Wednesday, August 25, 2010

Luahan Hati....

Luahan 1...

saye telah mendapat jiran baru...dihadapan umah saya...adalah dari kaum ha ya nun da wau...erm hari ahad lapas wat majlis pembukaan rumah...cek bgun sahur dah dgr bunyi loceng and die nye org bace ape ntah...sampai la kul 6....disebabkan puasa kitorg dok je la dlm umah utk aktiviti berhibernasi...kul 4 pm nak kuar tgk mmg ader kenduri la dgn bayk meja die bukak depan tu n depan lift ( sbb umah kami ni mmg tepi lift la)...balik mlm tu knduri x abis lagi...haiih sakan no...

pagi tadi nak g keje tgk ader org bukak ampaian yg portable ( eceh x tau nak sbut ape) depan lift tu...haiih dgn bj besar n 'baju kecik'...ish x pnh la dibuat dek org aras aku sidai bj kat open area..ada tu mmg la ade tp org umah ujung2 yg mmg bukan laluan utama..ni dah la main area..tmpat org tggu lift..kita tgk sampai bila

Luahan 2

x sabar nak balik kg nak buka ngan familyku tersayang..best sbb macam2 juadah berbuka ader,,,passtu dapat mkn mknn yg mak masak..asam peds ka...pecal ka...hehhe..sonot bace blog kengkawan yg buke kat luar...aku teringin gak tp ape kan daya...nak mintak mesti x dapat nye...pastu teringin jadi macam org lain balik masak..x dapat gak..ape kan daya..banyak bnda yg nak mkn macam dulu dh x dapat mkn dah..apa kan daya....kadang bila pk sedey gakk..apa kan daya..nak suh org tu try..banayk kali dh tp mesti x nak .... nak wat camane...

huhuhu

mode sedih di hari 15 Ramadhan

Monday, August 23, 2010

mood yg sangat mengantuk...

sangat mengantuk tahap maksimum...sampai balik td bg la tok cek didil tido...mama die jage la die main kereta..main bola ngan kakak aimi...bg makan ubat...sampai mama die tersengguk2....pas aidil tido br la mama die masuk keje balik...so kene zzzz dlm bilik ni ka......

br tahu seorg ibu kene berkorban..mesti mak hampir 20 taun x lena tido kan...membesarkan 10 org anak..walaupun kaklong dh besar kene jaga imai plak.....luv u mak....(mood nak balik kg buka kat umah..roti john nyum2)

Wednesday, August 18, 2010

cek didil x sihat secara tiba2

uik..leh plak camni ka....smlm ok je .. siap pukul mangkuk tok dia mase buka..mama die takut mangkuk tu pecah ja walaupun mangkuk plastik....mlm td dalm kul 1.30am spt biasa la mamat tu time minum susu...so pas minum susu die trus merengek..so en papa die angkat la dlm buai...die pon tido dalam merengek..camane tuh....mama die bangun utk masak sahur tgk mate die bulat2...rase kpala x panas pon....so en papa jaga la kjap smentara mama die nak masak...en papa kate rase panas kat bdn je..mungkin itu sbb en didil tidak selesa dan merengek....so mama die ltak la cool fever kat prut...huiiih dalam gmbar org ltak kat dahi ja....ni kat porut....so pagi td seperti biasa kalau cek didil bdn panas maka tok kiah akan memastikan cek didil mandi daun...org slalu mandi bunga kan....ni la petua org tua2..amik daun pokok asam belimbing n ramas2 dalam air yg nak dimandi...pastikan air mandian itu suam ye tuan2 dan puan2...kacau sehingga rata..biarkan je dedaunan itu berada didalam tab mandi itu..gosok2 sket badan....insyaAllah...so disebabkan itu selepas mandi tetap la membawa mamat ceconet itu ke klinik syifa , gelugor...so this morning giliran Dr Daniel...biler cek didil masuk je bilik dr die terus menjerit dgn sekuat ht...sampai en papa yg berada diluar masuk la...kuikui....otw nak balik minum susu n sampai umah terus mkn ubat..n tido dgn lenanya....waktu break tgh hari mama die balik tgk still tido ..semoga ptg ini cek didil kembali ceriaaaaaaaaa..ok cayang amaaa

Tuesday, August 17, 2010

Alhamdulillah sudah 7 hari.....

