Thursday, June 16, 2011

Round island mencari durian....


musim durian kembali...ke Pulau Pinang....hati en asben berbunga riang..kerana dia adalah seorg hantu durian...kalau nmpak durian...x leh nak kate no dah....dan die akan pilih buah yg berkualiti tinggi..tp bukan la durian yang ader name macam lipan merah ke...musang king ke...die pilih buah kg je..tp mmg x dinafikan hidung en asben ni ader sensor yg sgt bgus..sbb kalau die pilih buah InsyaAllah terbaik dr ladang.....so en asben ajak round island nak bawak aidil..so kami mulakan perjalanan dari batu feringghi...perghhh org ramai ya amat..and almost 90% no plat luar..so kami pon no plat luar kan....mmg kalau nak berenti kat tepi pantai tu xde parking la...tp x benti pon sbb baru nak naik kat bt feringgi en didil dah tido.......
Perjalanan diteruskan ke Balik Pulau yg melalui Batu Maung..mmg akan lalu dusun durian la....terinagt zaman bercinta..walaaa..pusing naik moto tu.....skang ni x leh la...nnt kene osteoperosis...kikiki
 Mmg x dinafikan..buah durian taun ni superb banyak...org penang mau ready la....bile time buah banyak nnt kompem murah........
 Sampai ader buah yg tuan die ikat kat pokok....maybe buah kelas A

 Berenti jap kat Titi Kerawang.....aidil tgk je la ek.....
dah sampai Balik Pulau ..and nak mendaki semula untuk balik umah.....

mmg taun ni en asben kekembungan mkn durian..ni pon dok ader sebijik lg kat umah....dalam kete mmg ader perfume durian je la..baru nak hilaung bau...dah bli lagi..bau balik...kikiki.....teringt mase pegnant cek didil...mase tu musim durian...dulu en asben ader seorg pakcik yg dah arwah pon...die ader dusun durian kat sg ara...buah durian perghh mmg sedap..sebb arwah mengamalkan petua tabur garam kat pokok durian..die kate nnt buah jd sedap....x tau la kesahihan nye dr segi saintifik....tp malangnye anak2 arwh ni sume x suke durian....so buah yg melambak2 tu die akan hantar umah keluarga mertuaku kerana die tau ade hantu durian kat situ....sehari je leh kate 3 bonet kete...pastu en asben pon tolong la jual kan...selonggok 10 hinggit...pastu mane yang lame2 tu tok kiah n wan karim buat lempuk bg kat org..mmg taun tu x termkn la durian..mamadidil x leh nak mkn banyak..tok kiah x bg..sehari 3 ulas saja....kalau balik serendah kompem pnuh satu bonet....mase tu 2x balik...so dua bonet la kan....
Mungkin sbb mase pegnntkan aidil... makan durian..so mamat tecit tu sgt la suke makan durian..die leh pgang seulas mkn sorg...pastu kalau en asben bli die akan tergedik2 suh bukak....

so semua org kg....tggu bulan dpan balik kg...satu bonet pnuh...tp ni bli la kan..sbb xde dusun sndiri....



1 comment: