gak gmbar photographer.....yg nak sgt bergambar kat rambu ramba niii

Ini play mat aidil yg mama die bli....sbb cek didil sgt obses dgn tranportation..mama die bli mat gmbr transport..haa berguling berkepak sume boleh......tp bnda yg sgt suke die tunjuk lorry tank yng slalu bawak minyak tu.....ada lg satu deep jungle..yg tu mama die ltak umah tok die.....bg main same itu kakak n abg.....

rajinnye..mama didil ni update blog kan......


Wednesday, May 18, 2011

konvokesyen cek ua...UITM Shah Alam

sudah kembali bekerja setelah 4 hr cuti..waa sgt malas okehhh....last Sunday menghadiri konvokesyen cek ua kat UITM Shah Alam...awalnye sume dok pakat nak konvo kat UITM Sg Petani la sbb cek ua kan blajar kat situ...konon nak dtg png la nak bercuti la..skali dapat surat konvo..konvo kat Shah Alam..so terpaksa la org png ni turun balik kg bercuti....kikiki



kejadian berdarah di pagi hr...tu la sgt excited kalau dapat tanah....kalau kat umah opah cek didil ni...umah kat jalan mati..so x de la kete nak lalu lalang..so leh la cek didil berlari kehulu ke hilir....tibe2 je dgr budak nangis..dgr satu jalan....rupenye dh berdarahhhh....
 setelah melupakan kejadian berdarah...skang cek didil berposing kat uitm ni...sebelum sampai tmpat ni...ade la kene naik tangga yg sangt tinggi...aduii laaa...br sekerat jalan mamadidil dh mengah.....nampak sgt stamina dh xde......haiyo azam berjogging kembali lg
 alamak x upload yg zoom nye laa...ni dewan tuanku canselor..dewan br...kira cek ua merasmikan la..dulu mase cik nye dewan seri budiman...kat bawah tu...tp yg ni nmpak lebih luas laa...sbb ade padang besar kan..dulu amatla crowded....
 ini family yg sgt excited...macam UFO plak dewan ni kan.....ni nmpak dr atas je...sbnrnye dewan ni 6 tingkat tau..ade lift lg..hameekk..USM sila buat dewan br okeh...kikiki
 Ini la graduan nye...dr mule2 dulu mamadidil hntar pendftran cek ua kat UITM SP..skang dh konvo dan dh bekerja pon...Alhamdulillah......
 Ini la sume yg datang menghadiri konvo cek ua..thumbs up....
Mamadidil yg feeling konvo master...kikiki..tp mmg sejak g konvo cek ua ni..mamadidil macam nak sambung master la...mixmode in Analytical Instrumentation kat kimia nih....tp bile ek nak daftar kan.....rase berkobar2 plak nak sambung blajar....InsyaAllahhh
Dah nak abis cuti ni ade la perkara yg sgt x best......
1) aircond kete rosak..mase hr isnin hantar jubah cek ua..kami berpanas dr Shah Alam ke Serendah.....bile2 cek rupenya coil dlm compressor dah pecah...kene la tukar...laari budgettt....waaaaa
2) berita sedih dr cik nye dan cik lia..rupenye cik lia dh pegnant 6 minggu..tp mengandung luar rahim....so hr isnin hr tu trus kene operation....mase konvo ni pon cek lia g..die mmg x leh dok diam.....xpe masih ader mase lg ok..chaiyok2.....cek didil br semngt ingt taun dapn dapat adik lg kan.....

Monday, May 9, 2011

SelamaT Hari Mak

Gambar ade budak yen yang sibuk......Selamat Hari Ibu ye mak....next week br leh celebrate sbb minggu ni x balik......Terima Kasih segalanya.....sepanjang minggu lepas program tanyalah ustaz berkisarkan pengorbanan ibu.....sesungguhnye syurga itu di bawah kaki ibu...lepas jd ibu ni....rase besar sgt pengorbanan mak saya...mamadidil ni yg baru ader cek didil sorang tu...kadang out of sabar gak....mak mesti lg sabar nak jaga 10 org.....muaaahhh sayang mak....

Tuesday, May 3, 2011

Pengidap 'temper tantrums'....

apakah itu.......sebenarnye cek didil mengidap temper tantrum...ini telah didiagnos by mamadidil....kerana weekend lepas mamadidil telah bercuti dr jumaat ( sebenrnye mc-sakit mata) sampai isnin ..thanks ye en asben yg jaga en didil mlm tu...mamadidil x leh bukak mate langsung..especially sebelah kiri..kalau bukak nnt meleleh air mata....out of topic la mamadidil ni....
ok back to topic...penyakit ini ini menyerang..( sound like serious bonar)....pada hari ahad 1 Mei....pada hr itu tok kiah telah mndapat kontrak untuk catering org kawen kat RECSAM...so dlm selepas selesai sume tu...kul 6 pm lori hntar la balik sume pekakas..maka en didil menunujukkan sgt la rajin...nak lap pinggan la....nak kumpul balik sudu la....nak susun tray la....so mamadidil ni x bg la..sbb kalau lap pinggan die akan ketuk ngan sudu....pastu ketuk tray plak.....bile angkat dukung..die akan menjerit sampai meliuk2...badan.....so disebabkan mamadidil x tahan die dok berguling2..mamadidil trus ca alif but....balik umah...dlm kete sambung laa ngamuk.....sampai nak sampai umah ok dahh...die lupe dh kot..
berlaku lagi pada hr isnin...selepas balik dr umah tok kiah memakan laksa made by anjang....kami singgah la kat depan public bank tu..ada stall jual air kelapa and air limau berasam..mmg marvellous la...kalau air asam die tu mmg xde campuran kordial langsung,,,,sume ori ok.....de tepi stall itu ada la playground yg mane slide die amatla tinggi....utk budak 7 taun ok la kot..sementara tggu...tu dok la melepak kan diri bawah pokok..leh mamat tu lari suka ht ke arah playground....x kisah pon xde org ikut,,,pastu angkat bawak naik kete...mengamuk...mamadidil biar je....nak terguling kat bawah ke ape ke biar je...sbb kalau pgang x pasal2 kene puk.....otw nak balik slagi ada bayangan playground tu die akan mengamuk la sbb x dapat main....samapi umah...bg mandi sekejap je....dah belayar ke kashmir......haiyooooo ini en didil la....inilah dinamakan temper tantrums....perkara biasa yg dialami oleh kanak2 1-3 taun..dan terutamanya lelaki.....

Kepada mamadidil: semoga terus bersabar ok..chaiyoookkkk