Tuesday, May 31, 2011

bercuti ke serawak part 2


mamadidil sangat rajin nak update..sebenarnye tgh tensen dhr beberapa org...so untuk melupakan perkara yang ditensenkan..mari kita menaip..kikiki...bukan ape kadang2 geram pada org yg susah nak bg kerjasama ni....kang aku balas dendam pasni aku x nak tolong hape dah...ok la layan version 2 plak


 ini adalah gaya peace kegemaran cek didil..mase ni baru siap nak turun..kat serawak mmg time die lg awal la dr semenanjung...perbezaan longitud yang menyebabkan matahari akan muncul dulu kat sane.tu sebab azan subuh die kul 5.30 am..6.30 pagi tu dh syuruk....kami plak ikut waktu semenanjung gak...g breakfast kul 9am.tp makanan kat hotel tu biasa2 je...en asben macam biase mane la mkn mknn hotel ni..so die mkn la buah2 an saje bersama en didil....makan bihun goreng die..waa terasa macam bihun dewan makan kat smka kuala selangor plak
 pastu kami menyusuri sepanjang sungai depan hotel tu....aidil yang luka mase kat selangor tu nak baik dh berdarah balik sbb asyik berlari dan jatuh...mamat ni ade ciri nak jadi atlet kot...asyik lari je......
 Ini plak en asben yg sudah chubby...kakakka...ader satu hari tu die kate selame 25 taun dok ngan mak die yg masak sedap ( kan mak kiah tukang masak) kurus je...ni baru 3 taun kawin badan naik mendadak...adakah bini cek masak lg sedap dr mak cek....ni perli ke puji...apa kate survey?????
 Cek didil yg suke buat hidung cam tu....
 Ni aktiviti petang plak...kami turun kul 2pm..konon nak cr kedai makan...tp kebanyakkan area tu kedai cina...so kami ingt nak menyebrang sungai untuk cr kedai makan area seberang la...pastu leh trus g kedai kek lapis....dah naik bot tu
pakcik bot   : nak pusing sungai tak
mamadidil    :bape pakcik?
pakcik bot   : RM 15 saja
mamadidil    :okeh
 sepanjang puusing sungai tu
 Pakcik bot  : ini anaknya baru satu ka
 mamadidil   : haah
pakcik bot   :pakcik anaknya sebelas..tapi no 1 , 2 dan 3 syudah mati...
 mamadidil   :erkk...umur pakcik berape?
pakcik bot   : pakcik baru 48..tapi kawen awal
 Bot nelayan laut dalam..bak kate pakcik bot kalau nelayan laut dlm...kalau g tangkap ikan lame 2 minggu baru balik...and kat penghujung sg ni ada penghadang untu mengelakkan air laut masin masuk dlm sungai...macam nak tgk je besar mane la penghadang tu kan
Ni kat depan kedai kek lapis dayang salhah..yg paling glemer la kat Kuching ni..tapi kalau menurut pakcik bot tu...org sarawak akan bli kek zaharah...tu lg sedap dr dayang salhah....
 ikan terubuk masin....gaambar sahaja..bli la beberapa ekor untuk kawan en asben...rasenye ikan masin gelama lg sedap dr ikan terubuk ni.....
 gambar ni mase naik bot.....muke ketakutan...sbb enjin bot yg kuat...en didil yg sgt penakut dgn bunyi yg kuat2...setelah dah menyebrang tu kami x jumpe popn kedai makan...so en asben kate..balik hotel mkn megi je la..sbb en asben nak g stadium dah..game die start kul 4.45 pm...so kami jalan2 2 jam lebih je la..sampai hotel balik dlm kul 5 cek didil terus tido....
Ini aktiviti malam..Kat serawak ni kul 8pm sume kedai dah tutup...ni ader la gerai2 kecik sekitar sepanjang sungai...

ok la habis dah part 2 soknye nak balik plak kan..flight kul 12.30tgh hari...

1 comment: