Monday, December 20, 2010

mknn zaman perang jopun

last week aku telah post pasal nak mkn ubi rebus kat fb..ye la last week kat bumi penang asyik ujan jek....so pada hr jumaat Pn najmi bg la 3 tongkol ubu kayu...kakkakka..wat lawak tul la kak njmi ni....asben die amik dr kg...so die bg la aku sket...so hr ahad aku pon merebus la 2 tongkol saja...memikirkan aku sorang je yg mkn...yang 2 tomgkol tu bile potong kecik2 dapat la bertongkol-tongkol...pastu masak sambal tumis..perghh...nasib baik cek didil tido ptg smlm..ye la kami tggl dua branak jee smlm...pastu aku mmg dh plan nak masak kuih ketuk...so pg tu mase aku g pasar aku dh bli kelapa...so setelah memakan dua ttiga ketul yg kecik..aku pon memulakan operasi membuat kuih ketuk...x tau la aku salah resepi ke ape ke...first time cube...ubi ku tumbuk sehingga hancur tumbuk bersama kelapa n gula...bntukkan bulat2....sediakan salutan menggunakan tepung gandum dan tepung beras...dan gorengg...aku rase kuih itu terlalu lembut..ke kene tmbah tepung mase uli..ermm...en asben balik mlm die kate ok jek...plik....ermm ke die yg x pnh makan..wakakka..xpe la..cubaan kali pertama ye mama didil....lain kali leh cube lg...                  


Ini la kueh ketuk tu..tp yang aku wat x la secantik ni....
                                                                             ** skang tgh pk lagi setongkol tu nak watpe plak....haiihh

3 comments:

  1. ketayap x jd..sbb rase klape mcm x sdap je

    ReplyDelete
  2. wah...kuih ketuk tu apa ?aku xpenah makan pun.buat bg aku sket..hihi

    ReplyDelete