Alhamdulillah sudah 7 hari umat islam menunaikan ibadah puasa dibulan mulia ini...hari ni adalah hari yg ketujuh ramadhan..cepatnye masa berlalu...di harap ramadhan kali ini lebih terisi dengan amal ibadat dari ramadhan yg lepas...walaupun kali aku x berkesempatan untuk sembahyan terawih...ye la sape nak jage anak bujang sorg tu walaupun seperti biasa kul 9 dh tido...erm...ramdhan kali ni sgt la seronot dengan en didil ituh...setelah 7 hari berpuasa cek didil telah bangun sahur sebanyak 3 kali termasuk subuh tadi..untuk mengelakkan en didil menganggu mama n papa die sahur..papa beliau telah membuka astro oasis yang zikir2 tu....cek didil sangat suka tgk oasis bagi zikir2 tu..die akan duduk tegak dan mate akan fokus ke tv...tu sbb slalu before masuk waktu kami bukak oasis...
time buka lak...so far family en sdek ni mmg la buka di gelugor aka umah mak en sidek...disebabkan umah mak die hanya ader mak kiah,pak karim n acu umi sahaja..jd kehadiran kami bertiga menambahkan keramaian ahli berbuka...ditambah lg dengan cek didl yg akan sebok2 gak dok ngadap makann berbuka..n kalau bosan sgt akan panjat la mama die...untuk cube mencapai apa sahaja yg boleh dimkn..haaih...nasib baikla en sidek ni jenis mkn cepat..so leh la jaga en didil.....

thanks mak kiah yg slalu masak besh....apanya menantu la asyik mak mertua je masak kan....haaih

Thursday, August 12, 2010

jom sahorrr

Selamat Ramdhan..dah masuk hari kedua kita berpose ek...Semoga puasa kali ini lebih baik dari tahun lepas InsyaAllah...azam pose tahun nak khatam Al Quran..InsyaAllah..so far dh 2 hr ni ok la...
Teringt plak kngn pose tahun lepas..first day aku mmg la sgt melepek..mase dah sarat ngandungkan en didil....pas buke pose..terus muntah dgn tahap maksima...Alhamdulillah sume yg tuang pose last year telah diganti....
Tahun ni bepuase la bersama cek didil...ank bujang kesygn yg dah pandai nak main...pandai nak 'ngemas'umah....first day sahor pas siap masak nak kjut en papa makn en didil pon sibuk nak bangun..terpkase la mama die mkn kat bawah teman die main...sibuka nak mkn gak siap panjat mama die n nak tarik pinggan..aduilaaa habis org mkn..mama die nak iron bj keje die pon mule la gosok mate nak tido...pandai plak...tau kene tido balik..haiih
2nd day sahur en didil x kacau dah..pas mama die masak..mama die nak kjut papa die pon slow2 takut mamat kecik tu terjaga gak..Alhamdulillah dapat sahur n en didil tido dgn sgt nyenyak sampai mama die nak g keje pon x bangun2 plak...
Semoga sepanjang pose ni en didil gud boi 2 je dok umah tok die sbb wan die kene masak bubur lambuk kat masjid..kul 4 br wan die balik...

Tuesday, August 3, 2010

Honda Jazzz...yiee haaa

smlm mama saye mimpi ape tau....mimpi papa hadiah kan die kete honda Jazz siap kaler hitam lg...kekekke..bgun pagi terus mama citer kat papa...trus papa pengsan.....dalam ht papa kate nasib baik mimpi....

Monday, August 2, 2010

weekend yg x sihat

smlam caye x sihat la..x sedap bdn la...bangun je bile nmpak mama saya nak suh dukung gak...x mau duk bawah dah...papa saye pon demam gak..asyik berselubung dlm bilik je...sian mama saya kene kejap masuk bilik kejap dukng saye...luv u mama.....dalam kul 3 mama saye checj degree kepanasan kedemaman saya ..huii 40oC n mama pon ltak la cool fever plaster kat dahi saya..ape nihh..mama terus suh papa bgun bawak g klinik...huhuhu mama... saya x sedap bdn la...bile kuar je umah..biler nampak je kete..terus saya nak pgang stereng..heheh.cam biasa la mama...pastu bile dah jalan saya nk panjat dashboard depan tu nak main tisu la...mama ni x bg plak....mama kate uik mane bdak demam td yg merengek je...pastu papa kate x pe g umah tok jap..sampai je umah tok saya nampak motor..yeaaa papa jom pusing kg....trus tunduk2 kat motor...yea papa bawak saya pusing2 yea..yeaa...dapat tgk bebirddd....yea yea..ala dh sampai ke umah ke x mau turun...mama kate panas...uihhh terus x jd demam..badan saye peluh banyakkkk....pas pap basuh kete papa bawak pusing lg...yea yae..luv u papa....saya dudah kembali sihat.....papa pon kan sbb saye nmpak papa mkn durian..kehkeh

mama :moral of the story kalau la cek didil nak demam bawak g jalan la ubatnye
cek didil :ala mama saya batuk n ceceme je lg
papa :kalau papa demam bg mkn durian okeh....