Thursday, June 2, 2011

Semoga die kuat semangat

tadi baru melawat kak sara..member tempat mamadidil keje...die disahkan mengidap limfonia cancer..(yeke camni sebutannye) dah setaun dah die cuti.mula2 after Dr sahkan die kene wat kimo..pastu radioterapi plak....pastu macam dah mengecil la sel cancer tu...pastu die ade dtg keje..sbb die kate die busan dok umah ...tp dlm mase yg same die kene g hosp utk check up...pastu Dr suh masuk balik sbb sel2 barah die kembali aktif.....dlm proses ni banyak la process yg die kene lalui kimoterapi lagi,radioterapi again and transplant...transplant ni macam Dr kuarkan drh die bersihkan and masukkan semula,,tp bukan la keluarkan darah sampai dalm badan xde darah langsung...( ayat sungguh tidak bercirikan medicalkan..patut la fail jd Dr)....after tranplant hr tu ader la g melawat die kat umah...die kate badan die lemah..macam x larat nak wat keje.menyapu sket pon kene rest jap..tp masih nampak kekuatan dlm diri die..dan yg paling mamadidil kagum ialah kekuatan dalaman mak die...sungguh hebat...sanggup amik cuti separuh gaji dan bersara awal untuk jaga die...and then everything yg masuk dlm mulut kak sarah terjaga rapi...x leh makanan kedai kerana dikhuatiri tahap kebersihan...makann sejuk beku tidak boleh sama sekali..even roti pon..kalau dh amik dr plastik means yg the rest tu x leh mkn dah..sebb dikhuatiri telah tercemar dgn bakteria..tp atas nasihat Dr ,,dibolehkan asalkan roti itu hendaklah di 'taost' terlebih dahulu..semuanya di bantu oleh mak nye....mase transplant tu mak die yang dok same dlm bilik tu...and mak die citer bilik tersangat la sejuk......mak die kalau citer ape2 mesti dalam keadaan senyum je..sungguh tabah hati die kan....
Hr ni g lagi melawat..sbb dengar kabar die masuk wad sebb penat.( kate org utara ni la)..tp yg setau cek ni..sesak nafas la...td tgk pon die macam susah nak bernafas..ade masuk tiub oksigen kat leher untuk memudahkan pernafasan....and sekali lg mak die sebagai peneman....menerima org yg menziarah dgn syuman....Semoga Kak Sarah cepat sembuh...kuat semangat untuk sembuh seperti sediakala...sentiasa berfikiran positif dan igt ramai org yang sayangkan kak sarah sentiasa berada disisi mu....

No comments:

Post a Comment